1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENGELSİZ KALDIRIM İSTİYORLAR
ENGELSİZ KALDIRIM İSTİYORLAR

ENGELSİZ KALDIRIM İSTİYORLAR

Engelsiz kaldırım istiyorlar

A+A-

Örgütler, başkent Lefkoşa’da kaldırımlarda yürümenin zorluğuna dikkat çekmek, engelli herkesin kullanabileceği kaldırımlar istemek amacıyla eylem yaptı

Üç örgüt başkent Lefkoşa’da kaldırımlarda yürümenin zorluğuna dikkat çekmek, engelli herkesin kullanabileceği kaldırımlar istemek amacıyla eylem yaptı.
Eylemciler, dün saat 18.00’de Dereboyu çemberi önünden başlayarak, cadde boyunca yürüyerek kaldırımda yürümenin zorluğuna dikkat çekti.
Ellerinde, “Hey! Araçlar, tek tekerlekli siz değilsiniz”, “Engel sizsiniz” , “Ne de zordur yollarda olmak şimdi” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, cadde boyunca “Engelsiz kaldırımlar istiyoruz”, “Engelsiz Lefkoşa” sloganları attı.
Eyleme, Baraka Kültür Merkezi, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) katıldı.
Eylemde açıklama yapan Baraka Aktivisti Hasan Yıkıcı, kaldırım sözcüğünün caddelerin iki yanına yayaların rahat ve güvenli hareket etmeleri için ayrılmış yol demek olduğunu belirterek, bu tanımları belediyeler ve yerel yönetimlerden sorumlu mercilerin bildiklerini ancak bilmemezlikten geldiklerini savundu.
Yıkıcı, “Dünyada hızla gelişen şehirlerde farklı ulaşım yolları ve yaşamları tartışılırken, bizlerin 2014 yılında böyle bir kaldırım kullanma eylemi yapmamız manidardır” dedi.

“Kaldırımda yürüyemedik”
   Hasan Yıkıcı, restoranları, dükkanları ile Lefkoşa’nın kuzeyinin “en işlek, prestijli ve ışıltılı” caddesi haline getirilmeye çalışılan Dereboyun’da engellilerle, yetişkin yayalarla, çocuklarla, çocuk arabalı bebeklerle ve evcil hayvanlarla yürüyüş yapmaya çalıştıklarını ancak kaldırımların uygun yapılmaması, üzerlerinde araçların park etmesi, bazı işletmeler tarafından işgal edilmesi ve rampalarının uygun olmamasından kaynaklı olarak kaldırımlar üzerinde yürüyemediklerini belirtti.
Yıkıcı, “Bundan kaynaklı olarak taşıt yoluna geçtik ve araç trafiğini engelledik. Bu yürüyüş denemesini bireysel olarak yapmaya çalışsak, ya araç yolundan yürüyüp hayatımızı tehlikeye atmak zorunda kalacak ya da yürüyüşümüzden vazgeçmek zorunda kalacaktık. En basit ve temel haklardan biri olan yaya ulaşım hakkı ülkenin birçok caddesinde olduğu gibi bu caddede de maalesef elimizden alınmış bulunmaktadır. Taşıt kullanmadan bir yerlere ulaşmak, spor amaçlı yürümek ya da engelli olarak kendi imkanlarıyla ulaşım yapmak bu ülkede imkansız haldedir” dedi.
Ülkemizde çok yakın zamanda yapılacak yerel seçimler dolayısı ile adayların projelerini anlattıklarını belirten Yıkıcı, ülkemizin daha yaşanabilir şehirleri, köyleri olması açısından bazı çalışmaları desteklediklerini ancak en temel hak olan yaya ve engelli ulaşım hakkının olmadığı bir başkentin en işlek caddesinde, anlatılan diğer yıldızlı projeleri pek inandırıcı bulmadıklarını söyledi.

“Çare, kişisel motorlu taşıtlar”
   Hasan Yıkıcı, yollarda bu kadar fazla aracın olması ve kaldırımlara park edilmesinin de tesadüf olmadığını dile getirerek, geçmiş Lefkoşa belediye yönetimleri sayesinde toplumun toplu taşımaya güveni kalmadığını savundu.
Yıkıcı, “Toplu taşıması, yürümesi elinden alınan Lefkoşalı tek çareyi kişisel motorlu taşıtlarda bulmaktadır. Bu düzensiz ve yoğun trafikte de her gün canları trafiğe kurban vermekteyiz. Bu kazalar da tesadüf değil plansız yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır” dedi.
Araçların yanında; engelliler, çocuklar, hayvanlar, turistler ve yayaların da yaşama hakkı olduğuna işaret eden Yıkıcı, şöyle devam etti:
“Ülkenin ihtiyaç ve isteklerine ters olarak gereksiz harcamalarla külliye yapan, dört bir tarafı camilerle, gece kulüpleri ve kumarhanelerle dolduran merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin basit bir kaldırım yapımını becerememesini kınıyoruz. Bütün dünyada çok yaygın bir cümle olarak kullanılan “Bir ülkenin kaldırım yüksekliği ile medeniyet seviyesi ters orantılıdır” cümlesini, bir kaldırım bile yapmaktan aciz yönetimlerin medeniyetsizliğine bağlıyor ve en kısa zamanda çok basit bir çalışma olan kaldırımların düzenlemesini talep eder ve sıkı takipçisi olacağımızı belirtiriz”

KIBRIS

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.