1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENDİŞE VERİCİ;9 AYDA 31 CAN KAYBI
ENDİŞE VERİCİ;9 AYDA 31 CAN KAYBI

ENDİŞE VERİCİ;9 AYDA 31 CAN KAYBI

2013 yılının ocak ayından günümüze kadar olan sürede meydana gelen 25 ölümlü trafik kazasında 31 kişi hayatını kaybetti

A+A-

Ülkemizde yıllardır tartışılan ancak bir türlü çözüm bulunamayan trafik kazaları, can almaya devam ediyor. Her yıl onlarca kişinin ölümüne neden olan trafik kazalarında, 2013 Ocak’tan, 2013 Eylül’e kadar olan sürede 31 kişi hayatını kaybetti.

Son 20 günde ülkemizde meydana gelen 3 ölümlü kazada ise 2’si çocuk, 5 kişinin yaşamını yitirmesi ise durumun vahametini bir kez daha ortaya koydu.

Yaklaşık 9 aylık sürede meydana gelen 25 ölümlü kazada yaşamını yitirenlerin; 11’nin yolcu, 11’inin araç sürücüsü, 4’ünün motosiklet sürücüsü, 2’sinin bisiklet kullanıcısı, 3’ünün de yaya olduğu bildirildi.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ile Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Başkanı Hüseyin Sevay, meydana gelen trafik kazalarının en fazla;  “alt yapı sorunu”, “denetimsizlik”, “eğitimsizlik” ve “aşırı süratten” kaynaklandığını vurguladı.

Her iki örgütün başkanı da halen çözümlenmeyen bu sorunların, kazaların devam etmesine neden olduğuna dikkat çekti. Örgüt temsilcileri, özellikle araçlarda bulunan yolcuların ölümünün artışına dikkat çekerek, bunun en büyük nedeninin emniyet kemeri takmamak olduğunu vurguladı.

Ders almıyoruz 

Ölümlü kazaların çoğunun “aşırı sürat” ve “dikkatsizlik” sonucu meydana gelmesi, birçok sürücünün yaşanan acı olaylardan ders almadığını gözler önüne seriyor.

Resmi istatistikler, trafik kazalarının, ülkedeki yaşanan sorunlar arasında ön sıralarda olduğunu gösterirken, sorumluluk zincirinin ilk halkasında yer alan devlet kurumlarının halen radikal önlemler almaktan kaçınması eleştirilere neden oluyor.

Emniyet kemeri takmıyoruz

Ülkemizde, bu yıl içerisinde meydana gelen 25 ölümlü trafik kazasında 31 kişi hayatını kaybederken, bu kişilerin 11’inin yolcu olması endişe yaratıyor.

Yaşamını yitiren yolcuların çoğunun emniyet kemeri takmadığının tespit edilmesi ise kazalardan ders çıkarmadığımızı, acı gerçek olarak ortaya koyuyor.

Ana sebep “aşırı sürat” ve “dikkatsiz sürüş”

Kaza nedenlerinde; “dikkatsiz sürüş” ve “aşırı sürat” önde gidiyor. Ölümlü trafik kazalarının başlıca sebepleri olarak bilinen; “dikkatsiz sürüş”, “aşırı sürat”, “alkollü araç kullanmak”, “kavşakta durmamak”, “yolun solunu tutmamak”, “ani sağa dönüş”, “tehlikeli mahalde araç geçme”, “ani yola atılma ve yolda koşma” gibi nedenler arasında en çok “dikkatsiz sürüş” ve “aşırı sürat” görülüyor.

Avcı: Artık sistem oturmalı

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, özellikle ölümlü trafik kazalarının meydana gelmesindeki en büyük sorunun; “aşırı sürat”, “eğitimsizlik”, “alt yapı sorunu” ve “denetimsizlik” olduğunu kaydetti.

Özellikle yolcu ölümlerinden ana sebebin “emniyet kemeri takmama” olduğunu ifade eden Avcı, sürücülerin ve önde bulunan yolcuların genellikle emniyet kemeri taktığını ancak arka koltukta oturan yolcuların kemer takma alışkanlığı edinmediğini söyledi.

Eminyet kemeri takmanın herhangi bir kaza anında çok önemli bir rol oynadığına değinen Mehmet Avcı, trafikte yeni yasaların ve denetimlerin geçmesi gerektiğine değindi.

Mehmet Avcı, ayrıca süratin, yasal limitlerde tutulması yönünde kampanyalar yapılması ve denetimin ülke çapında eşit şeklide yapılması gerektiğini söyledi.

Avcı, “aşırı süratin”, “denetimsizliğin”, “eğitimsizliğin” ve “alt yapının” olmadığı bir ülkede ölümlü trafik kazalarının kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.

Sevay: Sistemsizlik büyük sorun

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Başkanı Hüseyin Sevay ise, ülkemizde trafiğin hiçbir zaman yönetenlerin öncelikleri arasında yer almadığını vurguladı.

Trafiğin ülkemizde en öncelikli sorunlar arasında yer aldığına dikkat çeken Sevay, trafik kazalarıyla ilgili bilimsel bir çalışma yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Ölümlü trafik kazalarının, ülkemizdeki sistemsizliğin dışa vurulmuş bir şekli olduğuna dikkat çeken Hüseyin Sevay, trafikteki “alt yapı”, “denetim” ve “eğitim” sorunlarının çözülmemesi halinde, hiçbir kazanın önüne geçilemeyeceğini kaydetti.

Hüseyin Sevay, ülkedeki tüm trafikle ilgili denetimlerin ve sorunların Ulaştırma Bakanlığı altına toplanmasıyla ilgili bir öngörü hazırlandığını belirtti. Bu projenin hayata geçirilmesinin büyük avantaj sağlayacağına değinen Sevay, trafikteki sorunlarla mücadeleye bir yerden başlanması gerektiğini vurguladı.

ELMAS TOKAY/KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.