1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EÖS DÜZENLENEN RESEPSİYONLA TANITILDI
EÖS DÜZENLENEN RESEPSİYONLA TANITILDI

EÖS DÜZENLENEN RESEPSİYONLA TANITILDI

KKTC Merkez Bankası nezdinde oluşturulan ...

A+A-

AKINCI: "GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA HIZLI BALIK YAVAŞ BALIĞI YUTAR... BU NEDENLE HIZLANMALIYIZ”

KKTC Merkez Bankası nezdinde oluşturulan Yurtiçi Elektronik Ödeme Sistemi (EÖS), dün akşam düzenlenen resepsiyonla tanıtıldı.

Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, bazı bakanlar, milletvekilleri ve bankacılar katıldı.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Birikim Özgür ve KKTC Merkez Başkanı Bilal San birer konuşma yaptı.

Tanıtım için slayt gösterimi de yapılan Golden Tulip Hotel'deki resepsiyon, müzik dinletisiyle sona erdi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında, kendisinden önce yapılan konuşmaların çok aydınlatıcı olduğunu ve Merkez Bankası Başkanı Bilal San'ın verdiği bilgilerden dolayı kendisine teşekkür etti.

Yapılan konuşmalarda altı çizilmesi gereken kelimeler olduğuna dikkat çeken Akıncı, "bunlardan bir tanesi hız, bir tanesi kayıt dışı ekonomi, bir tanesi müzakereler. Çözüm, Avrupa Birliği, kendimizi geleceğe hazırlamak gibi ifade edilen kelimeler bende bazı çağrışımlar oluşturdu" dedi.

KKTC'nin 32'nci yılının kutlandığı törende yaptığı konuşmadan alıntı yapan Akıncı, "orda da ifade ettiğim gibi, ekonomisi ve demokrasisiyle güçlenen çağdaş bir yapıya kavuşan KKTC, ayrılığı değil ama gelecekteki güçlü bir birlikteliğin eşit bir kanadı olmaya adaydır dedim ve bu yönde çalışmamız lazım, böylesi bir çağdaş yapıya donanımlı bir altyapıya kavuşmuş bir KKTC'nin de çözümün sigortası anlamında olacağının da altını çizdim. Kendi meselelerimizi çözüm sonrasına ertelemeden alt yapımızı her anlamada geliştirerek geleceğe yürümemiz gerekir" diye konuştu.

Bankacılık sektöründeki gelişmenin önemine de dikkat çeken Akıncı, bu internet çağında Merkez Bankası Başkanı'nın da söylediği gibi geride kalındığını, kayıt dışı ekonomide de geri kalındığını ve oranın tahminlerin ötesinde olduğunu kaydetti.

İnternet çağında internet bankacılığının gelişmesi halinde kredi kartı kullanımın artmasıyla kayıt dışı ekonomi alanında da kayıpların önlenmesi konusunda mesafe alınacağını dile getiren Akıncı, "tabii ki vergi ödemenin başka boyutları da var, vicdanla alakalı tarafı da var, kültürle alakalı tarafı da var, eğitimle de denetimle de alakalı tarafı vardır" dedi.

“Büyük balık küçük balığı yutar” söylemi olduğunu anımsatan Akıncı, "artık günümüz şartlarında hızlı balık yavaş balığı yutar, o nedenle hızlanmak zorundayız" dedi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber, bugün çok önemli bir başarı öyküsüne tanıklık edildiğini dile getirerek, tüm kurumlarda başarıyı yakalamanın mümkün olacağını kaydetti.

Her dakikanın değerli olduğu bu çağda, Merkez Bankası'nın adımının pozitif olduğuna dikkat çeken Siber, her sektörde bu tür uygulamaların yapılması halinde hantal yapıdan kurtulmanın mümkün olacağını belirtti. Teknoloji ve internet ortamının yakalanması halinde zamandan tasarruf edilebileceğini söyleyen Siber, motivasyonu yüksek tutarak çalışmanın önemine vurgu yaptı.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu ise, bugün önemli bir gelişmeye tanık olduklarını dile getirerek, EÖS'ün bankacılık sisteminin dönüm noktası olduğunu kaydetti.

İnternet çağında uygulanacak sistemin bankacılık sektörünü daha güçlü ve dinamik bir şekilde ayakta tutacağını söyleyen Kalyoncu, "ekonomiyi geliştirmek ve dünyada yer almak istiyorsak, çalışmalara önem vereceğiz" dedi.

ÖZGÜR

Maliye Bakanı Birikim Özgür, dijital ekonomi çağında olunduğunu ve Kıbrıslı Türklerin de varlıklarını sürdürebilmek için çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Yeni sistemle birlikte dijital ortamda bankacılık işlerinin yapılacak olmasının önemine dikkat çeken Özgür, bu sistemle vakitten tasarruf edileceğini ve daha verimli çalışmalar neticesinde hem halkın hem de Maliye'nin bu güzelliklerden yaralanacağını belirtti.

SAN

KKTC Merkez Bankası Başkanı Bilal San gecede yaptığı konuşmada, ödeme sistemlerinin temel alt yapısını oluşturacak EÖS'ü hayata geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sistemin verimli işlemesi için sağlıklı bir altyapı oluşmasının önemine dikkat çeken San, sistemin hayata geçmesinin geç olduğunu fakat hiç olmamasından da iyi olduğunu kaydetti. Tecrübe sahibi kişilerden yararlandıklarını söyleyen San, Türkiye Merkez Bankası'nın verdiği destek ve katkılarının da önemini vurguladı.

Eğitim ve gerekli altyapının kurulmasında Türkiye Merkez Bankası'nın katkılarını da dile getiren San, Merkez Bankasının görevlerini ve sistemin içeriğini anlattı.

San ayrıca, 2016 yılında Kamusal Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS)’ü de hizmete sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.