1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞI
ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞI

ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞI

LTB, Mimarlar Odası ile hazırladığı “Engelli Standartları Kitapçığının” tanıtımını yaptı.

A+A-

LTB İLE MİMARLAR ODASI “ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞINI” TANITTI

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Mimarlar Odası ile hazırladığı “Engelli Standartları Kitapçığının” tanıtımını yaptı.

LTB’den verilen bilgiye göre, bugün tanıtım için düzenlenen basın toplantısında, ayrıca belediyenin engellilerle ilgili planladığı çalışmalar da kamuoyu ile paylaşıldı.

LTB Mehmet Vahip Toplantı Salonu’nda yer alan basın toplantısına LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, LTB Asbaşkanı Akın Aktunç, LTB Engellemeyen Şehirler Komisyonu Koordinatörü Çelen Çağansoy ve komisyon üyeleri katıldı.

HARMANCI: “LEFKOŞA BİRÇOK AÇIDAN ENGEL OLAN BİR ŞEHİR”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, dünyada, 3 Aralık’ın kutlandığını, ancak KKTC’de “engelli örgütlerin sıkıntılarını dile getirdikleri gün” olarak anıldığına işaret ederek, LTB olarak göreve gelir gelmez “Engellemeyen Şehirler Komisyonu” kurarak çalışmaların yapılmasına başlanmasını sağladıklarını ifade etti. 

Harmancı, “Lefkoşa birçok açıdan engel olan bir şehir. Geçmişte yapılan yanlış uygulamalar neticesinde şehirde fiziksel hareket sıkıntısı oluştu. Bu konularda sıkıntıları çözmek için çeşitli komisyonlarda çalışmalar devam ediyor” dedi.

İlk olarak yayalara ait olan kaldırımlarda hareketi engelleyici sarı taşları kaldıracaklarını ve bu konuda bir de birim kurarak daha sistemli olarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Harmancı, “Yapı denetimi konusunda olduğu gibi kamusal alanda engelli standartlarının uygulanması konusunda ısrarcı olacağız. Daha mobil hareket edebilen bir şehir arzuluyoruz. Gelecek yıl 3 Aralık’ta bu engellerin çoğunu aşmış bir şekilde sizlerin karşısında olmak istiyorum” diye konuştu.

LTB Engellemeyen Şehirler Komisyonu Koordinatörü Çelen Çağansoy da, belediyeye hibe edilen iki engelli ulaşım aracını Şubat 2015’te hizmete koymaya gayret göstereceklerini belirterek, oluşturulacak Engelli Birimi vasıtasıyla komisyonla iletişim içerisinde çalışmaları sürdüreceklerine vurgu yaptı.

Çağansoy, engelli vatandaşlara özel kartlar-logolar vererek, Lefkoşa’daki ulaşımı kullanan engelli sayısını ortaya çıkarmayı hedeflediklerini anlatarak, uzun vadede “engelli konuk evi” projelerinin olduğunu kaydetti.

ÖGE: “ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞI ŞEHİRLERİMİZ İÇİN DE BİR İLERİ ADIM”

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge de, katılımcılık ilkesi ile odayı paydaş olarak tüm projelere dahil eden Başkan ve Meclis üyelerine teşekkür ederek, çalışmaları kapsamında ilk olarak hastanede engelli tuvaleti yapılmasını sağladıklarını, bina vizelerinde engelli standartlarını aramaya başladıklarını anlattı.

Ortopedik Özürlüler Derneği tarafından basımı yapılacak “Engelli Standartları Kitapçığının” da hazır olduğunu ifade eden Öge, Girne Belediyesinin de bu standartları uygulayacağını kaydetti.

“Engelsiz Lefkoşa”ya ulaşılması bağlamında bu kitabın önemli bir ileri adım olduğunu vurgulayan Öge, LTB’nin bu kitabı sahiplenerek ileriye götürmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

LTB Meclis üyesi ve Engelli Standartları Kitapçığı’nı hazırlayan mimarlardan Onur Olguner ise,   engelli bir üyelerinin Girne’de bir restoranda engelli olmasından dolayı yemek yeme hakkını kullanamamasından dolayı şikayetini dile getirmesi üzerine başladıkları kitapçık çalışması ile bu konuda ülkede önemli bir eksikliği doldurduklarını belirtti.

Mimarlar Odası olarak bu vizyona inandıklarını ve 2 yıl boyunca çalışarak bu kitapçığı ülkeye kazandırdıklarını dile getiren Olguner, Tunç Adanır, Simge Eğitmen, Safiye Özaltıner, Fatmagül Öge, Mustafa Y. Hançerli ve Nadire Erçin’den oluşan kadronun eseri olan bu kitapçığın yakında satışa sunulacağını ve gelirinin de engelli derneklerine bağışlanacağını kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.