1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ERCAN PROJESİ BİR AN ÖNCE DURDURULMALI”
“ERCAN PROJESİ BİR AN ÖNCE DURDURULMALI”

“ERCAN PROJESİ BİR AN ÖNCE DURDURULMALI”

Açıklamada, konuyla ilgili izlenmesi gerekli yolun

A+A-

 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Ercan projesi ve ağaçlar konusunda, gerekli araştırma-etüt olmaksızın, geri dönülmez şekilde yapılan anlaşmanın çevre yönetimi konusundaki “samimiyetsizliğin” en bariz göstergesi olduğuna işaret ederek,  projenin bir an önce durdurulmasını istedi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı ÇMO Yönetim Kurulu, bugün yaptıkları açıklamada, son günlerde devam eden Ercan ihalesi ve tartışmaya neden olan ağaçlar konusunu yakından takip ettiğini belirtti.

Açıklamada, konuyla ilgili izlenmesi gerekli yolun Çevre Yasası’nın ilgili maddesinde açık olmasına rağmen verilen izin ve yapılan anlaşmaların ‘Hukuk Devleti’nin sorgulamasına neden olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, “Bugün artık herkesin bildiği ÇED sürecinin olmazsa olmaz kuralı, ‘çevresel etki değerlendirmesi sürecine tabi olan hiçbir projeye, çevresel etki değerlendirmesi süreci tamamlanıncaya kadar herhangi bir onay, lisans, izin, ruhsat veya teşvik verilmez’ maddesi Çevre Yasasın’da açıktır” denildi.

ÇMO, izin sürecinden geçmeyen, ilgili bakanlık ve dairelerin dahi haberdar olmadığı projeyle ilgili “ağaçları taşırız” söyleminin de sorgulanması gereken bir söylem olduğuna dikkat çekti.

Açıklama şöyle devam etti:

“Yapılması gereken ise gayet açıktır; bir an önce proje durdurulmalı, tüm izin süreci ve gerekleri  tamamlanmadan gündeme asla gelmemelidir. Bu aşamada projeler şeffaf bir şekilde paylaşılmalı, ÇED Süreci başlatılarak ilgili tüm paydaşların görüşü alınmalıdır. Paydaşlar ise süreçte şeffaf olmalı ve mutlaka halkın katılımı sağlanarak kararlar o şekilde üretilmelidir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.