1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EMİNE GÜLLÜELLİ AÇIKLADI...
EMİNE GÜLLÜELLİ AÇIKLADI...

EMİNE GÜLLÜELLİ AÇIKLADI...

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli açıkladı.

A+A-

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, bu yıl dünyadaki grip vakalarının yarısından fazlasının H3N2 virüsünün etken olduğu vakalar olduğunu söyleyerek, bununla birlikte bir salgın durumunun söz konusu olmadığını belirtti.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, bugün, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, gündemde geniş yer kaplayan H3N2 virüsü ve yaşamını kaybeden 2 hastayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aile ziyareti için ülkeye gelen ve 31 Aralık’ta hastaneye kaldırılıp, dün akciğer enfeksiyonu teşhisiyle hastaneye yatırılan 2 kişinin yaşamını kaybettiğini anımsatan Güllüelli, şu an grip sonrası akciğer enfeksiyonu olduğu düşünülen ve yoğun bakımda takip edilen 2 hastayla birlikte 4 kişiden etken tespiti için örnek alındığını, Referans Laboratuvarı Hıfzıssıhha Refik Saydam Enstitüsü Laboratuvarına gönderildiğini kaydetti.

Güllüelli, sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını ifade ederek, mevsimsel gribin her yıl olduğu gibi ülkemizde de çok sayıda insanı etkilediğine dikkat çekti.

Bu yıl da mevsimsel gribin yoğun olduğu döneme girilmiş olduğuna işaret eden Güllüelli,  bilindiği gibi gribe neden olan virüslerin mutasyonla her yıl kendilerini yenilediğini, bu nedenle de her grip mevsiminde farklı grip virüslerinin hastalık etkeni olduğunu belirtti.

Bu yıl dünyadaki grip vakalarının yarısından fazlasının H3N2 virüsünün etken olduğu vakalar olduğunu bununla birlikte bir salgın durumunun söz konusu olmadığını belirten Güllüelli, bir yıl önceki grip vakalarında da yine H3N2 virüsünün etken olarak yer aldığını ifade etti.

Solunum güçlüğü, iki günden fazla süren yüksek ateş, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı ve ilaveten çocuklarda kusma ishal durumlarında hemen doktora başvurulması gerektiğine işaret eden Güllüelli, özellikle 65 yaş üstü kişiler, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve iki yaş altı çocukların grip açısından riskli vakalar olduğunu kaydetti.

Güllüelli grip olmamak için alınması gereken önlemleri de şu şekilde sıraladı;

“1-Hasta olan kişilerin mutlaka istirahat etmeleri, iyi beslenmeleri ve toplu yaşamdan uzak kalmaları gerekiyor.
2-Hasta kişilerle temastan kaçınılmalı.
3-Aksırma öksürme esnasında burun ve ağız mendille mutlaka kapatılacak ve kullanım sonrası mendil atılacak.
4-Eller sabun ve suyla sık sık yıkanacak.
5-Ağız burun ve gözler kirli elle temastan kaçınılacak.
6-Yüzeyler sık sık temizlenmeli.
7-Gereksiz antibiyotik kullanılmayacak.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.