1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞI” TANITILDI
“ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞI” TANITILDI

“ENGELLİ STANDARTLARI KİTAPÇIĞI” TANITILDI

Engelli bireylerin, kamuya açık yapıları engellerle karşılaşmadan kullanabilmesi ve

A+A-

KİTAPÇIK, ENGELLİ BİREYLERİN KAMUYA AÇIK BİNALARDA VE İŞYERLERİNDE KARŞILAŞTIĞI SORUNLARI AZALTMAK AMACIYLA YAPILARDA BAZI STANDARTLAR ÖNGÖRÜYOR

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Mimarlar Odası tarafından hazırlanan “Engelli Standartları Kitapçığı” bugün birlik lokalinde tanıtıldı.

Engelli bireylerin, kamuya açık yapıları engellerle karşılaşmadan kullanabilmesi ve çalışma ortamlarının engelliler düşünülerek planlanıp projelendirilmesi için standartlar içeren kitapçık, engelli örgütlerinin de görüşleri alınarak yerel yönetimler ve siyasi partilerle paylaşılacak. Kitapçıktaki standartlar, mimari projelere vize verilirken aranan şartlar arasında yer alacak.

Basın toplantısına KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Melek Çaluda, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk katılarak, birer konuşma yaptı.

Kitapçık son halini aldıktan sonra, satışa da sunulacak ve elde edilen gelir, ortopedik özürlülere bağışlanacak.

ÖGE: “AMAÇ ENGELLİ BİREYLERİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLARI MİNİMİZE ETMEK”

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, kitapçıkla, engelli bireylerin kamuya açık alanlarda karşılaştıkları sorunları minimize etmek için standart oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

Kitapçığa, çeşitli derneklerin de görüşleri alınarak son halinin verileceğini söyleyen Öge, yerel yönetimler ve siyasi partilere aktararak hayata geçirilmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Öge, “Bu bitmiş bir kitapçık değildir. Bir başlangıçtır, kılavuz kitabı olarak alıp, ileriye taşımayı istiyoruz” diye konuştu.

HÜDAOĞLU: “TOPLUMSAL GÖREV”

KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, kılavuz kitapçığın bir başlangıç olduğunu, sivil toplum örgütlerinin katkısıyla daha iyi bir noktaya taşınabileceğini belirtti.

Birliğin bu çalışmayla toplumsal görevini yerine getirmeye çalıştığını söyleyen Hüdaoğlu, yasal prosedürlerde çıkacak sıkıntılarda devrede olacaklarını vurguladı.

KİBRİT: “ENGELLİLER İÇİN BİR ANAYASANIN İLK ADIMI”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, “Bu engelliler için bir Anayasanın hayata geçmesinin ilk adımıdır. Anayasa’da eşitlik ilkesi vardır ama engellerden dolayı haklarımıza erişemiyoruz” dedi.

HACIMEHMET: “EN BÜYÜK EKSİKLİK BELEDİYE-DEVLET KOPUKLUĞU”

Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet, kitapçığın güzel bir çalışma olduğunu, herkesin üstüne düşen sosyal sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Hacımehmet, engellilerle ilgili sorunların çözülmesinde en büyük eksikliğin belediyeler ile devlet arasındaki kopukluk olduğunu ifade etti.

ÇALUDA: “GÜZEL BİR ÖRNEK”

Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda, kitabın güzel bir örnek oluşturacağını belirterek önemli olanın, içeriğin uygulamaya geçmesi olduğunu kaydetti.

YÜCETÜRK: “BİNALARDAKİ ÖNLEMLER ZORUNLU OLMALI”

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk ise, engellilerin ulaşım ve dolaşım sorunun bir türlü çözülemediğini belirtti.

Yücetürk, binalarda engellilere yönelik önlemlerin alınmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

KİTAPÇIK

Engelli Standartları Kitapçığı, 41 sayfadan oluşuyor. Kitapta engelli çeşitleri tanımı, sıkça karşılaşan engeller, dış mekan erişim standartları, iç mekan erişim standartları, engellilerde yangın emniyetleri, işaretleme ve tabelalar gibi bölümler bulunuyor.

Kitabı; Tunç Adanır, Fatmagül Öge, Mustafa Yılmaz Hançerli, Nadire Ergin, Onur Olguner, Safiye Özaltıner, Simge Eğitmen hazırladı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.