1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EMZİRMEK ANNENİN SAĞLIĞINI KORUR...
EMZİRMEK ANNENİN SAĞLIĞINI KORUR...

EMZİRMEK ANNENİN SAĞLIĞINI KORUR...

Sağlık Bakanlığı 1-6 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

A+A-

“EMZİRMENİN ANNE VE AİLE AÇISINDAN MADDİ, MANEVİ VE SOSYAL AÇIDAN YARARLARI VARDIR”

Sağlık Bakanlığı 1-6 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yapılan açıklamada, “Tüm annelere çocuklarını emzirmelerini şiddetle tavsiye ederiz” denilerek, anne sütünün bebeklerin beslenmesinde sayısız yararlar içerdiğine dikkat çekildi.

EMZİRME DANIŞMANLIĞI KONUSUNDA HEMŞİRELER EĞİTİLDİ

Açıklamada, bugüne kadar hastane ve sağlık merkezlerinde görev yapan hemşirelere yönelik ‘Emzirme Danışmanlığı’ konusunda çeşitli eğitimlerin yapıldığına değinildi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yerleşkesi içerisinde bulunan Ayaktan Tanı Merkezi Binası’nda “Emzirme Danışmanlığı Merkezi” adı altında bir birimin var olduğunun belirtildiği açıklamada, söz konusu merkezde, doğum öncesi ve doğum sonrası anne adayları ve annelere emzirme eğitimi verildiği ifade edildi.

VERİLEN HİZMETLERİN İÇERİĞİ

“Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, ‘Emzirme Danışmanlığı’ biriminde, emzirme yöntemleri, çalışan anneler için süt sağma, saklama ve ısıtma teknikleri, meme sorunları ile baş etme yolları, sütü artırmak için yapılması gerekenler, meme başının içe dönük olması halinde emzirme tekniği, yeni doğanın banyosu, tarama testleri, uyutma ve ağlama ile baş etme yöntemleri gibi ana-çocuk sağlığına yönelik çok sayıda farklı konuda anne ve babalara eğitimler yapılmaktadır” denilen açıklamada, hastanede doğum yapan her ailenin yaralanabileceği bu hizmetten hastane dışında doğum yapan ancak emzirmede sorun yaşayan ailelerin de başvurarak yararlanabileceği bildirildi.

YILLARA GÖRE HASTA SAYILARI

Açıklamada, Haziran 2011’de verilmeye başlanan ‘Emzirme Danışmanlığı’ hizmetine, her geçen yıl ilginin arttığı da kaydedildi.

Buna göre, 2011 Haziran’da ilk kez verilmeye başlanan hizmet kapsamında, 6 aylık süre zarfında merkeze, 286 kişi müracaat etti ve konu hakkında eğitim aldı. Sürekli artan bir ilgiye kavuşan ‘Emzirme Danışmanlığı” hizmeti kapsamında,  2012 yılında 436; 2013’ün ilk 9 aylık süresinde de 547 kişi eğitimden faydalandı.

ANNE SÜTÜ ALMANIN BEBEK AÇISINDAN YARARLARI

Açıklamada, anne sütü almanın bebek açısından yararlarına da dikkat çekildi. Buna göre, anne sütünün tam olarak bebeğin ihtiyacı olan besinleri içerdiği ve bebeği enfeksiyonlara karşı koruduğunun altı çizildi.

Açıklamada  anne sütünün faydaları şöyle sıralandı:

“Anne sütünün, kolaylıkla sindirilen ve bebek organizması tarafından verimli şekilde kullanılan bir besin olması da bebekler için oldukça olumlu unsurlar arasında gösteriliyor.   Ayrıca, anne sütü almak, bebeğin zekâ gelişimine yardımcı olur. İlk 6 ay yalnız anne sütü alan bebeklerin okul başarılarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle prematürelerin nöral gelişimleri için gereken “Taurin” yalnız anne sütünde bulunur.

Anne sütü, bağırsak ve solunum yollarının bakteri ve virüslere karşı direncini artıran özel maddeler içerir ve bu sayede bebeği hastalıklardan korur.

Anne sütü alan çocukta, Obezite gelişme olasılığı son derece düşük...
Anne sütü alan bebeklerde ilerde obezite gelişme olasılığı son derece düşüktür. Anne sütü ile beslenen bebeklerin gerek antijenle karşılaşma olasılıkları düşük olduğu için, gerek interferon sayesinde, gerekse emzirme için sık sık ele alındıkları için Laringospazm, Anaflaktik reaksiyonlara bağlı ani beşik ölümleri ve apne ölümleri daha az meydana gelmektedir.

EMZİRMENİN ANNE VE AİLE AÇISINDAN YARARLARI...

Emzirmenin anne ve aile açısından hem maddi, hem manevi, hem de sosyal açıdan yararları vardır. Yapay sütlerle beslenmeden daha ucuza mal olan anne sütü, Anne - Bebek bağını yani yakın ve sevgi dolu bir iletilişimi kolaylaştırır.

Emziren anneler bebeklerine daha şefkatli davranırlar ve bebeğin bakımı, gece beslenmesi konusunda daha az yakınırlar. Bebeklerini terk etme veya hırpalama olasılıkları düşüktür.

ANNENİN SAĞLIĞINI KORUR...

Bebeğini emziren annenin sağlığı daha güvendedir. Emzirmek, annenin sağlığını korumasında önemli bir faktördür. Emzirmek, yeni bir gebeliğin gecikmesine yardımcı olur.

Emzirmek, annenin eski formuna dönmesini kolaylaştırır ve hızlandırır. Emziren anne, gebelikten çok daha fazla enerji harcar. Bir annenin günlük süt salgısı ortalama 850ml’dır ve bu da anneye 1000 kCal’e mal olmaktadır.

Emziren annelerde göğüslerin deforme olma olasılığı daha azdır. Gebelik boyunca göğüsler büyür. Doğumdan sonra emzirmeyen annelerin göğüslerinde hızla bir bozulma başlar. Emziren kadınlarda ise böyle bir bozulmaya rastlamayız.”

Açıklamanın sonunda, “Sağlık Bakanlığı olarak tüm annelere çocuklarını emzirmelerini şiddetle tavsiye ederiz” denildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.