1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EMLAKTA DÖVİZ ALARMI!
EMLAKTA DÖVİZ ALARMI!

EMLAKTA DÖVİZ ALARMI!

Taksitler ödenmiyor, yeni konut satılmıyor!

A+A-

Suna Erden

Dövizdeki artış, konut satışlarının, yatırım projelerinin durmasına neden oldu. İnşaat Müteahhitleri Birliği, krizden çıkmak için proje hazırlayarak Maliye Bakanlığı’na sundu 

Türkiye’de siyasi istikrarsızlık ve toplumsal olaylar dövizin yeniden artmasına neden olurken, yaşanan artış KKTC’de de etkili oldu. Birçok sektör döviz artışından dolayı olumsuz etkilenirken, durma noktasına gelen inşaat sektörü, krizi atlatmak için kolları sıvadı. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, dövizden dolayı yaşanan sıkıntıları tespit ederek bu çerçevede bir proje hazırladı. 

Maliye Bakanlığı’na sunulan projede, konut alımlarının ve yeni projelerin durduğu, alım gücünün düşmesinden dolayı konut taksitlerinin yatırılamadığı, yatırımcının ise mali yük altında olduğu belirtilerek çözüm önerileri sunuldu. Projede, konut ve taşınmaz malların döviz yerine TL ile satılması, konut alacak olanların bankalardan TL ile kredi borçlanması, bankalar tarafından uygulanacak faiz tutarının bir kısmının devlet tarafından karşılanması öngörülüyor. 

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ( KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Maliye Bakanlığı’na sundukları proje ile durma noktasına gelen inşaat sektörünü canlandırmayı hedeflediklerini söyledi. 

Gürcafer, birçok sektör gibi inşaat sektörünün döviz artışından olumsuz etkilendiğini, konut alımlarının durduğunu, yatırımcının zor durumda olduğunu kaydetti. Gürcafer, döviz ile konut almanın sıkıntılı hale geldiği bu dönemde hem yan sektörleri hem de inşaat sektörünü canlandırmak ve döviz yerine TL ile konut satımına yumuşak bir geçiş hazırlamak amacı ile bu projeyi hazırladıklarını ifade etti. 

TAKSİTLER ÖDENMİYOR, YENİ KONUT SATILMIYOR 

Döviz artışına bağlı olarak durma noktasına gelen inşat sektörünü canlandırmak, döviz yerine TL ile konut satışına geçmek amacı ile hazırlanan projede sektörde yaşanan sıkıntılara da değinildi. Maliye Bakanlığı’na sunulan projede, KKTC’de arsa ve inşaat maliyetlerinde temel girdinin döviz ve işçilik maliyetlerinin de birçoğunun dövize endeksli olduğu, fertlerin özellikle maaşlı çalışanların Türk Lirası cinsinden ücret aldıkları, alım gücünün döviz kurlarında oluşan değişimlerle olumsuz etkilendiği kaydediliyor. 

Projede yer alan tespitlerden bazıları ise şöyle belirtiliyor: 

“1 Ocak 2013’de 2.90TL olan Sterlin 30 Temmuz 2015 tarihinde 4.31TL olmuştur. Bu ise yüzde 49’luk bir değer kaybı getirmiştir. Asgari ücret ise Ocak 2013’de bin 415TL’den bin 675TL’ye yükseltilmiştir. Yüzde 18,5 bir artış olmuştur. 

Bu ise ücretli çalışanlarda toplamda yaklaşık yüzde 30’luk bir alım gücü kaybına sebebiyet vermiştir. Bu döviz karşısındaki alım gücünün kaybı harcamalardaki en temel gider olan konut taksiti yatırımlarını ve yeni konut alımlarını da etkilemiştir. “ 

PROJELER DURDU, YATIRIMCI ZOR DURUMDA 

Sunulan projede, döviz kurlarında oluşan belirsizlik ve alım gücü kaybı nedeniyle, inşaatı tamamlanmış veya inşaat halindeki konut ve işyerlerinin satışının durduğu, bunun yatırımcıya büyük bir finansman yükü getirdiği, diğer yandan da alınan kredilerin geri ödenememesi, piyasaya olan taksitli çeklerin ödenememesi gibi büyük bir mali kriz yarattığı belirtildi. Ayrıca, yeni projeler hazırlamak üzere arazi yatırımları yapıldığı, tüm yeni yatırımların yatırımcıya mali yük getirdiği, istihdamın azaltılması ve ekonomide dönen paranın çekilmesiyle ekonomik krizin büyüdüğü kaydedildi. 

BİR KISMINI DEVLET ÖDESİN ÖNERİSİ 

Sektörün sorunlarının belirtildiği projede, krizi aşmak için ise öneriler yer alıyor. Öneride döviz artışı ve belirsizliği nedeniyle potansiyel yatırımcıların alımlarının durdurduğu, bunun etkisini kaldırmanın turizmde olduğu gibi yatırım desteği modeli ile olabileceği belirtiliyor. TL üzerinden alınan krediye faiz desteği verilmesinin ön görüldüğü projede, taşınmaz alıcısına verilecek TL kredi miktarı için ödenecek 10 yıllık faiz oranının, TC Merkez Bankası TL Libor-1 olarak uygulanması ve bankanın masrafları için de bankaya hükümet tarafından alıcının banka borç miktarı üzerinden yıllık yüzde 5 ödenmesi öneriliyor. Ayrıca teşvikin tüm KKTC vatandaşlarına ve tüm yeni konut ve yeni işyerlerine uygulanması öngörülüyor. 

GÜRCAFER, “EKONOMİYİ CANLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ” 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Maliye Bakanlığı’na sundukları proje ile durma noktasına gelen inşaat sektörünü canlandırmayı hedeflediklerini söyledi. 

Gürcafer sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İnşaat sektörü kendi yanında birçok sektörü de doğrudan etkilemektedir. Projenin amacı iç piyasada döviz yükselişinden ve belirsizliğinden etkilenen ve yatırımlarını durduran veya erteleyen potansiyel alıcıların yeniden ve kısa sürede alımlarını yapabilecekleri bir teşvik yaratmaktır. Bu teşvik hükümetin programına uygun olarak inşaat sektörünün ekonomiye girdi sağlayan bir sektör olması hedefi ile yüzde 100 örtüşmektedir.” 

DEVLETİN TEŞVİKİ İLE TL’YE GEÇİŞ SAĞALANABİLİR 

Döviz artışından dolayı özellikle yap-sat sektörünün çok kötü etkilendiğini dile getiren Gürcafer, hükümetlerin bu gibi kriz durumlarında sınav verdiğini ve krizleri aşmak için alınan tedbirlerle takdir toplayacağını söyledi. Gürcafer, inşaat sektöründe yaşanan olumsuzluğu atlamak amacı ile Maliye Bakanlığı’na proje sunduklarını, konut ve taşınmaz alımlarının dövizden TL’ye geçişinin sağlanabilmesi için öneriler sunduklarını ifade etti. 

Gürcafer, “Projemizi Maliye Bakanlığı’na sunduk. Olumlu cevap almayı umuyoruz. Projede bankalardan TL ile kredi çekenlere devlet tarafından faiz desteği verilmesi öngörülüyor. Yani bir şahıs TL üzerinden yüzde 13 oranında faiz ile kredi çekmişse bunun yüzde 5’şinin devlet tarafından bankaya ödenmesi, geri kalan yüzde 8’lik tutarın ise krediyi alan şahsın ödemesi öngörülüyor” şeklinde konuştu. 

HEM DEVLET HEM VATANDAŞ KAZANACAK 

İç piyasada Yap-sat sektörünün canlanması için Türkiye’de teşvik sisteminin uygulandığını kaydeden Gürcafer, bu uygulamanın KKTC’de de hayata geçmesi durumunda hem insanların daha rahat ev sahibi olacağını hem de devletin sektörden kazançlı çıkacağını belirtti. Gürcafer, “Eğer devlet 40 milyon TL faiz desteği verirse, konut satışlarından kasasına girecek para 80 milyon olacaktır. Bu durumda herkes kazanacaktır” dedi. 

Kriz dönemlerinde çok hızlı hareket etmek ve duruma müdahale etmek gerektiğini kaydeden Gürcafer, “Krizlerin insanlar üzerindeki etkisi çok fazladır. Projemizi verdik, bekliyoruz. Umarım en kısa zamanda projemiz kabul edilir ve harekete başlarız” ifadelerini kullandı. Gürcafer, döviz ile konut almanın sıkıntılı hale geldiği bu dönemde hem yan sektörleri hem de inşaat sektörünü canlandırmak ve döviz yerine TL ile konut satımına yumuşak bir geçiş hazırlamak amacı ile bu projeyi hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.