1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENGİNARA PAZAR ARANIYOR
ENGİNARA PAZAR ARANIYOR

ENGİNARA PAZAR ARANIYOR

Yıllardır değişmeyen enginar fiyatları enginar üreticisini mahvetti. Yeni pazar bulunamadı, üretilen enginar ise Türkiye pazarına nisan ayı itibarı ile giremedi KAR YOK

A+A-

KAR YOK… Enginar üreticisi aylarca bahçelerde binbir emek harcayarak yetiştirdiği enginarların satışından kar elde edemiyor. Yıllardır değişmeyen enginar fiyatları nedeniyle üretici sattığı ürünle ancak giderini ödeyebiliyor

TÜRKİYE’DE DE ÜRETİLİYOR… Enginarda Türkiye pazarı ilk başladığı gibi gitmiyor. Türkiye’de de başlayan enginar üretimi, KKTC’li üreticiye nisan ayına kadar pazar bulabilme şansı veriyor. Üretilen enginar iç piyasa için çok fazla olunca, tanesi 50 kuruşa kadar düştü.

Yıllarıdır enginar fiyatı değişmezken, mazot, gübre gibi girdilere yapılan zamlar enginar üreticisini uçurumun kenarına sürükledi.
Ülke ekonomisinde önemli rol oynayan ve Türkiye’ye ihraç edilen ürünler arasında yer alan enginar üretiminde yaşanan sıkıntılar üreticiyi perişan etti.
Geçmişte enginar üretiminden büyük kazanç sağlayabilen üreticinin geliri artık giderini karşılamaya bile zor yetiyor.

Tanesi 50 kuruşa satılıyor
Türkiye Cumhuriyeti’ne göndermek için tanesi 50 kuruştan üreticiden alınan enginarın fiyatı, Türkiye Cumhuriyeti’nde enginar üretimi başladığı dönemde 20 kuruşa kadar düşebiliyor. Tanesi 20 kuruştan satılan enginar üreticinin, giderini karşılamaya yetmiyor.  

Türkiye’ye ihraç edilemeyen enginarlar tarlada kalıyor
KKTC’deki enginar üretiminin çok fazla olması nedeniyle, yetiştirdiği ürünleri Türkiye’ye ihraç edemeyen enginar üreticisinin ürünleri elinde kalıyor. Yerli üretici, Türkiye Cumhuriyeti pazarında Türkiye’deki enginar hasat dönemi olan nisan ayı ortalarına kadar yer bulabiliyor.

Gürsoy: Güvenilir ticaret yok
Mesarya Bahçeciler Birliği Başkanı Salih Gürsoy, enginar üretiminde yaşanan en büyük sıkıntının güvenilir bir pazar olmaması olduğunu söyledi. Gürsoy şu şekilde konuştu:
“Güvenilir ticaret yapılmamasından dolayı pazarda sıkıntılar doğuyor. Bu dünyanın her yerinde serbest ticaret olmasından kaynaklanan bir sebeptir.  Rekabetçi sistemin olmasından dolayı üretimin ve pazarlamanın arz talep dengesini oluşturmaktadır. Arz talep dengesi de maliyetlere bağlı ticaret oluşturmaktadır. Ucuz maliyetlerde üretim yapılıyorsa, üretilen ürünler pazarda daha kolay yer bulabiliyor. Bu nedenle bizim ülkemizdeki maliyetlerin yüksek olması nedeniyle sıkıntılarımızın oluşmasına neden olmaktadır.” 

Kaynak:Ceren Özbil /Havadis

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.