1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ENI TERMİNAL İNŞASINA KATILMAYA İLGİLİ
ENI TERMİNAL İNŞASINA KATILMAYA İLGİLİ

ENI TERMİNAL İNŞASINA KATILMAYA İLGİLİ

Rum Yönetimi’nin “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ederek parsellediği Doğu Akdeniz’de 2,3 ve 9 numaralı parsellerin ruhsatını alan ENI isimli İtalyan şirketin, Vasiliko’da yapılması planlanan doğal gaz sıvılaştırma terminali inşasına katılmaya ilgi göster

A+A-

RUM YÖNETİMİ GERİYE KALAN PARSELLER İÇİN ÜÇÜNCÜ TUR RUHSAT İHALESİNE HAZIRLANIYOR

NOBLE’IN TEYİT SONDAJI SÜRÜYOR... HALEN 3 BİN METREYE ULAŞILDI, 2 BİN 600 METRE DAHA KAZILACAK

ENI CEO’SU SKARONI: “9’UNCU PARSELDEKİ İLK ARAŞTIRMA SONDAJI 2014 İÇİNDE BAŞLAYACAK”

ENI İLE KARARLAŞTIRLAN ARAŞTIRMA PROGRAMI DEĞİŞTİRİLİYOR... 2 VE 3 BOYUTLU SİSMİK ARAŞTIRMA ALANLARI DARALTILIYOR, ORANLARI DEĞİŞİYOR

LARNAKA’DAKİ LPG TESİSLERİ VASİLİKO’YA TAŞINACAK

Rum Yönetimi’nin “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ederek parsellediği Doğu Akdeniz’de 2,3 ve 9 numaralı parsellerin ruhsatını alan ENI isimli İtalyan şirketin, Vasiliko’da yapılması planlanan doğal gaz sıvılaştırma terminali inşasına katılmaya ilgi gösterdiği haber verildi. Ancak ENI öncelikle, faaliyet ruhsatını aldığı 2,3 ve 9 numaralı parsellerle ilgili yapılan araştırmaların final raporlarını almak istiyor.

Fileleftheros “Eni de Terminal Alanında... İtalyanlar Önce Faaliyet Gösterecekleri Parsellerde Doğal Gaz Varlığının Teyidini İstiyor” başlıklı haberinde ENI’nin, ruhsatını aldığı parsellerdeki doğal gaz miktarıyla ilgili genel bir bilgiye sahip olduğunu, terminal inşasına katılması için gereken meblağın çok büyük olması nedeniyle, rezervlerle ilgili final sonuçlarını almadan hareket etmeyeceğini yazdı.

Habere göre ENI’den şirket CEO’su Paolo Skaroni başkanlığındaki bir heyet dün Rum Başkanlık Köşkü’nde Anastasiadis, Enerji Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis ve teknokratlarla uzun bir görüşme yaptı. 2 saat süren görüşmeye, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve İtalya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçisinin de katıldığı çalışma yemeğinde devam edildi. Kasulidis’in 24 Temmuz’da Roma’ya giderek temaslarda bulunacağına, bu çerçevede ENİ şirketi yetkilileriyle de görüşeceğine işaret ediliyor.

Dünkü görüşmede daha çok doğal gaz sıvılaştırma terminalinin işleyişi üzerinde durulduğuna işaret edilen habere göre Rum Yönetimi’nin, gerçekleştirdiği bir dizi temastan (Fransız Total şirketiyle de görüşmeler yapıldı), terminale daha çok şirketin katılmasını istediği anlaşılıyor. ENI’nin terminal inşasına muhtemel katılımı bu nedenle dünkü görüşmenin birinci gündem maddesiydi.

Lakkortripis dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamada (ENI’nin) ilk araştırma sondajının 2014 yılının ikinci yarısında yapılmasının planlandığını, ancak, 9 numaralı parselde yapılacak sondajı hızlandırmaya çalıştıklarını açıkladı. ENI’nin ruhsatlandırıldığı diğer parsellerde ise önce sismolojik araştırmalar yapılacağını söyledi.

Şirketin, terminal inşasına katılma konusuna çok olumlu baktığını söyleyen Lakkotripis, henüz yataklar hakkında  kesin veriler açıklamaktan çok uzak olunduğundan ENI’nin katılımı konusunda bazı şartlar öne sürdüğünü anlattı.

Rum Yönetimi’nin üçüncü bir ruhsatlandırma ihalesine çıkma planı olup olmadığı sorusuna olumlu yanıt veren Rum Bakan “Henüz bir tarih belirlemedik, çok yakında kararlaştıracağız” dedi. Üçüncü turun üç parselle mi ilgili olacağı sorusu üzerine ise “Geriye ne kadar parsel kaldıysa... sayıları üçten fazladır” cevabını verdi.

NOBLE’IN TEYİT SONDAJI SÜRÜYOR... HALEN 3 BİN METREYE ULAŞILDI, 2  BİN 600 METRE DAHA KAZILACAK

Gazete Noble’ın ruhsat sahibi olduğu 12’nci parseldeki ikinci teyit sondajın devam etmekte olduğunu belirtti ve edindiği bilgilerin, sondaj matkabının şu anda 3 bin metreye ulaştığını, araştırmalarını tamamlaması için 2 bin 600 metre daha derine ineceğini ekledi.

ENI CEO’SU SKARONI: “9’UNCU PARSELDEKİ İLK ARAŞTIRMA SONDAJI 2014 İÇİNDE BAŞLAYACAK”

Aynı gazete ENI CEO’su Skaroni’nin, Anastasiadis ile şirketin 2,3 ve 9 numaralı parsellerdeki faaliyetleri hakkında çok yararlı bir görüşme yaptıklarını, ENI’nin 9’uncu parseldeki ilk araştırma sondajına 2014 içinde başlayacağını açıkladı. Şirketinin doğal gaz sıvılaştırma terminali inşasına katılmaya ilgi duyup duymadığı sorusuna olumlu cevap veren Skaroni “Bu, yataklar bulmamız kaydıyla geçerlidir” dedi. Soruları yanıtlarken, ENI’nin şu anda üç boyutlu sismolojik araştırmalar yapmakta olduğunu, 9’uncu parselde doğal gaz üzerinde yoğunlaştıklarını ancak petrol de olabileceğini söyledi.

ENI İLE KARARLAŞTIRLAN ARAŞTIRMA PROGRAMI DEĞİŞTİRİLİYOR... 2 VE 3 BOYUTLU SİSMİK ARAŞTIRMA ALANLARI DARALTILIYOR, ORANLARI DEĞİŞİYOR

Politis “ENI Araştırma Programını Değiştiriyor... Enerji Bakanı Daha Az İki Boyutlu, Daha Çok Üç Boyutlu Sismik Araştırma Daha İyi Diyor” başlıklı haberinde dünkü görüşmede, ENI’nin daha önce Rum Yönetimi ile imzaladığı, 2 ve 3 boyutlu sismolojik araştırma alanlarının yarı yarıya azaltılması, 2 boyutlu araştırma sayısının daha az, üç boyutlu sismolojik araştırma sayısının daha fazla olması konusunda uzlaşı sağlandığını yazdı.

Alithia “ENI ile ‘Verimli Görüşmeler” başlıklı haberinde ENI’nin terminale katılmaya çok olumlu baktığını, hazır bir çerçeve-anlaşması da var olduğunu, 9’uncu parselde yapılacak araştırma sondajının hızlandırılmasına çalışıldığını, 2 ve 3 boyutlu sismolojik araştırmalar yapılacağını ve 3’üncü tur ruhsat ihalesinin de tezgahta bulunduğunu yazdı.

LARNAKA’DAKİ LPG TESİSLERİ VASİLİKO’YA TAŞINACAK

Aynı gazete Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un Larnaka’daki LPG tesislerinin Vasiliko’ya taşınacağını, taşınma prosedürü sırasında Rum yönetiminin herhangi bir tazminat ödemesi yapmayacağını açıkladığını yazdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.