1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ENGELLİLER "FARKINDALIK" İSTİYOR
ENGELLİLER "FARKINDALIK" İSTİYOR

ENGELLİLER "FARKINDALIK" İSTİYOR

DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI…

A+A-

YÜCETÜRK: “ENGELLİ BİZ DEĞİL, KKTC’DİR. BİZE AMBARGO KOYAN KENDİ HÜKÜMETİMİZ, HÜKÜMETLERİMİZDİR…”

HACIMEHMET: “DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI KUTLAMA HAFTASI DEĞİL, FARKINDALIK GÜNLERİDİR”

ÇALUDA: “ENGELLİLERİN VE AİLELERİNİN SORUNLARI HER YIL AZALACAĞINA ARTIYOR”

ÇAĞANSOY: “LEFKOŞA’YA 18 YAŞ ÜSTÜ REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPILMASINI GELMİŞ GEÇMİŞ HÜKÜMETLERDEN TALEP ETTİK. BUNCA YILDA BİR ARPA BOYU İLERLEYEMEDİK”

ARI: “HERŞEYE RAĞMEN GÜZEL GELİŞMELER VAR”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu “Dünya Engelliler Haftası” nedeniyle federasyona bağlı dernek ve kardeş kuruluş yetkilileri ile bir dizi ziyarette bulunacak.

Hafta nedeniyle bugünden 16 Mayıs’a kadar Kuzey Kıbrıs’ta konu hakkında “farkındalık” yaratılacak.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla belirlenen 15 maddelik “İstem Paketi” kamuoyu önünde devlet ve hükümet yetkililerine sunulacak.

İstem paketinde, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde bulunan “Özel Eğitim Yasası”nın yasallaşması, “Dernekler Yasa Tasarısı”nın ivedilikle Meclis Genel kuruluna sunulmasıyla “Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası” ile tüzüklerinin günün koşullarına uyarlanması bulunuyor.

Girne Karakum’daki 18 yaş üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin ülkedeki engellilere kesintisiz hizmet vermesini sağlayacak koşulların yaratılması, Lefkoşa’da kurulacak 18 yaş üstü yaşam boyu rehabilitasyon merkezine devlet tarafından gerekli eleman ve maddi kaynağın yaratılması gibi konular da istem paketinde yer alıyor.

Engeli istihdamına öncülük verilmesinin de talep edildiği istem paketinde, engelli çocukların ulaşımlarını sağlayacak servisler sağlanması konusu bulunuyor.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, “Dünya Engelliler Haftası”na buruk girdiklerini, birçok sorunla mücadele ettiklerini vurguladı.

Derviş Yücetürk başta olmak üzere Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği,  Kıbrıs Türk İşitme-Konuşma Engelliler Derneği, Spastikleri Koruma Cemiyeti, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği olmak üzere 5 dernek yetkilisi bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan Yücetürk, federasyonun 1985’ten beri Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yaklaşık 5 bin engelinin sosyal ve ekonomik sorunlarıyla ilgilendiğini anımsatarak, verdikleri kavganın “büyük” olduğunu söyledi.

“ENGELLİLERE TOKAT…”

“Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstidam Yası”nın federasyon öncülüğünde binlerce engellinin eylemi sonucunda 1993’te çıkarıldığını anımsatan Derviş Yücetürk, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın bu konudaki katkısını hatırlattı, Denktaş’ı rahmetle andı.

Yücetürk, 1994 yılında, CTP-DP koalisyon hükümeti döneminde yasada bir değişiklik yapıldığını anımsatarak, yasaya eklenen “diğer” kelimesiyle engellilere ciddi bir tokat atıldığını savundu.

Derviş Yücetürk, “Bir kelimeyle yapılan değişiklik nedeniyle bugün böbrek, kalp, kanser hastası, madde bağımlısı olan 650 kişiyi aşkın kişiye nakdi yardım alıyor, engellilerin pastası küçülüyor. Bu Engelliler Yasası ile olmaz. Söz konusu insanlara katkı vermek elbette ki devletin görevidir. Ancak bu yardımlar Sosyal Hizmetler tarafından verilmelidir. Devlette henüz böyle bir anlayış görmedik” dedi.

“EYLEM HAZIRLIĞIMIZ VARDI… ASKIYA ALDIK”

“Dünya Engelliler Haftası”na girerken Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve kardeş kuruluşlar olarak 2 bin 500 engelli ve aileleriyle büyük bir eyleme hazırlığında olduklarını ifade eden Yücetürk şöyle devam etti:

 “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile Başbakan İrsen Küçük’ün eşi Gülin Küçük bir sürpriz yaparak federasyon ve dernek yetkililerinin hazır bulunduğu 7 Mayıs’taki ortak toplantıya katıldı. Bu toplantıda verilen sözler nedeniyle eylemimizi askıya aldık.”

“BİR YIL ÖNCE SÖZ VERMİŞTİ…”

Başbakan İrsen Küçük’ün geçtiğimiz yıl engelliler için verilen bir yemekte 50 kişinin istidam edileceğine dair söz verdiğini ifade eden Derviş Yücetürk, “Bir yıl geçmesine rağmen işe tek bir kişi alınmadı” diyerek Bakan Ünverdi’nin 7 Mayıs’taki toplantıda kendilerine istihdam sözü verdiğini anımsattı.

İstihdamın engellilerin en büyük sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Yücetürk, Engelliler Yasası’nda bir takım düzenlemeler yapıldığını ifade ederek, söz konusu yasadaki düzenlemelerle ilgili bazı noktalarda yetkililerle uzlaşamadıklarını anlattı.

 Derviş Yücetürk, yasada belirtilen “istihdamda 35 yaş üstü sınırı” ile engellilerin istihdam özgürlüğünün kısıtlandığını vurguladı.

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) kurultay döneminde 50 yaş üzeri insanların işe alındığını ileri süren Yücetürk, engellilerin 45 yaşına kadar istihdam edilebileceğini, bu yönde mücadele vereceklerini belirtti.

“MİLLETVEKİLLERİ UYUYOR…”

Derviş Yücetürk, Dernekler Yasası’nın bazı siyasiler arasındaki yarıştan dolayı Meclisten geçirilmediğini savundu ve şunları söyledi:

“Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu 28 yıldır tüm yetkili makamlar tarafından kabul ediliyor. Ama ne yazık ki, gerek geçmiş hükümetler gerekse şimdiki hükümet “Dernekler Yasası”nı meclisten geçirmiyor.

Federasyon bunca yıldır kaydını yaptıracak bir merci bulamıyor. Milletvekilleri uyuyor. Yani aslında engelli olan biz değiliz, engelli olan KKTC’dir.”
 
“BİZE AMBARGO KOYAN KENDİ HÜKÜMETİMİZDİR, HÜKÜMETLERİMİZDİR”

Uluslararası girişimlerde bulunduklarını ifade eden Derviş Yücetürk, tüzükleri tescilli olmadığı için Dünya Engelliler Birliği’nin (DEB) İstanbul’da düzenlediği ve 75 ülkenin katıldığı DEB I. Genel Kurulu’nda Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu olarak değil, dernek olarak bulunabildiklerini söyledi.

Derviş Yücetürk, “KKTC tanınsın istiyorlar, ‘ambargo var’ diyorlar ama bize insandan saymayan, bize gerçek değeri vermeyen başkaları değil, kendi hükümetimiz, hükümetlerimizdir. Devletimiz engellidir çünkü Dernekler Yasası yoktur. Bu yasa geçmezse Anayasa Mahkemesine başvuracağız” dedi.

Engellilerin ulaşım ve dolaşım konusunda yaşadıkları sıkıntılara da kısaca değinen Yücetürk, sözü Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet’e bıraktı.

HACIMEHMET: “DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI KUTLAMA HAFTASI DEĞİLDİR”

Hacımehmet, “Dünya Engelliler Haftası”nın kutlama haftası olmadığını vurgulayarak bu günlerin “farkındalık” için gündeme geldiğini dile getirdi.

Sedat Hacımehmet, konuşmasında yazılı ve görsel basında engellilere farkındalık yaratmak için hazırlanan bazı logo ve sloganların yayınlanması isteyerek engellerin farkındalıkla aşılabileceğini belirtti.

Ülkenin siyasi konjonktürle yönetildiğini ifade eden Hacımehmet, işsizlik gibi birçok sorunun gençleri etkilediğini, aileleri dağıttığını anlattı, hükümetin kalıcı sosyal politikalar üretmesi gerektiğini dile getirdi.

Ülkenin kaosa sürüklendiğini dile getiren Sedat Hacımehmet, engelli maaşı alan kişilerin, yaşlıların elektrik ve suyunun kesildiğini ancak bununla kimsenin ilgilenmediğini dile getirdi, siyasilerin gerçekleri farkında olmadığını iddia etti.

ÇALUDA: “ENGELLİLERİN VE AİLELERİN SORUNLARI HER YIL AZALACAĞINA ARITIYOR”

Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ise konuşmasında engelli insanların yaşadığı sorunların sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin kısacası toplumun sorunu olduğunu vurguladı.

Engellilerin ancak toplumsal duyarlılıkla “normal” bir hayat sürebileceğini söyleyen Çaluda, “Engellilerin ve ailelerin sorunları her yıl azalacağına arıtıyor” dedi.

Engelli bireylerin ailelerinin gelecek kaygısı taşıdığından söz eden Melek Çaluda, vefat eden aileden sonra engelli bireyin hayatını nasıl sürdüreceği konusunun belirsiz olduğunu söyledi.

Çaluda, 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezlerinin sürekli hizmet vermesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını, engelli yaşam merkezlerlerinin kurulmasını istedi.

Devletin engelli bireylere ve ailelerine sahip çıkması gerektiğini söyleyen Çaluda, sivil toplum örgütleri ve devlet işbirliği ile önemli adımlar atılabileceğine inanç belirtti, “Eğer istersek ve mücadele edersek herkes için tam katılımlı bir hayat mümkündür” dedi.

ÇAĞANSOY: 18 YAŞ ÜSTÜ REHABİLİTASYON MERKEZLERİ TÜM ENGEL GRUPLARINA HİZMET VERMELİ

Spastikleri Koruma Cemiyeti Temsilcisi Çelen Çağansoy, spastikler için önemli olan konulara değinerek şu andaki 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezlerinin kendi kendine bakabilen engellilere hizmet verdiğini anımsattı, kendine bakamayacak durumda olan engellilerin ailelerine bağımlı halde evlerde hapis şekilde yaşadığını söyledi.

Çağansoy, söz konusu merkezlerin tam randımanlı çalışmasını ve tüm engel gruplarına hizmet vermesini istedi.

Yaşam evlerinin hayata geçmesinin önemine değinen Çelen Çağansoy, “Geleceğimizi düşündüğümüzde koskoca bir soru işareti ile karşılaşıyoruz. Ailemi olmadan ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu projelerin bir an önce sosyal devlet sorumluluğu altında hayata geçmesi gerekiyor” dedi.

“ARAÇLAR ENGELLİLERE UYGUN DEĞİL”

Özel eğitim merkezlerinin tam randımanlı çalışması gerektiğine değinen Çağansoy, “Özel eğitim merkezleri çocuklarımıza tam bir eğitim veremiyor. Ben biliyorum ki görmezler okulundaki çocukların yararlanabileceği kitaplar yok. Müfredatları ise Türkiye bağlantısıyla hazırlanıyor” ifadesine yer verdi.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın Polis Genel Müdürlüğü’ne hibe ettiği araçları anımsatan Çağansoy, özel eğitim merkezlerinde kullanılan servislerin engellilere uygun olmadığını hatta buralarda servis eksiklikleri olduğunu dile getirdi.

Çisem Çağansoy, “Devlet buralara uygun servis sağlayamıyor, sivil toplum örgütlerinden katkı bekliyorsa bu onların ayıbıdır. Devlet böyle yaparsa engellileri topluma nasıl kazandıracağız?” diye sordu.

18 yaş üstü rehabilitasyon merkezinin Lefkoşa’ya yapılmasını istediklerini söyleyen Çağansoy, “Gelmiş geçmiş hükümetlerden bunu talep ettik ama bunca yılda bir arpa boyu ilerleyemedik” dedi.

ARI: “GÜZEL GELİŞMELER DE VAR”

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ise basın toplantısında son sözü alarak tüm olumsuzluklara rağmen güzel gelişmelerin varlığına dikkat çekti, 13 Mayıs’ta Adana’da düzenlenecek engelli festivaline katılmak üzere 6 engellinin anneleri ve öğretmenleri ile birlikte buraya gideceğini söyledi.

18 yaş üstü rehabilitasyon merkezinin Lefkoşa’da açılmasının önemine değinen Arı, verilen sözlerin dernekler olarak takipçisi olacaklarını dile getirdi.

“İLK ENGELLİ YAŞAM EVİ…”

Derviş Yücetürk’ün engelli yaşam evi için bina temin etme sözü olduğunu belirten Arı, “Ben de söz veriyorum gerekli sponsorları bularak ilk engelli yaşam evini bu yıl pilot proje olarak açacağız.Umarım bu diğer merkezlerin açılmasına vesile olur.

Diğer büyük projemiz ise Girne Liman Rotary Kulüp tarafından gelecek yıl hazırlanacak. Söz konusu proje uluslararası Rotary’e götürülecek. Karakum’da bir engelli yaşam evi kampusü kurulacak” diye konuştu.

Engelli annesi olduğunu söyleyen Arı, “kendisinden sonra engelli evladına kimin bakacağına” dair endişesini dile getirdiği bir şiir okudu. Şiir, Refia Arı’yı ve salondaki herkesi duygulandırdı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.