1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EMEKLERİNE YAZIK...
EMEKLERİNE YAZIK...

EMEKLERİNE YAZIK...

Herkes bir şekilde mağdur...

A+A-

 

Temizlik şirketi çalışanları mağdur

Devletten alacağını alamayan şirket kapandı. Şirket çalışanlarını da ödeyemedi. Çalışanlar hem şirkete, hem de devlete tepki gösterdi…

“Şirket sahibi Fikret Bey bize ‘hakkınızı vereceğim’ dedi, ama bugüne kadar vermedi. Benim 2000 liraya yakın alacağım var…”

“Üç yıla yakın bir süredir bu şirkette çalıştım. Son 20 günlük maaşımı alamadığım gibi, maaşlarımızdan her ay eksik olarak ödeme yaptılar. Benim de bu şirketten 3 bin 500 lira kadar alacağım var…”

Bir temizlik şirketinin elemanları, geçmiş aylara yönelik eksik aldıkları maaşlarının ödenmemesi üzerine şirkete ve devlete tepki gösterdi. Hastanelerin temizlik ihalelerini alan ve ihale süreleri içinde temizlik işlerini yüklenen bir temizlik şirketi, bürokrasinin hantallığı ve devletten alacaklarını zamanında alamaması yüzünden kapandı.

Devlete ve bürokrasiye tepki

Şirketin kapanması sonrasında şirketten alacakları olan çalışanlar bugüne kadar ücretlerini alamadıkları için bir araya gelerek tepki gösterdi.

Mağdur olan 14 çalışandan 8 kişi dün Girne Akçiçek Hastanesi önünde toplandı, şirkete ve devletin bürokrasisine isyan etti.

Seslerinin duyulmasını isteyen çalışanlar, devletin de görevini yerine getirmesi gerektiğine işaret etti. Çalışanlar şunları söyledi:

 

Nevim YAZICI

“Biz şirket kapandıktan sonra alacaklarımız için şirketi Girne Çalışma Dairesi’ne şikâyet ettik. ‘Bugün git yarın gel’ daire bizi tam altı ay oyaladı ve hiç bir şey yapmadı. Daha sonra da ‘Lefkoşa Çalışma Dairesi’ne gidin, oraya şikâyetinizi yapın’ dedi. Şirket sahibi Fikret Bey bize ‘hakkınızı vereceğim’ dedi, ama bugüne kadar vermedi. Benim 2000 liraya yakın alacağım var.”

 

Kıraç ÖZDEMİRTAŞ

“Ben geçen iki yıl bu şirkette çalıştım. Ücretlerimiz tam ödenmedi. Her ay eksik ödemeler yapıldı. Girne Çalışma Dairesi’ne yazılı dilekçe de vermemize rağmen, onlar da çalışanın hakkını korumadılar. Bize yalnızca ‘bu şirketin içeride teminatı var, teminattan bu para kesilip ödenir’ dediler. Hatta her giden arkadaşımıza da aynı şey söylendi. Bunu, orada Mehmet isminde bir sorumlu söyledi.”

 

Zekiye GANİ

“Ben de iki yıldır bu şirkette çalıştım. Yaklaşık üç bin lira civarında alacağım var. Yıllık izinlerimi kullanamadım. Ben bir ay önce Fikret Bey ile görüştüm, ‘Sağlık Bakanlığı’ndan alacaklarımı alınca sizlere de ödeyeceğim, mağdur etmeyeceğim’ dedi.”

 

Canel ÇAKA

“Üç yıla yakın bir süredir bu şirkette çalıştım. Son yirmi günlük maaşımı alamadığım gibi, maaşlarımızdan her ay eksik olarak ödeme yaptılar. Benim de bu şirketten 3 bin 500 lira kadar alacağım var.”

 

Ayşe ALEV

“Ben bir yıl önce bu şirkete girdim. Benim de 575 lira alacağım var. Ayrıca son aylardaki İhtiyat Sandığı ve Sigorta primlerimiz yatmadı. Çalışma Dairesi’nde en son görüştüğümüz kişi bize, ‘Biz sizin şikâyetlerinizi Sağlık Bakanlığı’na ilettik, ancak Sağlık Bakanı bu şikâyet dilekçelerini kabul etmedi’ dedi.”

 

Özlem DEMİRCİ

“Bizim maaşlar devamlı asgari ücretin altında ödeniyordu. O sebepten hemen hemen herkesin geriye dönük alacakları var. Son yirmi günlük maaşlarımızı da alamadık. Ayrıca yıllık izinlerimiz gibi sosyal haklarımızı da alamadık. Biz bu konuyla ilgili olarak kaç kere Çalışma Dairesi’ne gittiysek bugüne kadar haklarımızla ilgilenen olmadı. Sözde adı üstünde ‘Çalışma Dairesi’ yazıyor, ama çalışanın değil, ‘sermayenin dairesi’ aslında. Çünkü Çalışma Dairesi’nde bazı görevliler bize ‘bu konuyu avukata verin’ diyerek nasihatte bulundular, hatta bazı avukat isimleri bile önerdiler.”

 

Salih YAVUZ

“Ben bu şirkete çevre temizliğinde çalışmak üzere son bir yılda girdim. Aynı diğer arkadaşlar gibi ben de mağdur edildim. Benim de alacaklarım var.”

 

Müslüme İPEK

“Benim bu şirkete tam üç buçuk yıl emeğim geçti. Hiçbir zaman ücretlerimizi tam alamadık. Her ay 100, 150 lira eksik verirlerdi. Ben şirket sahibinden alacaklarımızın tam olarak verilmesini istiyorum.”

 

Eski şirketin mağduriyetine uğrayan çalışanlar şirket kapandıktan sonra sıkıntıya düştüklerini, maddi sorun yaşadıklarını, ancak hastanenin ihalesini alan şirketle çalışmaya devam etmek için hastane Başhekimi Salih Beyoğlu’nun kendileri ile “baba gibi” ilgilendiğini ve şirkette çalışmalarını sağlamak suretiyle yardımcı olduğunu söyledi.

 

Sağlık Bakanlığı ödemeyi yapmadı

Kapanan şirketin direktörü Fikret Dorman’ı telefon ile arayıp kendisinden bilgi aldık. Fikret Dorman gazetemize yaptığı açıklamada, işçilerinin parasını ödeyemediği için üzüntü duyduğunu, hepsinin alacaklarını bildiğini, fakat elindeki olanaksızlıklar yüzünden ödeyemediğini ifade etti. Fikret Dorman, geçen ayın 20’sinde Sağlık Bakanlığı’na faturayı kestiklerini, ancak hak edişlerini alamadıklarını belirtti. Çalışanlarına ödeyememe sebebinin bundan kaynaklandığını söyleyen Dorman, bakanlıktan parayı aldıkları an çalışanlarını aramak suretiyle ödeme yapacağını belirtti.

Fikret Dorman ayrıca Lefkoşa Türk Belediyesi’ne de iş yaptıklarını, eski başkan Cemal Bulutoğluları zamanından kalma alacakları bulunduğunu ifade etti.

LTB’den de 3 milyona yakın alacakları olduğunu, onun da mahkemeye düştüğünü savundu. 

 

Haberal Kıbrıslı

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.