1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENI-KOGAS İLE MÜZAKERELER
ENI-KOGAS İLE MÜZAKERELER

ENI-KOGAS İLE MÜZAKERELER

Rum basınında bugün, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında,

A+A-

Rum basınında bugün, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında, İtalyan-Güney Kore konsorsiyumu ENI-KOGAS ile Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisindeki 5 ve 6’ıncı parsellerde hidrokarbon arama araştırmaları yapılmasına yönelik müzakerelere başlanmasına karar verdiği bilgileri dolaşırken, Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, konuyla ilgili “Açıklanacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Simerini gazetesi “ENI-KOGAS ile Müzakereler... 5 ve 6’ıncı Parseller İçin Bakanlar Kurulu’ndan Yeşil Işık Yakıldı” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun, dün, ENI-KOGAS ile Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki 5 ve 6’ıncı parsellerde hidrokarbon arama araştırmaları yapılmasına yönelik müzakerelere başlanmasını onayladığını yazdı.

Bilgilere göre müzakerelerin tamamlanmasına yönelik zaman sınırının 2 Aralık olduğunu, ancak Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in eğer müzakereler tamamlanmazsa ve olumlu netice elde edileceğine dair ihtimal görülürse, prosedürü uzatma yetkisi aldığını kaydeden gazete, bilgilerin, Lakkotripis’in, dün ENI-KOGAS’a müzakerelere gelme davetinde bulunduğu mektup göndermesinin beklendiğinden söz ettiğini aktardı.

ENI-KOGAS ile söz konusu parsellerle ilgili bir sonuç elde edilmezse 2’inci tur izinlerin tamamlanmış olacağı bilgisini veren gazete,  ruhsat verilmeyen tüm parseller için üçüncü tur izinler prosedürünün ne zaman başlayacağının Rum Hükümetine bağlı olacağını yazdı.

Hükümetin şimdiye kadar Noble Energy ile 12’inci parsel, Total ile 10 ve 11’inci parsel, ENI-KOGAS konsorsiyumuyla 2, 3 ve 9’uncu parseller için anlaşma imzaladığını anımsatan gazete, 5 ve 6’ıncı parsellerin, Türkiye’nin sarf ettiği tehditlerden ötürü özellikle “hassas” olarak kabul edildiğini belirtti.

Öte yandan Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos Rum Bakanlar Kurulu’nun 5 ve 6’ıncı parsellerle ilgili ikinci tur izinler konusunda Enerji Bakanlığınca bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorusuna olumlu yanıt vererek, konunun görüşüldüğü söyledi. Papadopulos, açıklanacak bir şey olmadığını da sözlerine ekledi.

Politis gazetesi “Bölünmüş Olasılıklar... ENI-KOGAS’a MEB’deki 5 ve 6’ıncı Parseller İçin Çağrı... Bakanlar Kurulu Lakkotripis’e İtalyan-Güney Korelileri ‘Hassas’ 5 ve 6’ıncı Parseller İçin Müzakereye Çağırma Yetkisi Verdi... İlk Önerileri Rum Hükümetini Memnun Etmemişti” başlık ve spotlarıyla yayımladığı haberinde, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından “hassas” 5 ve 6’ıncı parseller için müzakerelere başlanacağına dair resmi bir açıklama yapılmadığını, ancak Papadopulos’un, konunun toplantıda görüşüldüğünü doğruladığını yazdı.

Edindiği bilgilere göre hidrokarbon istifadesinden (elde edilecek) gelirlerin eşit paylaşımı sözleşmesinin imzalanması çabasının zor olduğunu, çünkü Rum tarafının, iki şirketin sunduğu ilk önerilerinde memnuniyet verici olmayan bazı noktalar saptadığını belirten gazete, öte yandan İtalyan-Güney Kore konsorsiyumunun önerisinin bazı boyutlarını (özellikle devletin ekonomik kazançları) değiştirmeye ve Hükümetin arzularına yaklaşmaya epeyce isteksiz olduğuna dair resmi ağızlarca teyit edilemeyen bilgilerinin de var olduğunu kaydetti.

Fileleftheros gazetesi haberi “5 ve 6’ıncı Parseller de ENI-KOGAS’da... Bakanlar Kurulu Müzakerelerin Başlamasına Onay Verdi”, Haravgi gazetesi de “5 ve 6’ıncı Parseller İçin ENI-KOGAS ile Müzakere” başlıklarıyla verdi.

TÜRKİYE’NİN HEDEFİ

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler “Ansamed” haber ajansının yayımladığı bir haberi kaynak göstererek, Türk Petrol Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) önümüzdeki yıl hidrokarbon saptama amacıyla denizaşırı aramalara başlamayı hedeflediğini yazdılar.

HİDROKARBON DAİRESİ

Simerini gazetesi Bakanlar Kurulu’nun dünkü oturumunda Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı himayesinde Hidrokarbon Dairesi oluşturulmasına karar verdiğini de yazdı.

Habere göre Papadopulos, oluşturulacak dairesinin Vasiliko’dani enerji merkezi yerleşkeleri ve uluslararası piyasalara doğalgaz satma hedefli terminal oluşturma konusu da dahil hidrokarbon konularında deniz aşırı faaliyetler ve altyapılarla ilgileneceği belirtti.

Papadopulos, dairenin, sözde “MEB”deki hidrokarbon yataklarının yönetimi ve bunlardan istifade konularına gereken önemi göstereceğini, ayrıca şirketleler sözleşmeleri, izinler konusunu, arama ve kalkındırma konuları ve esaslı öneme sahip konuları da takip edeceğini söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DANIŞMA KOMİTESİ

Simerini gazetesi bir başka haberinde Bakanlar Kurulu’nun Yenilenebilir Enerji Kaynakları Teknokratik Danışma Komitesi kurulmasına karar verdiğini aktardı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.