1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENFLASYON TAVANA VURDU!
ENFLASYON TAVANA VURDU!

ENFLASYON TAVANA VURDU!

En yüksek artışlar

A+A-

Enflasyon 2017 yılı nisan ayı sonu itibarıyla yüzde 6,54 oranında açıklanırken, bu rakamın son 13 yılın ilk dört aylık enflasyon rakamlarından daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Artun ÇAĞA

Ayrıca, söz konusu oran DPÖ 2017-2019 Orta Vadeli Programı’nda hedeflenen yıllık enflasyonun da üzerinde. DPÖ Tüketici Fiyat Endeksi’nin 2017 yıllık ortalaması için yüzde 6,3’lük bir hedef belirlemişti.

Ekonomistler KKTC’nin, küçük ve dışa bağımlı bir ekonomik yapıya sahip olması nedeniyle özellikle döviz kurları ve dünya petrol fiyatlarında oluşan dalgalanmaların enflasyon (Tüketici Fiyatları Endeksi’nin değişimi) üzerinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek, hem dövizlerde, hem de petrol fiyatlarındaki artışların sürmesi halinde enflasyon hedeflerinin tutturulamayacağını vurguladı.

En yüksek artışlar

Nisan ayı sonunda fiyat artışının en yüksek olduğu ana mal ve hizmet grupları bakıldığı zaman konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtların yüzde 9,65 oranında, alkollü içecekler ve tütünün yüzde 8,60 oranında, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinin yüzde 8,06 oranında,  sağlığın yüzde 7,89 oranında,  gıda ve alkolsüz içeceklerin de yüzde 7,63 oranında gerçekleştiği görülüyor. Dört ayda sadece giyim ve ayakkabıda mevsim değişimi sonunda yapılan sezon indirimleri dolayısıyla yüzde 2,07’lik bir azalma olduğu saptandı.

Ancak, ana harcama grupları itibariyle mart ayına göre nisanda bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 11,48 giyim ve ayakkabı ana grubunda gerçekleştiği de saptandı. Bir aylık sürede lokanta ve oteller ana grubunda yüzde 6,81, eğlence ve kültür ana grubunda yüzde  2,91, sağlık ana grubunda yüzde 1,99, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda yüzde 1,74, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 1,18, çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda yüzde 0.65, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 0,47, ulaştırma ana grubunda yüzde 0,37, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda yüzde 0,28, Eğitim ana grubunda yüzde 0,26 artış oldu.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 306 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 93 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş kaydedildi. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 74,57 çiçek lahanası, yüzde 71,32 domates ve yüzde 48,05 brokoli oldu. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 70,15 salatalık, yüzde 56,53 taze bezelye ve yüzde 46,02 taze fasulye olarak saptandı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.