1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENERJİ MEMORANDUMU İMZALANDI
ENERJİ MEMORANDUMU İMZALANDI

ENERJİ MEMORANDUMU İMZALANDI

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında, enerji ve su kaynaklarının kullanımına ilişkin karşılıklı anlayış memorandumu dün üç ülkenin yetkili bakanları tarafından Güney Lefkoşa’da imzalandı.

A+A-

GÜNEY KIBRIS, İSRAİL VE YUNANİSTAN 2 BİN MEGAVAT GÜCÜNDE ELEKTRİK KABLOLARIYLA BİRBİRLERİNE BAĞLANACAK

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında, enerji ve su kaynaklarının kullanımına ilişkin karşılıklı anlayış memorandumu dün üç ülkenin yetkili bakanları tarafından Güney Lefkoşa’da imzalandı.

Politis gazetesi: “Kabloyla Da Bağlı – Kabloyla Geleceği Bağlı” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Rum, Yunanistan ve İsrail hükümetlerinin enerji, su kaynakları ve çevre konularında işbirliği yapmalarını öngören memorandumu dün imzaladıklarını, memorandumda Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın 2 bin Megavat gücünde elektrik kablolarıyla birbirlerine bağlanması çalışmalarının desteklenmesinin de öngörüldüğünü yazdı.

Gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Yunanistan Enerji, Çevre ve İklimsel Değişiklikler Bakanı Yannis Maniatis ve İsrail Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Silvan Şalom tarafından dün imzalanan memorandumda, enerji, yenilenebilir enerji, elektrik üretimi, su kaynaklarının işlenmesi konularında yakın işbirliği yapılması ve ilgili tüm sanayi yatırımlarının desteklenmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

Üç bakanın yaptıkları açıklamalarda, Yunanistan Devlet Elektrik İşletmelerinin (DEİ) bir kolu olan ve Rum tarafında faaliyet gösteren DEİ-Quantum şirketinin, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında, 2 bin Megavat elektrik enerjisi kapasitesi olan deniz altı elektrik kablosu döşenmesini içeren “EuroAsia Interconnector” projesine destek vereceklerini belirttiklerini yazan gazete, memorandum imza töreninde Rum ve İsrail Elektrik Kurumları (AİK-IEC) üst düzey yetkililerinin de hazır bulunduklarını yazdı.

Habere göre, memorandum imza töreninde konuşan Lakkotripis, memorandumun imzalanmasını “tarihi bir an” olarak nitelendirirken, Yunan Bakan Maniatis ise “üçlü işbirliğinin yaratıcı aşamasına geçiş” nitelendirmesinde bulundu.

İsrailli bakan Şalom da memorandumu “tarihi bir an” şeklinde değerlendirdi.

Üç ülkenin bakanı yaptıkları açıklamada, elektrik kablosu döşenmesi projesine yönelik desteklerini de belirttiler.

Lakkotripis, üç ülke arasında elektrik kablosu döşenmesi projesinin “AB Komisyonu’nun ortak ilgi alanına da girdiğini, bu sebeple bu çalışmayı destekleme taahhütlerini yinelemiş olduklarını” ifade etti.

Elektrik kablosu döşenmesi projesiyle Güney Kıbrıs’ın enerji alanındaki izolasyonunu kaldırmayı hedeflediklerini de belirten Lakkotripis, söz konusu projenin hayata geçirilmesinin ucuz elektrik sağlanmasını hedefleyen diğer projelerin (ör. sıvılaştırılmış doğalgazdan) saf dışı bırakılması anlamını taşımadığını vurguladı.

Lakkotripis, elektrik kablosu ve diğer enerji projelerinin “ayrı ayrı projeler olduklarını ve bunların birbirlerine paralel olarak inceleneceğini” ifade etti.

Yunan Bakan Maniatis de, elektrik kablosu projesine değindi ve bu tür projelerin AB’nin enerji güvenliğinin iyileştirilmesine katkı koyduğunu ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın AB ülkesi olarak jeopolitik önemlerini arttırdığını öne sürdü.

İsrailli bakan Şalom da, memorandumun imzalanmasının, imza koyan taraflar arasındaki işbirliğinin daha da gelişeceğinin bir göstergesi olduğunu ve bu tarihi anda yer almaktan gurur duyduklarını söyledi.

Elektik kablosu projesine de değinen Şalom, projenin Güney Kıbrıs’ın elektrik maliyetinin düşmesini sağlayacağını, Yunanistan ve İsrail için ise başka faydaları olduğunu ve projenin AB tarafından desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Fileleftheros gazetesi: “Stratejik İşbirliği – Ortak Enerji Doğmasına Mühür” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında dün imzalanan memorandumda başlangıcın elektrik kablosu döşenmesi projesine destek verilmesiyle gerçekleşeceğini yazdı.

Gazete, üç ülke arasında enerji alanında yapılacak işbirliğinin çerçevesini belirleyen memorandumda önceliğin elektrik kablosu döşenmesi projesine verildiğini, dünkü görüşmelerde de önceliği bu konunun aldığını vurguladı.

İsrail’in doğalgaz ithal etmesi kararının İsrail’de yargı aşamasında olmasından ötürü doğalgaz konularına dünkü görüşmelerde fazla yer verilemediğini de vurgulayan gazete, imza töreninde bakanların açıklamalarını da yansıttı.

ŞALOM-KASULİDİS GÖRÜŞMESİ

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, İsrail Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Şalom’un dün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le de biraraya geldiğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin jeopolitik önemini ele aldıklarını yazdı.

Habere göre Kasulidis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Şalom’la iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra, terörizm ve organize suçla mücadele ile Suriye, Mısır, Lübnan ve İran’daki gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Şalom ise açıklamasında, Güney Kıbrıs ile İsrail’in farklı açılardan izole altında olan ülkeler olduklarını, Güney Kıbrıs’ın bir ada olması sebebiyle coğrafik, İsrail’in ise siyasi açıdan izole durumda bulunduklarını belirterek, Kasulidis’le “ortak bakış açıları ve ilgi alanlarına dayanan dostluk bağlarını ortaya koyan, yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini” söyledi.

Şalom ayrıca, Güney Kıbrıs’ın, ülkesinin sadece ekonomik değil jeopolitik ve stratejik açıdan temel müttefiklerinden biri olduğunu vurguladı.

Gazete ayrıca, DİKO, KS EDEK, EURO.KO, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı Hareketi’nin dün yaptıkları açıklamalarla memorandumun imzalanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini, DİSİ ve AKEL’den ise herhangi bir açıklama gelmediğini de belirtti.

ŞALOM: “TÜRKİYE İSRAİL ŞİRKETLERİNİN PLANLARINI SABOTE ETMEZ”

Simerini gazetesi ise, memoranduma ilişkin haberlerini: “Enerji Dolu İşbirliği” başlığı altında verirken, İsrailli bakan Şalom’un gazeteyle gerçekleştirdiği söyleşisine de yer verdi.

Şalom söyleşisinde, dün imzalanan memoranduma değinerek, memorandumun Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki ilk memorandum olduğunu belirtti ve memorandumun enerji, elektrik ve su, eğitim ve bilim alanlarında işbirliği yapılmasına imkan sağlayacağını vurguladı.

Memorandum çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanan ilk projenin İsrail’den Güney Kıbrıs’a, buradan da Yunanistan’ın önce Girit adası, ardından da tüm Yunanistan’a 500 megavat gücünde ucuz elektrik götürülmesini sağlayacak kabloların döşenmesi projesi olduğunu belirten Şalom, bu şekilde henüz kendi doğalgazını üretemediği için ucuz elektrik de üretemeyen Güney Kıbrıs’ın ucuz elektrik enerjisine kavuşacağını vurguladı.

Şalom, projenin 2014 yılında başlayabileceğini ve kabloların üç yıl içinde Güney Kıbrıs’a ulaşabileceğini belirtti.

Şalom, Güney Kıbrıs’ta doğalgaz sıvılaştırma tesisi kurulmasının İsrail’de tartışılan bir konu olduğunu ancak doğalgaz ihracatı konusundaki kararın henüz kesinleşmediğini belirtirken Türkiye’nin bu konuda tutumuna ilişkin soruları da yanıtladı.

Türkiye’nin “dönem dönem çeşitli tehditlerde bulunduğu ve 12. parselde de bir İsrail şirketinin bulunduğu hatırlatılarak İsrail’in Türkiye’nin tehditlerine nasıl yanıt verdiğinin” sorulması üzerine Şalom: “Türkiye’nin, İsrail şirketlerinin Kıbrıs’taki planlarını sabote edeceğine inanıyor musunuz?” sorusuna  “Ben zannetmiyorum” yanıtını verdi.

Bölgede Türk savaş gemilerinin varlığını bilip bilmediklerinin sorulması üzerine ise Şalom: “Evet, ancak, bakınız, hiçbir ülkenin tehditlerinden korkmuyoruz. Biz güvendeyiz ve ne yaptığımızı biliyoruz. Elbette Kıbrıs’taki arıtma tesisleri ve diğer stratejik tesislerin güvenliği İsrail hükümetinin değil Kıbrıs hükümetinin elindedir” şeklinde konuştu.

Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini: “İmzalar Atıldı – Kıbrıs – Yunanistan – İsrail İşbirliği Doğması Gerçek” başlıklarıyla yansıttı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.