1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENDİŞE VERİCİ
ENDİŞE VERİCİ

ENDİŞE VERİCİ

Yaklaşık bir ay önce Gazimağusa Serbest Liman Bölgesine indirilen konteynerde, 318 adet ithali yasak pompalı tüfek çıktı

A+A-

Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa Limanı’nda dün sabah saatlerinde Harun Erhun Kargo isimli acenteye ait olan konteyner içerisinde yapılan arama sonucunda ülkeye ithali yasak olan 318 adet pompalı tüfek bulunurken, ülkeye ithali yasak olmayan 327 adet av tüfeği ele geçirildi. Serbest Liman Bölge Müdürlüğü’ne  gelen ihbar sonucunda polis gözetiminde yapılan muayene sonucu ele geçirilen silahların bakanlar kurulu onayı olmadan KKTC’ye getirildiği, yani Serbest Limanlar Bölge yasasının 7’inci maddesini ihlal ettiği bildirildi.

200 tanesi Rus, 118 tanesi İtalyan
Polis basın subaylığının açıklamasına göre 21 Temmuz 2016 tarihinde, Türkiye’nin Mersin Limanı’ndan, “Güzelyurt” isimli gemiyle, Harun Erhun Kargo isimli acenteye ait bir konteyner içerisinde Gazimağusa Serbest Liman’ına getirilen 200 tanesi Rus, 118 tanesi ise İtalyan yapımı olan ithali yasak 318 pompalı tüfek ile ithali yasak olmayan 327 adet av tüfeği, Portisbi şirketine ait olan bir ambara konularak başka bir konteynere yüklendi.  
Konu silahların 17 Ağustos 2016 tarihinde Serbest Liman Bölgesi’nde ele geçirilip emare olarak alındığı belirtilirken, polisin olay ile ilgili soruşturmasının sürdüğü kaydedildi.

Arap ülkelerine gidecekti
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, konteynerin dün sabah saatlerinde Mersin Limanı’na gidecek olan Dipkarpaz isimli gemiye yükleneceği ve konu silahların Mersin Limanı’ndan Arap ülkelerine gönderileceği öğrenildi.

Curcioğlu: Serbest Limanlar Yasasının 7’inci maddesine aykırı
Konu ile ilgili Diyalog muhabirine açıklama yapan Gazimağusa Serbest Liman Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu, Serbest Limanlar Yasasının 7’inci maddesine göre KKTC’ye ithali yasak olan maddelerin bakanlar kurulu onayı ile KKTC Serbest Liman bölgesine gelebileceğini, ancak konteynerde ele geçirilen silahlar ile ilgili bir bakanlar kurulu onayının olmadığını söyledi.
Serbest bölgede geçtiğimiz Salı günü konteynerden silah aktarımı yapıldığı yönünde ihbar aldıklarını ve hemen bir araştırma yaparak bunun Serbest Liman Bölgeler Yasasına uymadığını belirlediklerini anlatan Curcioğlu, Ali Küçük isimli bir şahsa olduğu ve acenteliğini Harun Ergun Kargo Ltd isimli şirketin yaptığı konteynerda Serbest Liman Avukatı Şefik Aşçıoğulları ve polis gözetiminde kontrol gerçekleştirildiğini söyledi.

8 saatlik operasyon…
Yapılan kontrollerde bakanlar kurulu onayı olması gereken pompalı silahların bulunduğunu ve konteynerdeki mührün açıldığını, ayrıca girişteki konteyner numarası ile çıkıştakinin farklı olduğunun anlaşıldığını aktaran Curcioğlu, önceki gece 22.00 sıralarında başlayan operasyonun dün sabah 05.30’a kadar sürdüğünü kaydetti.

Portisbi yükümlülüklerini yerine getirmiyor
Hasan Curcioğlu ayrıca Portisbi Şirketinin bölgeye gelen ve giden mallarla ilgili manifesto verme yükümlülüğünü yerine getirmediğini ve 14 ay önce şirketten yük beyanı talep ettiklerini ancak aradan geçen süre içerisinde Portisbi Şirketinin halen daha kendilerine bir yük beyanında bulunmadığını iddia etti.

Silahlar kaçak değildir
Harun Erhun Kargo isimli acente sahibi Erdoğan Erhun gün boyunca konu ile ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınırken, bazı şirket yetkilileri konteynerdeki silahların kaçak olmadığını iddia etti. Silahları KKTC’ye getireceklerini günler öncesinden gereken mercilere bildirdiklerini ve silahların Serbest Limana ilk giriş yaptığı gün kendilerine her hangi bir problemin olmadığı gümrük yetkilileri tarafından bildirildiğini savunan şirket yetkilileri, 4 gündür evraklarının kontrol edildiğini ancak bakanlar kurulu onayı gerektiğinden kendilerine bahsedilmediğini savundu.

Silahlar Polis Müdürlüğüne indirildi
Gün boyu silahların akıbetinin ne olacağı tartışılırken, öğleden sonra konteyner içerisinde bulunan silahlar Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne indirildi. Silahların akıbeti yapılan soruşturma sonrasında belirlenecek.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.