1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EN AĞIR SUÇ!
EN AĞIR SUÇ!

EN AĞIR SUÇ!

Ünlü hukukçulara göre; idam cezası kalktığı için, zehirleyerek adam öldürenlere müebbet hapislik verilebiliyor

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta son günlerin en çok tartışılan ‘zehirleyerek adam öldürme’ konusunda görüş belirten hukukçular, idam cezası kaldırıldığı için bu tür konularda en ağır ceza olan ‘müebbet hapisklik’ verilebileceğini söyledi.

Tanınmış avukatlardan Mustafa Asena,“zehirleme olayları, planlayarak adam öldürmeye girdiği için Anayasamıza göre müebbet hapis cezası verilebilir, eskiden olsaydı idam da verilebilirdi. Ancak son yapılan düzenleme ile idam cezası kaldırıldı” dedi.

Asena şöyle dedi:

“Tabi mahkemeler cezayı verirken suçun işlenmesindeki koşulları da göz önüne alarak ceza belirler. Ama kasten ve planlayarak adam öldürmede üst ceza müebbet hapistir.”

 

Yeni yasaya destek verdi

Mustafa Asena, yeni ceza yasasını genel anlamda çok olumlu bulduğunu belirterek şunları söyledi:

 “ Yasalar çağdaş bir seviyeye yükseltildi. Eskiden çok önemli olan ancak günümüzde değişen bazı değerlere bakış açıları değiştiği için bunlarla ilgili suçlar bu düzenleme ile güncellendi. Örneğin bizde fuhuş eskiden beri zaten yasak değildi, ancak bu yasa ile fuhuş konusu netlik kazandı ve bu konuda yaşanılan karmaşa da sona ermiş oldu. Bu konuda artık tüm Dünya’da olduğu gibi bizde de fuhuşa teşvik ve küçük çocukların fuhuş pazarına düşmemeleri için çalışmalar yapılıyor. Yine eskiden cezası çok az olan oğlancılıkla ilgili cezalar da düzenlenerek artırıldı ve bu suçu yapanlara müebbet hapis bile verilmesinin önünü açtı. Yani yeni düzenleme ile birçok yasa çağdaş bir seviyeye yükseltildi.”

 

Emine Çolak:Koşullar önemli

Tanınmış hukukçularımızdan Emine Çolak da, son dönemlerdeki zehirleme ve ölüm haberlerini basından takip ettiğini belirterek “Bu suç taammüden cinayet olduğu için Anayasamıza göre en ağır suçtur. Eskiden olsaydı bu suça idam bile verilebilirdi, ancak son ceza yasası düzenlemesi ile  dünyadaki tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de idam cezası kalktı. Bu suça verilebilecek en üst ceza müebbet hapistir”dedi.

Bu tür davalarda yargıçların görüşlerinin önemli olduğuna dikkat çeken Çolak “Yani bu suç işlenirkenki koşullar da çok önemlidir. Ancak yine söylüyorum bilinçli ve planlayarak adam öldürmeye girer ve müebbet hapis cezası verilebilir”şeklinde konuştu.

 

Karmaşa kalktı

Ceza yasasında yapılan değişikliklere destek veren Çolak şöyle dedi:

“Kesinlikle çok gerekli idi ve bu değişiklikle idam kalktı. En önemlisi de özellikle cinsel suçlarla ilgili karmaşa ortadan kalktı. Yapılan bu düzenlemelerle ülkemizin çok ilerici yasalara kavuştuğunu söyleyebilirim. Aslında bu kadar kolaylıkla değişebilecek bu yasaların bunca yıldır değiştirilmemesi de bence çok düşündürücüdür.”

Diyalog

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.