1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ERCAN YERİNE AB BAŞLIKLARI”
“ERCAN YERİNE AB BAŞLIKLARI”

“ERCAN YERİNE AB BAŞLIKLARI”

ABD’nin, Maraş konusunun ileriye götürülmesine dair niyetinin, kesin olduğu ileri sürüldü.

A+A-

ABD’nin, Maraş konusunun ileriye götürülmesine dair niyetinin, kesin olduğu ileri sürüldü.

Politis gazetesi, yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Rum hükümetinin, Amerikan dış politikasının, Maraş’la ilgili öneriyi (görüşülmesi için onayını alabilmeyi düşünerek) Erdoğan hükümetine yönelik ileriye götürmeye istekli ve niyetli olduğu konusunda, sürekli mesajlar ve işaretler almakta olduğunu yazdı.

Rum hükümet kaynaklarına dayanarak, ABD Dışişleri Bakanlığından unsurların, Kıbrıs sorununun bu boyutuna yönelik olarak, kendilerini Rum kesiminin hizmetine adadıklarını belirten gazete, bunun, ABD’nin, Doğu Akdeniz’deki enerji havzasını dengeleme, aynı zamanda Amerikan ve İsrail şirketlerinin çıkarlarını güçlendirme konusundaki politik hedefinden kaynaklanmakta olduğunu ifade etti.

Aynı kaynakların, Maraş konusunun ABD açısından önümüzdeki aylarda “güçlü bir rol oynayacağını”, Washington’un ise, Ankara’nın Maraş’la ilgili bir çeşit müzakereye müdahil olacağını düşündüğünü söylediklerini ileten gazete, Rum Dışişleri Bakanlığının ise bu çerçevede, Maraş’la ilgili öneri üzerinde çalıştığını ve bunu AB’ye ilettiğini kaydetti.

AB’ye iletilen öneride, Ercan havalimanının Rumların istedikleri “karşılıklara” dahil edilmediğini anımsatan gazete, bununla birlikte, Ankara’nın bu konuyu (Ercan’ı) Maraş’la ilgili bir önkoşul olarak ortaya koyması halinde, meşrulaştırılmasının ele alınmasıyla ilgili bir formül bulunabileceğinin ise netleştiğini öne sürdü.

Gazete, “diplomatik kaynaklara” dayanarak, Ankara’nın şu an dış politikasında, (Suriye, Mısır, İran ve Kuzey Irak’la olan) diğer siyasi arayışlarının kendisini haklı çıkarmadığını görerek, sağlam bir güvence aramakta olduğunun görüldüğünü de öne sürdü.

Erdoğan hükümetinin bu çerçevede, buna karşılık olarak, ülkenin Avrupa katılım politikasında büyük bir atılım gerçekleştirmek istediğini kaydeden gazete, aynı çevrelerin, Ankara’nın hedefinin şu an Kıbrıs sorununda ve Kıbrıslı Türkler yararına puan toplamak değil, Avrupa gündeminde ilerleme sağlanması olduğunu iddia etti.

Bu aşamada, katılım başlıklarının açılmasından daha iyi ne olacağını yazan gazete, diplomatik kaynakların, bu analizden hareketle, Ankara’nın, Maraş’la ilgili görüşmeye olası bir şekilde müdahil olması çerçevesinde, Ercan havalimanının meşrulaştırılması yerine, AB katılım başlıklarına ağırlık vereceği yorumunda bulunduklarını aktardı.

Türkiye’nin AB perspektifinin güçlenmesinin, Türkiye’yle ilgili Amerikan hedeflerinde de yer alıyor göründüğünü kaydeden gazete, Avrupai bir Türkiye’nin, Erdoğan’ı batı dünyasına daha da çok bağlamakta olduğunu savundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı ile Başkanlık köşkünün, katılım başlıklarıyla ilgili olarak, Maraş’ın açılmasına dair karşılıklarla ilgili bir dizi alternatif senaryo üzerinde çalıştıklarını kaydeden gazete, Ercan havalimanı senaryosunun ötesinde, Türkiye için teorik olarak en azından daha cazip olabilecek başka senaryolar bulunduğunu da ifade etti.

Aynı hükümet kaynaklarının, Washington’un, Kıbrıs sorununun ve Maraş konusunun ileriye götürülmesiyle ilgili güvenceleriyle alakalı olarak, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in geçtiğimiz gün Dış Rumlar toplantısında söylediklerinin üzerinde durduklarını kaydeden gazete, bu ifadeler arasında özellikle ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs sorununa şahsi olarak müdahil olacağının üzerinde durulduğunu ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.