1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERCAN'DA NELER OLUYOR!
ERCAN'DA NELER OLUYOR!

ERCAN'DA NELER OLUYOR!

Çok tartışılacak iddialar;

A+A-

CAS’ta çıkış arayışı

Ercan’da yer hizmetleri veren HAVAŞ, CAS ortaklığından ayrılmak istediğini dile getirdi, devlet ise HAVAŞ’ın hisselerine de talip oldu

 

DENKTAŞ: CAS YAŞATILACAK: Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş: HAVAŞ, CAS’ın kapatılmasını istedi. Biz de genel kurul çağrısı yaptık. Bizim aklımızda olan HAVAŞ, hissesini bize devretsin. Kendimiz yapabilirsek ne ala yapamazsak başka bir ortak ile işi devam ettirmek zorundayız

“CAS BİLEREK BU DURUMA GETİRİLDİ”: Serdar Denktaş, CAS çalışanlarının da diğer KTHY çalışanları gibi devlete aktarılması konusunda tavrının net olduğunu söyledi. Denktaş: “CAS çalışanları da devlete alınsın” diye talepler geliyor. Bunu tartışmam bile. Çünkü CAS, bilerek bu duruma getirildi, iradeleri dışında gelişen bir durum olmadı


KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, CAS şirketi ile ilgili gelinen aşamayı çalışanlara bağlayarak, CAS çalışanlarının devlete alınmak istemesi dolayısıyla şirketin bu duruma düşürüldüğünü söyledi. 
Gelinen noktada, şirketin hiç müşterisi kalmadığını kaydeden Denktaş, CAS’ın yüzde 49’luk hissesine sahip HAVAŞ’ın ortaklıktan ayrılmak istediğini kaydetti.
Serdar Denktaş, genel kurul çağrısında bulunduklarını belirterek, devletin CAS’ın diğer yüzde 49’luk hissesine de talip olduğunu belirtti.
Denktaş, Havadis’e özel açıklamalarda bulunarak “HAVAŞ bize şirketteki hissesini devretsin. Kendimiz yapabilirsek ne ala ama yapamazsak başka bir ortak ile işi devam etmek zorundayız” dedi.

Serdar Denktaş, CAS’ta olası bir yeni ortaklıkta özel şirketlerin teklifine de soğuk bakmayacağını kaydetti.

Denktaş, CAS personeli eski KTHY çalışanlarının devlete aktarılması konusunda ise net tavrını ortaya koydu.

Serdar Denktaş, “CAS çalışanları da devlete alınsın diye bana talepler geliyor. Benim cevabım kesinlikle ‘Hayır’dır. Bunu tartışmam bile. Çünkü şirket bilerek bu duruma getirildi, iradeleri dışında gelişen bir durum olmadı” dedi.

“HAVAŞ şirketin kapatılmasını istiyor”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk Hava Yolları’ndan (KTHY) CAS’a geçenlerin, diğer eski KTHY çalışanları gibi devlete geçme düşüncesi olduğunu belirterek, çalışanların bu dürtü ile şirkete olumsuz yansıyan Türk Hava Yolları’na yönelik bir takım faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Gelinen aşamada şirketin şuan hiç müşterisi kalmadığını kaydeden Serdar Denktaş, CAS’ın yüzde 49’luk hissesine sahip olan HAVAŞ’ın ortaklıktan ayrılma isteği olduğunu ve bu isteğini “CAS’ı kapatalım. Başka yolu yok. Hatta ne kadar mal varlığı var vs., bir değerlendirme yapalım” şeklinde cümlelerle ifade ettiğini belirtti.

Serdar Denktaş, “CAS yönetimini genel kurula çağırdık. Bizim aklımızda olan; HAVAŞ, bize şirketteki hissesini devretsin. Biz de şirketin yeniden canlanıp yola devam edebilmesi için ne yapmamız gerekir tartışıp, bulalım, bu işi götürebilelim. Eğer, biz kendimiz yapabilirsek ne ala ama yapamazsak bir ortak bulup bu işi devam ettirelim” dedi.

“Özel sektöre soğuk bakmam”

Serdar Denktaş, CAS’ta olası bir yeni ortaklıkta özel şirketlerin teklifine de soğuk bakmayacağını kaydetti.

Denktaş, “Özel sektörde CAS’ın ortaklığına talip olanlar da varsa. Oturup onlarla da konuşalım. Ben buna da soğuk bakmam. Yeter ki kaybettiğimiz müşterilerimizi geri kazanalım ve tekel olmasın” diye konuştu.

“Önceki hükümet CAS’ta kontrol dışı kaldı”
Serdar Denktaş, CAS’ın kuruluşunda yapılan ana sözleşme ile tüm yetkilerin şirket genel müdürüne verildiğini, bir önceki hükümetin ise şirketi kontrol dışı bıraktığını söyledi.

Denktaş, “Bir önceki hükümet, havaalanını devrederken her türlü yetkiyi de havaalanını devreden şirkete verdi. Ben şahsen bu duruma çok kızmıştım ama baktığımızda CAS’ın kuruluşunda da istihdam etme, işten durdurma da dahil tüm yetkiler, şirket genel müdürüne verildi. CAS Yönetim Kurulu ise adeta göstermelik. Böyle bir şey olamaz. Sen devlet ile ortaklık kuracaksın ve devlet sana, ‘Dur kardeşim nedir olan biten’ diyemeyecek. Bir önceki hükümet de şirketi kontrol dışı bıraktı, müdahalede bulunmadı” diye konuştu.

“CAS genel müdürü doğru iş yapmadı”

Serdar Denktaş, CAS’ın şuanda hiç müşterisi olmadığını belirterek, bu durumdan şirket genel müdürünü sorumlu tuttu.

Denktaş, “Türk Hava Yolları (THY), bundan 1 yıl önce, CAS’a birlikte çalışmaktan vazgeçeceğine dair bir ihtar yazısı göndermiş ancak 8-9 aydır görevde olmamıza rağmen bize bu yazıdan tek kelime bahsedilmedi. Aniden sözleşme sona erdi. Şuanda da CAS’ın hiç müşterisi yoktur. CAS Genel Müdürü, doğru iş yapan bir genel müdür değil. Eğer doğru iş yapan bir genel müdür olsaydı, yeni gelen hükümete ve CAS yönetimine ‘THY’den şu kadar ay önce alınmış bir ihtar mektubumuz var. Bu konuda bir girişim yapmamız lazım’ derdi. Ancak ne yazık ki, bizi hiç uyarmadı” dedi.

“Devlete alınmalarını tartışmam bile”
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, CAS’a aktarılan eski KTHY çalışanlarının devlete aktarılması konusunda ise net tavrını ortaya koydu.

Denktaş, “CAS çalışanları da devlete alınsın şeklinde şu anda bana talepler geliyor. Benim bu taleplere tavrım ise ‘Hayır’dır. Bunu tartışmam bile. Çünkü bunu bilerek yaptılar. Mevcut durum iradeleri dışında gelişmedi” dedi.

Denktaş, CAS’ın mevcut mali yapısından kamu zararı olup olmadığı konusunda ise “Bu yönde bir bilgim yok ancak genel kurul bunun hesaplamasını yapacak” dedi.

***

Atakan: Eylem söz konusu değil

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı ve CAS çalışanlarından oluşan 6 kişilik bir gurup ile birlikte geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ı ziyaret ederek, CAS çalışanlarının sorunlarını aktardıklarını ve çalışanların sorunlarına çözüm üretilmesini talep ettiklerini kaydetti. Atakan, aradan geçen süre içerisinde bakanlıktan herhangi bir cevap alamadıklarını belirtti.

CAS çalışanlarının yüzde 85’inin Hava-Sen üyesi olduğunu ifade eden Buran Atakan, gerek sendika üyesi gerekse sendikaya bağlı diğer üyelerin Ercan Havaalanı’nda iş yavaşlatma dahil herhangi bir eylem içerisinde olmadıkları gibi sendikanın gündeminde de böyle bir eylemin söz konusu olmadığını kaydetti.

Buran Atakan, “CAS çalışanlarının sorunlarının çözümüne ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile temasımız var. Sayın Bakan’a geçen hafta yaptığımız görüşmede, taleplerimizi aktardık. Biz çözüm istiyoruz. Devletin CAS’a sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

“Devlet sahip çıkmazsa tekelleşme kaçınılmaz”
Buran Atakan, HAVAŞ’ın Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus’a gerekli ilgiyi göstermediğini ve CAS çalışanlarının huzurunu bozup, bezdirerek bu şirketlerin CAS tan hizmet almasına fırsat tanımadığını öne sürdü.

CAS’taki sorunların sendika, Şirketler Mukayyitliği, Başbakanlık ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda masaya yatırıldığını belirten Buran Atakan, sorunların çözümsüz bırakılması halinde, CAS’ın da yakın gelecekte KTHY gibi ortadan kalkacağını dile getirdi.

Atakan, “KTHY üzerinde oyunlar oynanırken 49 TL’ye uçacaklarını söyleyen şirketlerin şimdi ne kadara uçtuğunu görüyoruz. KTHY ortadan kalkınca çalışanın yanı sıra nasıl ki toplum mağdur olduysa CAS da ortadan kalkarsa tekelleşme olacak ve bu durumdan hem çalışan hem de toplum mağdur olacak” dedi.

***

Gürpınar: CAS yönetimi ve çalışanları ile temastayız
CAS çalışanlarının sorunlarının çözümüne yönelik Hava-Sen ile bir süredir temas halinde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, şirket yönetimi ve çalışanları ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Bakan Gürpınar, konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, “Gerek CAS yönetimi gerekse çalışanlarla görüşmelerimiz devam ediyor. CAS çalışanlarının sorunları ile ilgiliyim. Bir neticeye varıldığında gerekli açıklama yapılacak” ifadelerini kullandı.

***
Kaşif: Çalışanın refahı için çalışıyoruz
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif ise CAS’ın Kıbrıs Türk Hava Yolları tasfiye edildikten sonra Şirketler Mukayyitliği’ne bağlandığını belirterek, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile tek bağlantısının yaptığı iş ile alakalı olduğunu belirtti.

Kaşif, “CAS, gerek hukuki yapısı gerekse diğer konular ile ilgili Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. Bizim bakanlığımızla da yaptığı iş ile alakalı bağlantısı vardır. Ancak çalışanların refahı için yapılan çalışmalar da söz konusudur” dedi.

 

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.