1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERDOĞAN EMİR VERDİ THY ARTIK ERCAN'DAN...
ERDOĞAN EMİR VERDİ THY ARTIK ERCAN'DAN...

ERDOĞAN EMİR VERDİ THY ARTIK ERCAN'DAN...

Ercan'dan ambargo kalksın o ülkelere artık uçuş var!

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sonrasında, yıllardan beri devam eden ‘Hava ambargosunu’ kırmak için THY yetkililerine talimat vererek, bu konunun takipçisi olacağını söyledi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları sonrasında Ercan ile dünya ülkeleri arasında hava körüsü oluşturmak için çalışmaların başlatıldığını açıkladı. Hamdi Topçu, Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret ederek Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar ile görüştü. Topçu ile Arar, bir televizyon programına da katılarak, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aktardı. Turizm Bakanlığı ve yatırımcıların da desteklemesi halinde THY, Ercan ile Tahran, Beyrut, İngiltere, Rusya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerden, Ercan’a uçuş başlatacak.

Hamdi Topçu ve Reha Arar, soruları şöyle yanıtladı:

Soru: Sayın Erdoğan, Turizmde, Yüksek Öğretimde, hatta kişibaşına düşen milli geliri iki katına çıkarmanın ortak hedef olması gerektiğini söyledi. Ne dersiniz? 

Reha Arar: Bunu nasıl yapacağız? Reel sektörümüzü güçlendirerek yapacağız. Ama bu arada tabi anavatana da düşen büyük bir görev var. Aslında beni en mutlu eden iki kelime anavatan ve yavruvatan kelimelerinin bir arada telafuz edilmesiydi. Şimdi benim gönlüm THY’nin, Türkiye Sanayi ve Kalkınma Bankası’nın, Türkiye Kalkınma Bankası’nın ve diğer anavatandaki önemli kuruluşların bu kavram içerisinde Kuzey Kıbrıs’a yüzlerini dönmeleridir. Çünkü bugün o gündür. Bu işaret Sayın Erdoğan’ın ağzından çıkmıştır ve tüm kuruluşlarında bence bunu alıp bununla ilgili icraatlara girişmeleri gerekir.

Soru: Bununla ilgili bir görüşmeniz oldu mu sizin? Merit Otelleri grubu olarak sık sık dile getiriyorsunuz.

Reha Arar: Şimdi aslında biz halka açık borsa ipotekli bir şirketiz. Dolayısı ile bir halka açık şirketin başındaki kişi olarak bunu dile getirmemiz bizim asli görevimiz. Bu konuda THY ile yaptığımız uzun temaslar Kuzey Kıbrıs’ın özellikle ulaşım alanında sıkıntılarını giderecek imkanların yaratılması yolundadır. Bu ziyaret dolayısıyla adamıza gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hamdi Topçu’yla yaptığımız görüşmelerin ben olumlu geçtiği inancındayım. Aslında bizim ulaşımda birtek sorunumuz var. O da potansiyel ülkelerden ülkemize touch down’lı seferler yapılmaması. Bunuda biz dünyadaki ilk 5 havayolundan biri olan Anavatanımızın havayolundan yavruvatanımıza gelmesini bekliyoruz. Ve bu konudada son derece olumlu bir mesajı kendisinden almanın mutluluğunu  yaşıyorum.

Şimdi bir kere turizm birinci derecede en yakın halkadan başlayarak olur. Dolayısı ile bizim ülkemizin en yakınında hangi ülkeler vardır diye bir bakarsak; Lübnan, Ürdün, İsrail, İtalya, Azerbaycan özelliği nedeniyle inşallah siyasi istikrara kavuşursa Suriye gene Irak bu ülkeler arasında düşünülebilir. Bunun Borajet’in Kuzey Kıbrıs’la Adana üzerinden Beyrut’a koyduğu seferler son derece başarılı bir şekilde devam etmektedir. Ama yeterli değildir. Bugün THY’nin haftada en az 3 defa Amman’dan Beyrut’tan Bakü’den Tahran’dan koyacağı seferler ben eminim ki Kuzey Kıbrıs’taki otellerimizin resepsiyonları önünde kuyruklar oluşturacaktır. Bunu bir Turizm’ci olarak altını imzalayarak söylüyorum.

Topçu:Kıbrıs’a özel önem veriyoruz

Soru: Sayın Hamdi Topçu, KKTC turizmini konuşuyoruz ama en önemli sorun olan ulaşımın daha da ileriye taşınması noktasında özellikle Kıbrıs’a potansiyel ülkelerden touchdown seferlerin başlatılması söz konusu olacak mı?

Hamdi Topçu: THY Kıbrıs’a özel bir önem vermese şu anda zaten günde 10’un üzerinde bir seferle bunu desteklemez. Tabi bu yeterli mi? Değil. Daha fazlası yapılması gerekiyor. Sadece THY değil, özel havayolu şirketleri de Türkiye’den, Kıbrıs’a yoğun sefer yapıyor. Tabiki sadece Türkiye’den Kıbrıs’a değil bütün dünyadan Kıbrıs’a pazarın yolunu açmamız gerekiyor. Potansiyel ülkelere daha fazla tanıtım yapılması gerekiyor. Buralardan daha fazla bağlantılar verilmesi gerekiyor. Bu konuda da THY üzerine düşen çalışmaları yapıyor. Tabi bu çalışmalar sadece THY’nin çalışmalarıyla bir nihayete erişmesi mümkün değil. Bu konuda hem KKTC hükümeti, hem turizmciler, hem yatırımcılar, hem de THY’nin elini taşın altına koyması gerek. Bu konuda da ne yapılması gerekiyor, potansiyel nedir, hangi hedef kitleye hitap edilmesi gerektiği noktada ciddi bir beyin fırtınası yapılması gerekiyor. Biz bunu kendi açımızdan başlattık. Yakın bir zamanda da hem yatırımcılarla hemde hükümet temsilcileriyle bir araya gelmek istiyoruz. Bu konudada girişimlerimiz var, görüşmelerimiz var.

Soru: Öngörünüz nedir Sayın Topçu? 

Topçu: Tabiki şuanda KKTC’nin Turizm potansiyeli tam olarak kullanılmamaktadır. Sadece biz değil şu andaki yatırımcıların bu konuda birşeyler yapması gerekiyor. Hükümetin birşeyler yapması gerekiyor. Biz şimdi taşıma ayağında neleri yapabiliriz? Yani çok rahat bir şekilde yolcu Kuzey Kıbrıs’a nasıl gelebilir? Bunun çalışmasını yapıyoruz. Bu konuda da önümüzdeki sene daha istekli ve bir reaksiyon alacağımızı söyleyebilirim.

Arar:Tanıtımlar önemli

Arar: Sayın Başkanım tabi burada bizim iki tane sıkıntımız var birisi uluslararası sıkıntı diğeri de ulusal Türkiye’deki hava alanlarından Ercan’a olan uçuşlar. Şu anda bizim kış aylarında 8-9 yaz aylarında 12-13 havalimanından Türkiye’deki uçuşlar var. Bizim ülkemizin Turizm Bakanlığı’nın yapacağı tanıtımlar çerçevesinde bu uçuşların daha fazla yaygınlaşması bize yeni bir potansiyel sağlayacak. Bu konuda tahmin ediyorum ki sanırım mutabıkız.

Topçu:Tabi sadece ulaşım ayağına ağırlık verip uçuşların arttırılmasını turizmi arttırcağını beklentisi yanlış olur. Nasıl bir faliyet yapabiliriz ki insanlar dinlenmek için turizm için Kıbrıs’a gelsin. Yatırım için Kırbıs’a gelsin. Bunu nasıl döndürecez  bu konuda gerçekten elimizi taşın altına koyduğumuz zaman bu belki bir risk olacak ama riskinde fırsata dönüştürme ihtimalinin çok yüksek görüyorum ben. Yani bu riske girmeye değer olarak görüyorum.

Soru:: Peki hangi hatlar olacak bunlar Sayın Topçu hedeflediğiniz?

Topçu: Şu anda bu hatlar konusunda çok net birşey söylemem doğru olmaz çalışma devam ediyoruz aynı zamanda Kıbrıs hükümeti ilede bu konuyla ilgili görüşeceğiz görüşeceğim bu konuyu programımıza aldım biz kendi programımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Yeni dönemde ne yapıyoruz? Özellikle kış döneminde ne yapabiliriz? Yaz sezonunda ne yapabiliriz? Bu hedef ülkeleri belirliyoruz şuanda. Buralarda tanıtıma bizde katkı yapacağız ama tabi bizim tek başımıza olmamız bu işi çözmeye yeterli olmayacak.

Topçu: Hedef ülkeler Lübnan, İngiltere, Rusya, Almanya 

Soru: Peki hedef ülkeler diyorsunuz ama Sayın Topçu hedef ülkelerden örnek gösterebilirmiyiz? 

Topçu:: Bu hedef ülkeler Lübnan olabilir, İngiltere olabilir, Rusya olabilir, Almanya, İskandinav Ülkeleri bunların hepsi hedef ülke. Çünkü yelpazeyi ne kadar büyütürsek o kadar homojen bir turist getirebiliriz oraya. Bu da risklerin hepsini bir sefere koymamızı gerektirmez çünkü iki ülke arasındaki güçlerin iniş ve çıkışlarının turizmi etkilememesi gerekiyor. Biz bütün riskleri birçok ülkeye yaymak istiyoruz.
Arar: Burada tabiki sizin Kuzey Kıbrıs turizmine vereceğiniz katkı çok önemli ve buna çok ihtiyacımız olduğunu zaten hem siz gördünüz hem de biz size anlatmaya çalıştık. Çok da faydalı oldu Kıbrıs ziyaretiniz. Bundan dolayıda size çok teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanı bilgi aldı

Topçu: Kıbrıs ziyareti dönüşünde Sayın Cumhurbaşkanımız da kendisi bilgi aldı. Buraya özel önem vermemiz gerektiği konusunda bize talimatları oldu. Ben bu konu da çalıştığımızı kendisine ifade ettim. Bu fikirlerimi kendisine aktardım o da memnuniyet duydu. Ve konunun takipçisi olacağını söyledi. İnşallah herkes bunu istiyor. İşte bu üçlüyü kurduğumuz taktirde bir mutabık daha kolay olacak diye düşünüyorum. Çalışmaları Ekim’in sonuna kadar bir netleştirmemiz gerekiyor ki biz kendi önümüzü bir görelim. Ekim’in sonuna kadar belki yine adaya geleceğim tekrar bir ziyarette bulunacağım. Adadan da gelecekler olacaktır muhtemelen. Reha Bey’i de bekliyoruz artık o da yatırımcıları temsilen onu da bekliyoruz. Bunu bir yoğun çalışma neticesinde Kıbrıslıyı hakettiği yere taşıma noktasında ciddi bir adım atacağımızı umuyorum ben.

Sözcü

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.