1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENGELLEMEYE YÖNELİK ÖNLEMLER
ENGELLEMEYE YÖNELİK ÖNLEMLER

ENGELLEMEYE YÖNELİK ÖNLEMLER

KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na

A+A-

KUZEY’DEKİ RUM TAŞINMAZLARINA İLİŞKİN ÖNERİLER HENÜZ TAMAMLANMADI

TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU’NA BAŞVURACAK RUMLARIN GÖÇMENLİK HAKLARINI KAYBETMESİ GÜNDEMDE

Rum Yönetimi’nin, Kıbrıslı Rumların, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasını önlemek için gündeminde olan önerileri henüz tamamlamadığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Taşınmaz Mal Komisyonu’na Başvuracak Göçmenler Göçmen Kimliğini Kaybedecek” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi adına İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, Kıbrıslı Rumların, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasının önüne geçmek için bir süredir üzerinde durduğu ve henüz tamamlanmamış olarak addedilen önerilerin, dün gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısında sunulduğunu yazdı.

Söz konusu önerilerin, Ulusal Konsey düzeyinde yeniden ele alınacağını da yazan gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Rum İçişleri Bakanlığı’nın önerileri arasında “Kıbrıslı Rumlar arasındaki alım-satımlardaki devir vergisinin kaldırılması; Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuranların göçmenlik haklarını kaybetmesi; Ağırlığın Eşit Paylaşımı Birimi’nde, kredi dağıtılmasına yönelik değişiklikler yapılması; evlerin genişletilmesi için yerleşim yerlerinde esneklikler yapılması; mevcut ödenekler temelinde göçmenlere ekonomik yardımda bulunulması” gibi konuların bulunduğunu belirtti.

Rum Maliye Bakanlığı’nın, bahsedilen hedefler için para tahsil etmek amacıyla yeni vergilerin olmasının mümkün olmadığı konusunda çekincelerini dile getirdiğini belirten gazete, Güney Kıbrıs’ın Türkiye aleyhine olan 4.Hükümetler Arası Başvuru’nun ileriye götürülmesi gerektiğini addeden Rum Başsavcılığın da bazı konuları inceleyeceğini yazdı.

Habere göre Kuzey’deki Rumlara ait taşınmaz malların Ulusal Konsey’de ele alınması sırasında, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği konuları ile Kuzey’deki taşınmazlara ilişkin kullanım alanı hakkının Güney Kıbrıs’a taşınması konusu da tartışılırken, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un bu konularda hem fikir olmadığı belirtildi.

RUM İÇİŞLERİ BAKANI SOKRATİS HASİKOS

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, konu hakkında yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rum göçmenlerin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurması olaylarının göğüslenmesine yönelik önerilerin bu ay sonunda tamamlanmasının beklendiğini ifade etti. 

Habere göre Hasikos, bütünlüklü önerilerin Rum Maliye Bakanlığı ve ilgili bakanlılar ile Ulusal Konsey Alt Komitesi arasında yeni bir görüşmenin yapılacağını da söyledi.

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, göçmenlerin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvurularının caydırılmasına ilişkin tek yöntemin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu belirterek taşınmazlarını satmamaları konusunda da Rum göçmenlere çağrıda bulundu.


Hasikos “Hali hazırda önerdiğimiz bazı öneriler var, ancak samimi olmak isterim ki, yöntemlerden biri Kıbrıs sorununun çözümüdür, geriye kalanlar ise yarı tedbirdir” şeklinde konuştu.

Göçmenlere yönelik bazı teşviklerin de incelenmekte olduğunu ifade eden Hasikos, derin bir ekonomik krizin içinde bulunulduğunu maalesef devletin, Kuzey’de (göçmenlere) verilen değerin yüzde 10’u bile veremediğini söyledi.

Alithia gazetesine göre KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na kaç kişinin başvurduğu ve ne kadar tazminat verildiği konusunda verilerin bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Hasikos, KKTC’deki herhangi bir arşive resmi açıdan ulaşımın olmadığı mantığıyla, verilerin bilinmediğini ifade etti.

Başvuruda bulunanlara devletin tavsiyesinin ne olduğu sorusu üzerine Hasikos, tavsiyenin “başvurmayın” şeklinde olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

DİĞER SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu konu hakkında yaptığı açıklamada, görüş alış verişinde bulunulduğu bir görüşmenin yapıldığını, Hukuk Dairesi’nin görüşlerinin dinlendiğini ifade etti.

Kiprianu, görüşmenin 24 Ocak’taki Ulusal Konsey toplantısında ele alınmaya devam edeceğini belirtti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, özellikle karışık bir konunun söz konusu olduğunu belirterek kolay ve basit çözümlerin bulunmadığını ifade etti.

Papadopulos, bu satışlara dur diyebilmek için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

KS EDEK ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise bir sonraki Ulusal Konsey toplantısında  muhtemelen bazı kararların alınacağını ve bazı tedbirlerin duyurulacağını belirtti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis ise şimdiye kadar bu konuda herhangi bir karar alınmaması konusunda duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.

STİLYANİDİS

Simerini gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, yaptığı açıklamada,  Ulusal Konsey’de ele alınan Kuzey’deki taşınmazlar konusuna değinerek Ulusal Konsey’in konuya ilişkin partiler arası Alt Komite’nin sunduğu belgede, önerilerin, görüşlerin ve tedbirlerin yer aldığını, belgenin ayrıca Kıbrıs Rum mal sahiplerinin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasını önlemeye ilişkin olduğunu ifade etti.

Stilyanidis, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Dimopulos ve Aresti davalarındaki kararının ardından, hukuki sorunlar ve hukuki boyutlarıyla bu konunun karışık bir konu olduğunun bilinmekte olduğunu söyledi.

Bu konudaki toplantıda, Rum Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’nın yanı sıra Rum Başsavcı ile Başsavcı yardımcısının da yer aldığını söyleyen Stilyanidis, konunun çok karmaşık olduğunun ortaya çıktığı özlü bir görüşme yapıldığına da dikkati çekti.

Stilyanidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Ulusal Konsey üyelerinin olur görüşüyle, partiler arası komitenin, ilgili bakanlıklarla ve Başsavcılıkla yeniden görüşmesini önerdiğini söyledi.

Konu hakkındaki görüşmenin devam edeceğini belirten Stilyanidis, bu konu hakkında 24 Ocak’ta muhtemelen nihai kararlara ve tedbirlere sahip olacaklarını ifade etti.       

ÖNERİLEN TEDBİRLER

Alithia gazetesi, elde ettiği bilgilere dayanarak Kıbrıslı Rumların, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvurularının önlenmesine ilişkin olarak önerilen tedbirlere yer verdi.

Gazete bazı öneriler için Hukuk Dairesi’nin görüşüne de gereksinim olduğunu yazdı.

Habere göre önerilen tedbirler arasında “göçmen ailelere ev ve arsa verilmesine devam edilmesi; göçmenlerin desteklenmesi için fon kurulması; Kuzey’de taşınmazı bulunan ve sıkıntı içerisinde olan göçmenlerin çocuklarının öğrenimleri konusunda kredi verilmesi” gibi konular bulunuyor.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.