1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “EOKA TARİHİN EN ÖNEMLİ OLAYI”
“EOKA TARİHİN EN ÖNEMLİ OLAYI”

“EOKA TARİHİN EN ÖNEMLİ OLAYI”

Silahlı terör örgütü EOKA’nın faaliyete geçişinin (1 Nisan 1955) 60’ıncı yıldönümü nedeniyle;

A+A-

“ATALARIMIZIN TOPRAĞINDAKİ TARİHİ DEVAMLILIĞIMIZI GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN ÇABALARIMIZI SÜRDÜRMEK ZORUNDAYIZ”

Silahlı terör örgütü EOKA’nın faaliyete geçişinin (1 Nisan 1955) 60’ıncı yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis EOKA’yı “tarihin en önemli olayı” diye niteledi.

Alithia’nın haberine göre, EOKA mücadelesinin tam olarak “adalete ermediğini” ancak İngiliz boyunduruğundan kurtuluşun sağlanarak,  Rum Yönetimi’nin “ana dayanağı ve kalkanı” diye nitelediği “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurulduğunu vurguladı.

EOKA’nın sivil başkanı III. Makarios, askeri başkanı Grivas ve Rum gençleriyle “Kıbrıs Helenizm’inin savaş meydanlarında kahramanlık destanları yazdığını” savunduğu açıklamasında EOKA’nın faaliyete geçişinin 60’ıncı yıldönümünde Kıbrıs’ın halen bölünmüş olduğunu hatırlatan Kadis şu mesajı verdi:

“Geçirilen zamanın kritik olduğunun tam bilinciyle, özgürlüğe ve demokrasiye inançla; atalarımızın toprağındaki tarihi devamlılığımızı güvence altına almak için çabalarımızı sürdürmek zorundayız.”

Öte yandan Politis, Rum Yönetimi eski başkanlarından müteveffa Glafkos Klerides’in kızı, Rum Yönetimi Başkanlığı’na bağlı “Dış Rumlar ve Dini Gruplar” Komiseri Keti Kliridis’in ABD’de yaşayan Rumların EOKA’nın faaliyete geçişinin yıldönümü nedeniyle 28 Mart’ta düzenledikleri törenlere katılmak için New York’ta bulunduğunu yazdı.

KETİ KLİRİDİS EOKA KUTLAMALARI İÇİN NEW YORK’TA... YAHUDİ LOBİSİ’YLE GÖRÜŞTÜ

Gazeteye göre, Keti Kliridis New York’ta bulunduğu süre içerisinde Amerikan-Yahudi Komitesi (Yahudi Lobisi) CEO’su David Harris ve Haham Arthur Schneider’le görüştü. Kliridis, kısa süre önce Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden David Harris ile ABD’deki Yahudi örgütleriyle, aralarında Yahudi diasporası ile işbirliği protokolü çerçevesinde anlaşmanın da bulunduğu işbirliği yöntemlerini görüştü.

Gazete Keti Kliridis’in İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve diğer örgütlerle Güney Kıbrıs, İsrail ve iki ülke diasporalarının işbirliğinin sağlamlaştırılması maksadıyla yakın gelecekte İsrail’e gideceğini de haber verdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.