1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. EN ZORU AKCİĞER KANSERİ
EN ZORU AKCİĞER KANSERİ

EN ZORU AKCİĞER KANSERİ

En zoru akciğer kanseri

A+A-

Genetik faktörler, hava kirliliği ve özellikle sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan akciğer kanserinin, kurtulması en zor olan kanser türlerinden biri olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı

İngiltere'de bulunan ve kanser hastalarına destek sağlayan "Macmillan Cancer Support" örgütü tarafından yayımlanan rapora göre, akciğer kanseri olan hastaların yarısı teşhis konulduktan sonra 6 ay içinde ölüyor. Rapora göre göğüs ve prostat kanseri hastalarının yüzde 80'i beş yıla kadar yaşarken, akciğer kanseri hastalarının ancak yüzde 10'u beş yıla kadar yaşayabiliyor.

BAŞKA KANSER İHTİMALİ YÜKSEK
Raporda, akciğer kanserinden kurtulanların başka bir kansere yakalanma olasılığının diğer kanser hastalarına göre 10 kat fazla olduğu saptandı. Erken teşhisin akciğer kanseri tedavisinde kilit rol oynadığının da altı çizildi. İngiltere'de 2004-2011 arası kanser teşhisi konulan 85 bin hasta incelenerek hazırlanan raporda, göğüs, prostat, akciğer ve beyin kanseri hastalarının verileri kullanıldı. Araştırmaya göre, göğüs kanseri olan kadınların yüzde 20'si ve prostat kanseri olan erkeklerin yüzde 25'i teşhisten itibaren en az 7 yıl sağlıklı şekilde yaşıyor.

EN BÜYÜK ETKEN SİGARA
Raporda, her 5 akciğer kanseri hastasından birinin teşhis konulmasından itibaren 1 ay içinde, yüzde 73'ünün ise 1 yıl içinde öldüğü ifade edildi. Akciğer kanserinin sigara içenlerde daha sık rastlandığı belirtilirken, sigara akciğer kanserine yol açan en büyük etken olarak gösterildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.