1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. EN ÇOK KADINLARI VURUYOR
EN ÇOK KADINLARI VURUYOR

EN ÇOK KADINLARI VURUYOR

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşoğlu, her 100 kişiden 4’ünde panik atak görüldüğünü; hastalığın belirtilerinin ise genç kadınlarda erkeklere göre üç kat fazla olduğunu kaydetti.

A+A-

Panik atak hastalığının psikiyatrinin anksiyete bozuklukları kümesinde yer alan önemli bir hastalık olduğunu belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşoğlu, ana belirtilerin çarpıntı ve nefes alamama olarak görüldüğünü hatırlattı. Panik atak hastalığında ölüm tehlikesi olmadığına değinen Dr. Menteşoğlu, "Panik atağın ana belirtileri şiddetli kalp çarpıntısı, şiddetli nefes darlığı ve nefes alamama, şiddetli ölüm korkusudur. Bununla birlikte soğuk terleme, şiddetli bir sıkıntı, ellerde titreme, gelecek kaygısı, bayılacak gibi olma da belirtiler arasındadır. Panik atakta şiddetli ölüm korkusu olduğu için hastalar kardiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıklar gibi branşlara giderler. Psikiyatriye sevk edilince çok şaşırırlar. Oysa panik atağın psikiyatri dışı branşlarla ilişkisi yoktur. Panik atakta hiçbir şekilde ölüm tehlikesi yoktur. Bir akıl hastalığı değildir. Şizofreni gibi ağır hastalıklara dönüşme ihtimali yoktur" dedi.

ANİDEN BAŞLAYABİLİR


Panik atağın her 100 kişiden 4’ünde görüldüğünü dile getiren Dr. Menteşoğlu, hastalığın hiç bir şeye bağlı olmaksızın aniden başladığını, sürekli stresin başta serotonin olmak üzere beyin kimyasallarının dengesini bozmasının da panik atak görülmesinde etkili olduğunu vurguladı. Genç kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla panik atak belirtileri görüldüğünü ifade eden Dr. Hüsnü Menteşoğlu, "Panik atağın tedavisi ilaçlarla yapılır. En az 1.5 yıl süreyle doktor kontrolünde yapılacak ilaç tedavisinin yanında psikologlarla görüşme, gevşeme ve nefes egzersizleri de panik atağın tedavisinde etkilidir. Kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Tedavisi edilmezse hasta o kadar kötüleşir ki intihar etmeyi bile düşünebilir" diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.