1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EN PAHALISINI BİZ ÖDÜYORUZ
EN PAHALISINI BİZ ÖDÜYORUZ

EN PAHALISINI BİZ ÖDÜYORUZ

Tüm Dünya'yı geride bıraktık!! Rekor bizde!

A+A-

KKTC, birçok alanda olduğu gibi telekomünikasyon alanında da çok pahalı bir ülke. Ülkemizdeki telefon ücretleri İngiltere, Türkiye ve komşumuz Güney Kıbrıs’ı geride bıraktı.

 

KKTC’de cep telefonu ücretlerinde yurtiçi ve yurtdışı aramaların pahalı olması vatandaşların en büyük şikayetleri arasında.

İngiltere’den Kıbrıs’ı cep telefonu ile arama ücretlerinin halkımızın ödediği tarifenin oldukça altında olduğunu yakınları aracılığıyla öğrenen vatandaşlar, uygulanan tarifeleri eleştiriyor. 

KKTC ve Kıbrıs Rum kesiminden, cep telefonlarından yurtdışımı arama tarifelerini karşılaştırdığımız zaman arada korkunç bir fark olduğu ortaya çıkıyor. Vatandaşlarımız cep telefonu ile tanışalı yaklaşık 18 yıl oldu. Özellikle yurtdışı aramalarda o günden bugüne Rum kesimine göre çok daha pahalı konuşmayı sürdürüyor.

Yaptığımız araştırmaya göre KKTC Telefon Dairesi’nin sabit hatlarından yurt dışı cep ve normal telefon aramalarının güneydeki CYTA telefon şirketine göre daha ucuz. Ancak, ülkemizdeki GSM operatörü şirketlerin tarifeleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Ülkedeki, iki cep telefonu şirketinin fiyat tarifleri Güney Kıbrıs ve İngiltere’deki ücretlerin hayli üzerinde seyrediyor.

Vergiler çok yüksek

Ülkemizdeki GSM operatörleri, pahalılığın en büyük nedeni olarak devletin GSM ücretleri üzerinden aldığı fahiş vergileri gösteriyor.

Dünyada en yüksek mobil iletişim vergisinin KKTC’de olduğu da iddia edilirken, devlet gelirlerinde, “yük hep vatandaşa yüklenerek” hazineye para sağlanmak isteniyor. 

Devlet, her cep telefonu konuşmasına; “yüzde 35 Özel İletişim Vergisi”, “yüzde 20 Katma Değer Vergisi” ve “yüzde18 Hazine Payı” uyguluyor. Bir de konuşma ücretlerinin toplamından da KDV alınıyor. Dünyada KKTC’den sonra mobil iletişimde vergi rekortmeninin Türkiye olduğu, üçüncü sırada ise Uganda’nın geldiği iddia ediliyor. 

Avrupa’da ise mobil iletişim vergisi sadece Katma Değer Vergisi’nden oluşuyor ve ortalama KDV yüzde 17 civarında uygulanıyor. 

Başka bir anlatımla Avrupa’da konuştuğunuz her 100 TL’nin 17-20 TL’si devlete giderken, ülkemizde her 100 TL’nin yaklaşık 70 TL’sini devlet alıyor.

GSM’lerin dakikası kuzeyde 1.71, güneyde 0.75 kuruş

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile KKTC Telsim aboneleri standart tarife ile İngiltere’deki bir cep telefonunu aramaya kalktığı zaman KDV dahil dakikası 1.71 TL ödüyor. Bu ücrete bir de Özel İletişim Vergisi de eklendiği zaman fatura kabarıyor. Aynı konuşmanın, adanın güney kesiminden yapılması durumunda sadece 0.75 kuruş ödeniyor. Ülkemizdeki her iki GSM operatörüne göre aradaki fark ise dakika başına 0.96 kuruş. Bu da yaklaşık bir TL’ye denk geliyor.

Bu nedenle birçok vatandaş Rum kesimine geçip Vodafone’un kontörlü (So easy card) kartlarından alıp yurt dışına çok daha ucuza konuşabiliyor. 

Son dönemlerde ülkemizdeki her iki cep telefonu şirketinin özellikle Türkiye için uyguladığı kampanyalar ve özel paketler daha ucuz görünse de her tarifede belirli bir standart konuşma limiti bulunması, konuşma süresini kısaltıyor. Paketlerde limit dışına çıkıldığı zaman ise paket çok daha pahalı konuma gelebiliyor. Ancak, Güney Kıbrıs’ta bu böyle uygulama yok. Yurt içi ve yurt dışı aramalar aboneye limitsiz olarak sunuluyor.

Sabit telefonlar güneyden ucuz

Sabit telefonlarla ülkemizden ve Güney Kıbrıs’tan İngiltere’yi aramak, KDV dahil dakikası dahil 0.18 kuruş iken, aynı konuşma cep telefonlar arandığı zaman fark ortaya çıkıyor.

KKTC’den İngiltere’deki bir cep telefonunu aramak için dakikası 37 kuruş ödememiz gerekirken Güney Kıbrıs’tan yapılan ayni konuşma 78 kuruş olarak ücretlendiriliyor. 

İngiltere’den ise Kıbrıs Rum kesimini aramak daha ucuz. İngiltere’nin başkenti Londra’dan Kıbrıs’ın Türk tarafındaki bir evi 6 kuruşa arayanlar, aynı konuşmayı Kıbrıs Rum kesimine aile ve arkadaş tarifesine göre sadece vergiler dâhil dakikası 4 kuruşa yapabiliyor.

Kuzey Kıbrıs’taki ev telefonlarından Avustralya’daki ev telefonlarıyla dakikası 18 kuruşa, ceplerle de 69 kuruşa konuşulabiliyor. Ayni uygulama güneydeki sabit telefonlardan Avustralya’daki sabit telefon için 21 kuruş iken, cepler arandığı zaman bu rakam 75 kuruşa çıkabiliyor.

Sabit telefonlarda Güney Kıbrıs’a göre ülke içi aramalarda da daha ucuzuz. KKTC’de evden eve bir abone dakikada KDV dahil 0.035 kuruş öderken, aynı konuşma Kıbrıs Rum kesiminde 0.05 kuruşa yapılıyor.

KKTC’de evden cep telefonunu aramak, dakikada 23 kuruş iken, Kıbrıs Rum kesiminde aynı konuşma ücreti 12 kuruş.

Ev telefonunda indirimli günler

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Telekomünikasyon İdaresi, ülkemizde 1 Aralık’tan beri ülke içindeki sabit telefon konuşmalarının bir bölümünün ücretsiz olmasını sağladı. Uygulamaya göre, pazartesinden cumartesine haftanın altı gününde saat 19.00-07.00 arasında, Pazar günü ise tüm gün evden eve yapılan aramalar bedava. 

Ayrıca akşam 19.00’dan sabah 07.00’ye kadar ülkemizdeki sabit telefonlardan yurt dışına indirimli konuşmak da mümkün. Evimizdeki telefondan Türkiye’deki Türk Telekom ev numarası arandığı zaman dakikada 13, cep arandığı zaman ise 23 kuruş ödüyoruz.

Evimizden Güney Kıbrıs’taki ev telefonunu normal ve indirimli saatlerde de dakikası 18 kuruş arayabilirken, cepleri aradığımız zaman ise rakam 37 kuruşa çıkıyor.

Ülkemizdeki ev telefonundan Avustralya’daki bir evi aramanın dakikası 18, cepleri aramak ise 69 kuruşa mal oluyor. 

Türkiye’deki Türk Telekom ev telefonundan Kuzey Kıbrıs Turkcell ve KKTC Telsim abonelerini aramak ise 37 kuruşa mal oluyor.

İngiltere’den cepten KKTC’yi aramak çok ucuz

İngiltere’de satılan 5 sterlinlik (16 TL) telefon kartlarıyla, ev telefonu ve ankesörlü telefonları kullanarak dakikalarca uzuca konuşma olanağına sahip olabiliyorsunuz. Konuşma süresi ise ev telefonu arandığı zaman 35-40 dakika, cep telefonu arandığı zaman da yaklaşık 20 dakika sürüyor.

İngiltere’deki kontörlü kartlar; süpermarketlerde, telefon bayilerinde, fast-food lokantaları dahil her yerde satılıyor. Bu kartların en büyük özelliği ise ek bir cihaz istemeden kolayca konuşabilme özelliği sunması. Sadece kartın arkasında bulunan özel şifre ve telefon numarası bulunan yeri kazıyıp, telefon numarası ve şifreyi öğrenip daha sonra istediğiniz her yeri arayabiliyorsunuz. 

İngiltere’de, ayrıcalıklı ve pahalı diye nitelendirilecek özel kontörlü kartlarla (Lycamobile) Kuzey Kıbrıs’daki bir ev telefonunu aramanın dakikası 3 (1 pence) kuruş. Cep telefonu ise 44 kuruş (14 pence) SMS isee 38 kuruş (12 pence). 

Güney Kıbrıs’ı aramak ise sadece evde daha pahalı. İngiltere’deki Lycamobile kartından Güney Kıbrıs’taki bir evi aramanın dakikası 0.9, cep telefonu arama 16 kuruşa mal oluyor. SMS ise 4 kuruş (12 pence).

Operatörler arasındaki konuşma ücretleri



KKTC’de cepten cebe yapılan aramalar ise operatörler arası konuşmalarda farklılık gösteriyor. Kuzey Kıbrıs Turkcell’den KKTC Telsim arandığı zaman 0.54 kuruş, KKTC Telsim’den - Kuzey Kıbrıs Turkcell’e konuşmalar ise 0.54 kuruş.

Kıbrıs Rum kesiminde sadece bir GSM operatörü (Vodafone) olduğu için kendi aralarındaki konuşma ücretleri dakikası 0.18 kuruş. Güney Kıbrıs’taki Vodafone’da saat başı konuşma ücretleri değişiyor.

KKTC’de cep telefonundan eve yapılacak görüşmelerin dakikası KKTCELL ve KKTC Telsim’de 0.302 kuruş. 

Kıbrıs Rum kesiminden cep telefonu ile İngiltere’deki cep telefonlarını arama ücreti dakikası KDV dahil 0.75 kuruş iken, bu rakam KKTCELL ile KKTC Telsim’de (Vodafone) 1.717 TL.

Yine Rum kesimindeki bir cep telefonundan İngiltere’deki ev telefonunu arama KDV dahil 0.28 kuruş olarak ücretlendirilirken, KKTCELL ve KKTC Telsim (Vodafone) ile İngiltere’yi arama dakika başına 0.497 kuruşa mal oluyor.

Güney Kıbrıs’ta cepten cebe telefon konuşmaları akşam saat 20.00- 07.00 arası, milli bayramlarda ve cumartesi- pazar günleri de KKTC’ye göre çok daha ucuz.

Türkiye’deki durum

Türkiye’deki Türk Telekom ülkemizdeki bir sabit telefonu aradığı zaman 13, cep telefonlarını aradığı zaman ise 37 kuruşa konuşuyor. Türkiye’deki ev telefonuna dakikası 13 kuruşla, cep telefonuna ise 37 kuruşla ulaşılabiliyor.

Türk Telekom hattından Güney Kıbrıs’taki ev ve cep telefonları arandığı zaman dakikası 2.95 TL’den konuşulurken, İngiltere’deki evler arandığında 0.18, cep aramalarında ise 0.95 kuruş olarak ücretlendiriliyor. Türk Telekom abonesi Avustralya’daki bir ev telefonunu 0.189, cep telefonunu ise 0.95 kuruşa arayabiliyor.

kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.