1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ENERJİ ALANINDA BÜTÜNLÜKLÜ BİR PROJE ÖNGÖRÜYORUZ”
“ENERJİ ALANINDA BÜTÜNLÜKLÜ BİR PROJE ÖNGÖRÜYORUZ”

“ENERJİ ALANINDA BÜTÜNLÜKLÜ BİR PROJE ÖNGÖRÜYORUZ”

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, enerji alanında bütünlüklü bir proje öngördüklerini belirterek, “Hedefimiz, maliyetlerin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanmasıdır” dedi.

A+A-

SENNAROĞLU: “ENERJİ ALANINDA BÜTÜNLÜKLÜ BİR PROJE ÖNGÖRÜYORUZ”

“ÇİFTÇİYİ VE HAYVANCIYI KÖYÜNDE KENTLİ GİBİ YAŞATMAYI, ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEYİ, VERİMLİLİĞİ ARTIRMAYI VE ÜRETİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, enerji alanında bütünlüklü bir proje öngördüklerini belirterek, “Hedefimiz, maliyetlerin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanmasıdır” dedi.

Sennaroğlu, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesini görüşen Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, önceliklerinin başında tarladan sofraya kadar gıda güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Sennaroğlu, “Çiftçiyi ve hayvancıyı köyünde kentli gibi yaşatmayı, üretim maliyetlerini düşürmeyi, verimliliği artırmayı ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Önder Sennaroğlu ayrıca elektrik enerjisi alanında enerji maliyetlerini düşürerek, arz güvenliği ve enerji verimliliğini sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Sennaroğlu, gıda ve enerji biriminin eksikliğine işaret ederek, “Gerek gıda, gerekse enerjide kalıcı atılımlar yapılabilmesi için, bu birimlerin sağlanması gereklidir. Şu anda bakanlığımın yeniden yapılandırılması çalışmaları tüm detaylarıyla sürdürülmektedir” dedi.

Ülkede gıda güvenliği alanında birçok eksiklik bulunduğunu kaydeden Sennaroğlu, şöyle devam etti:

“Halk sağlığının korunması, ülkede üretilen ürünlere olan güvenin temin edilmesi ve gıda ticareti dahil olmak üzere, gıda sektörünün sağlıklı gelişebilmesi için AB kurallarına uyumlu mevzuatın yürürlüğe girmesi ve etkin uygulanması büyük önem taşımaktadır”

Önder Sennaroğlu, gıda güvenliği konusunda ivedilikle Genel Gıda ve Yem Yasası’nın bakanlar kurulu gündemine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Sennaroğlu, amacın, gıda güvenliğinin teminine yönelik mekanizmalar ve denetimlere yönelik düzenlemeleri, tarladan sofraya, gıdanın tüm aşamalarında izlenebilirliği sağlamak olduğunu belirtti. Sennaroğlu, tüm gıdaların hijyeninin ve kontrollerinin sağlanması amacıyla, birincil ve işlenmiş ürünlere ilişkin yasa ve tüzükleri çıkarmak gerektiğini kaydetti.

Yem güvenliğinin sağlanması amacıyla yem yasası ve tüzükleri de çıkarmak gerektiğini söyleyen Sennaroğlu, veterinerlik alanında da hayvan sağlığı ve hayvan refahı tüzüklerini çıkarmak gerektiğini söyledi.

Sennaroğlu, bitki sağlığının sağlanması ve bitkileri zararlı organizmalardan korumak amacıyla Tarımsal Karantina Yasası ve tüzüklerini çıkarmanın şart olduğunu belirtti.

Sennaroğlu, tarım ve hayvancılık alanında da maliyetlerin düşürülmesi, verimliliğin artırılması, izlenebilirliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanması, yerel ürünlerin geliştirilmesi, kırsal alanda ekonomik faaliyetlerin ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleri bulunduğunu söyledi.

Önder Sennaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu çerçevede tarımsal danışmanlık hizmetleri ve çiftlik kayıtları yasası ve tüzükleri çıkarılacak. Tarımsal ve kırsal alanlara destek yasası ve tüzükleri çıkarılacak. Tarımsal üretici gurupları ve çiftçilerin temsiliyeti yasası çıkarılacak. Ödeme ajansı oluşturulacak. 2014 – 2020 Kırsal kalkınma planı hazırlanacak. Organik tarım yasası ve tüzükleri çıkarılacak. Toprak koruma yasası çıkarılacak”

Kısıtlı bütçe çerçevesinde hayvancıya doğrudan gelir desteği adı altında verdikleri desteğin süt üzerinden olduğunu ve direkt hayvancıya yansımadığını kaydeden Sennaroğlu, “Süt üzerinden olan bu destekler, dereceli olarak azaltılacak ve bu destekler verimliliğin ve kalitenin artırılması yönünde olacaktır. Ayrıca hayvansal ürünlerin özellikle hellimin başta İngiltere olmak üzere AB ülkelerine satılması için 2015 Ocak ayı hedef olarak öngörülmüş, yol haritamız çıkarılmış ve AB yetkililerinden onay almıştır” dedi.

Enerji alanında bütünlüklü bir proje öngördüklerine işaret eden Sennaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz, maliyetlerin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanmasıdır. Elektrik enerjisi alanı yeniden yapılandırılacak. Elektrik arzı çeşitlendirilecek ve arz güvenliği artırılacak. Kıb-Tek’in mevcut alacaklarının tahsilatı sağlanacak, gelecekteki tahsilatının etkinleştirilmesi ve borçların kapatılması sağlanacaktır”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.