1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. EN DOĞRU ADIM
EN DOĞRU ADIM

EN DOĞRU ADIM

Alagadi’nin halk plajı olmasına, cankurtaran bulunmasına ve sorumluluğun Esentepe Belediyesi’ne verilmesine karar verdi.

A+A-

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Alagadi sahilini, yasal olarak halk plajına dönüştürülmesi yönünde çalışma başlattı. Star Kıbrıs’ın, geçen hafta 14 yaşındaki Hatice Tuğba Uçar’ın Alagadi Plajında boğularak hayatını kaybetmesinde ihmal olduğu yönünde gündeme getirdiği haberlerden sonra harekete geçen yetkililer dün biraraya geldi ve Alagadi’nin halk plajı olması kararına verdi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, İçişleri Bakanı Gülsün Sönmez ile dün 14:30’da Girne Kaymakamlığı’nda bir toplantı gerçekleştirdi. Girne Kaymakamı Gürkan Kara’nın da hazır bulunduğu toplantıdan, Alagadi’nin halk plajı ilan edilmesiyle bağlı olduğu Esentepe Belediyesi’ne devir edilmesi kararı çıktı. Ancak bu karara göre o bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak işlevini sürdüreceği ve Çevre Koruma Dairesi’nin kontrollerinin devam edileceği öğrenildi.Toplantının ardından İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsün Sönmez basına açıklama yaptı.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsüm Yücel yaptığı konuşmada, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile birlikte Girne Kaymakamlığı’nda gerçekleştirdikleri toplantıda, plajların kullanım ve denetimleriyle ilgili yasa ve tüzüklere istinaden, Alagadi sahilinde yaşanan son boğulma olayı ve plajlarda can kurtarma tedbirleriyle ilgili konuların ele alındığını söyledi.


ÖNCE PLAJ İLANI ARDINDAN BELEDİYEYE DEVRİ
“Toplantıda konu hakkındaki tüm detaylar, incelikleri ve tedbirleri konuştuk. Bugüne kadar mevcut ve eksik olan hususları dikkate aldık. Olması ve alınması gereken tedbirler konusunda bir takım kararlara vardık. Konuya taraf ve halkının hassasiyetine değer veren bakanlıklar olarak bu olaya hassasiyet gösterdik. O bölge halk plajı ilan edilmemiş ama ‘özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen bir yer” diyen Yücel, bölgenin 1997 yılında alınan bakanlar Kurulu Kararıyla Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın kontrol ve yönetimine verildiğini anımsattı.

“CANKURTARAN VE GÜVENLİK OLACAK”
Yücel sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizm Bakanlığı’nın kontrolüne verildikten sonra Alagadi bir plaj olarak ilan edilmediği için alınacak tedbirler konusunda mevcut Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası altına girmemiştir. Biz bakanlıklar olarak oranın öncelikle oranın Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu göz ardı edilmeden plaj olarak ilan edilmesi ve ilan edildikten sonra kullanımının ilgili belediyeye verilmesi ile ilgili belediyenin işletmeci pozisyonuna girmesi ile alınacak tedbirlerin yürürlüğe konulması (cankurtaran ve güvenlik) söz konusu olacaktır.

Sahilde ilgili işletmeci yerel yönetim tarafından can kurtarma ekipleri oluşturularak kule de inşa edilecek. Böylelikle gerekli tedbirler alınmış olacak. Tüm alınan önlemlerin yanı sıra plaja yüzmeye giden ailelerin sorumluluğu çocukları üzerinde devletin gereken tedbirleri almasıyla sona ermez. Aileler de çocukları üzerindeki sorumluluklarını yerine getirmek durumundadırlar.”

DOĞAL HAYAT KORUNACAK
İçişleri Bakanı Gülsün Sönmez’in ardından konuşan Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı ise Alagadi’de meydana gelen boğulma olayından sonra konuyu İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile Girne Kaymakamlığı ile görüştüğünü belirtti. Ülkenin yüzde 28’inin ‘çevre koruma bölgesi’ altında olduğunu ifade eden Harmancı, özel çevre koruma bölgesinin, ekolojik ve doğal alanlarının korunması anlamına geldiğini söyledi.

“Alagadi’de tedbirlerin alınması ve konunun incelenmesi için İçişleri Bakanımız ile sık toplantılar yaptık. Alagadi’nin plaj ilan edilmesi ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olması dolayısıyla nasıl bir çözüm bulabiliriz diye istişareler gerçekleştirdik. Özellikle altını çizmek istiyorum, Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer almaktadır” diyen Harmancı, ülkenin yaklaşık yüzde 28’inin “özel Çevre Koruma Bölgesi” içinde olduğunu belirtti.

“DENETİM YAPMAYACAĞIMIZ ANLAMINA GELMESİN”
Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden kastın, buranın ekolojik ve doğal hayatının korunması olduğunu ifade eden Harmancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Burasının bir halk plajı ilan edilmesi bizim çevre denetimlerimizi yapmayacağımız anlamına gelmemektedir, bunun özellikle altını çizmek isterim.

Bizim bakanlığımızın yetki sınırları içerisinde burada gerçekleşecek inkişaf ve belediyenin işletmeci olarak tayininden sonra biz yine her açıdan etki ve değerlendirmesini sürdüreceğiz doğal hayatı koruma adı altında. Zaten halkımız burayı resmi olmasa da halk plajı olarak ilan etmiş bize düşen de bunu realize ederek hayata geçirmek. Burada bakanlar Kurulu’ndan çıkacak karar oranın ÖÇKB dışına çıkarmayacağını vurgulamak isterim.


“BAKANLAR KURULUNA SUNUYORUZ”
Buradan çıkacak karar belediyeye devri ile olacaktır ve şunu belirtmek isterim ki, eğer yerel yönetimler devreye girmezse devletin hiçbir kurumunun burada gözetleme ve cankurtaran faaliyetlerini sürdürmesi olası değildir. İyi bir çalışma yaptığımızı umuyorum, konunun buraya kadar gelmesinde çaba harcayan medyaya da ayrıca teşekkür ederiz, en yakın Bakanlar Kurulu’nda kararın çıkması için çaba harcayacağız.”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.