1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERDOĞAN’IN ÖNERİSİ RUMLARI GERDİ
ERDOĞAN’IN ÖNERİSİ RUMLARI GERDİ

ERDOĞAN’IN ÖNERİSİ RUMLARI GERDİ

Rum basını, Sabah Gazetesi’nde yer alan, “Erdoğan üç ayda çözüm istedi” başlıklı habere geniş yer vererek, Türkiye’yi taktik yapmakla suçladı

A+A-

TÜRKİYE, ZAMAN TAKVİMLERİ BELİRLİYOR... Sabah Gazetesi’ndeki haberi yorumlayan Fileleftheros Gazetesi “Türkiye oyun oynamak istiyor” başlıklı haberinde, Ankara’nın, müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte zaman takvimleri belirleyerek, Kıbrıs sorununda kendi oyununu oynamaya çalıştığını iddia etti.


  “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıbrıs sorununu 3 ayda çözelim” önerisi, Güney Kıbrıs’ta geniş yankı buldu.
    Türkiye’de yayımlanan Sabah Gazetesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kısa zaman önce St. Petersburg’da gerçekleşen G-20 zirvesinde, BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’a “Kıbrıs sorununu 3 ayda çözelim” teklifi götürdüğü”ne yönelik haberler, Rum basınında geniş yer aldı.
   Haber Rum gazetelerinde geniş yer bulurken,  Fileleftheros Gazetesi “Türkiye Oyun Oynamak İstiyor” başlıklı haberinde, Ankara’nın, müzakerelerin yeniden başlamasıyla birlikte zaman takvimleri belirleyerek, Kıbrıs sorununda kendi oyununu oynamaya çalıştığını iddia etti.
   Türkiye hükümetinin, Erdoğan’ın BM Genel Sekreteri Ban’a yönelik, “Ankara’nın Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılması için üç aylık bir zaman takvimi belirlenmesini istediği mektubunu” basına sızdırmak için bu dönemi seçtiği yorumunda bulunan gazete, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in, şu an iki tarafla müzakerelerin yeniden başlaması sürecini görüşmekte olduğunu kaydetti.
   Gazete, Ankara’nın, bir önceki dönem savunduğu şeyler temelinde bir zaman takvimi ortaya konulması hedefinde olduğunun, bu hareketiyle açıkça görülmekte olduğunu da öne sürdü.
   Sabah Gazetesi’nin haberine dayanarak, kısa zaman önce St. Petersburg’da gerçekleştirilen G-20 zirvesinde, Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın BM Genel Sekreteri Ban’a “Kıbrıs sorununun 3 ayda çözülmesi teklifi götürdüğünü” yineleyen gazete, Türk tarafının, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının müzakerecilerinin Ankara ve Atina’ya yapacakları ziyaretlerin de, bu çerçeveye dahil olduğu iddiasında olduklarını anlattı.
   Türk tarafının “iddialarına” göre, Ankara tarafından yapılan diplomatik hareketin, Erdoğan’ın Ban’a ilettiği şeyler ve akabinde de Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un New York’ta yaptıkları görüşmeyle devam ettiğini ifade eden gazete, iki bakanın, iki liderin özel temsilcilerinin Ankara ve Atina’yı ziyaret etmeleri konusunda uzlaştıklarını anımsattı.

Tarih, hazırlıklar tamamlandığı zaman

   Ankara’nın “iddialarına” rağmen, Aleksander Downer’in önceki gün müzakerelerin başlamasıyla ilgili bir tarih verecek pozisyonda olmadığını kaydeden gazete, Downer’in önceki gün Lefkoşa’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüştüğünü kaydetti.
   Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından, Downer’in müzakerelerin başlamasıyla ilgili bir tarih verecek pozisyonda olmadığını ileten gazete, Downer’in, müzakerelerle ilgili hazırlıklar tamamlandığı zaman, tarih belirleneceğini söylediğini aktardı.
   Gazeteye göre, müzakerelerin başarılı olacağını garantiye almak istediklerini ve kendilerinden çok, iki tarafın müzakerelerin başarılı olacağını garantiye almak istediğini dile getiren Downer, o halde doğal olarak, çok iyi bir şekilde hazırlanılması gerektiğini ifade etti.
   Downer’in, müzakerelerin başlayabilmesinin mümkün olması için, bunun öncesinde doğru hazırlığın yapılması ve tarafların görüşleri arasında köprü kurulması gerektiğini kabul ettiğini de kaydeden gazete, Downer’in, taraflar arasında şu ana kadar görüş ayrılığı olduğunu ve önümüzdeki hafta boyunca, bunun giderilmesi için çaba harcanacağını söylediğini aktardı.
   Müzakerecilerin müzakerelerle ilgili “yolu” hazırlamak için görüşmeye devam edeceklerini ve önümüzdeki hafta kendileriyle gerçekleştireceği müzakereler için sabırsızlanmakta olduğunu dile getiren Downer, Ertuğ ve Mavroyannis için pazartesi akşamı bir yemek vereceğini, bununla birlikte kendileriyle önümüzdeki pazartesi ve çarşamba günleri de görüşeceğini anlattı.
   Doğal olarak kendileriyle, yaptıkları görüşmelerde nasıl gittiklerini ele alacaklarını ifade eden Downer, Ertuğ ile Mavroyannis’in birçok kez görüştüklerini de dile getirdi.
   Müzakerelerin yeniden başlaması için, herhangi somut bir tarihin planlanmadığını da söyleyen Downer, liderlerin yeniden bir araya geleceğine dair işaretler olduğunu söyledi ve liderlerin geçtiğimiz Mayıs ayındaki yemekte bir araya geldiklerini anımsattı.

İki liderin, kendilerini rahat hissettikleri ve bu görüşmenin olabilmesi için, koşulların olgunlaştığını düşündükleri zaman yeniden görüşeceklerini dile getiren Downer, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, müzakerelerin bütün başlıklar için olmasına dair görüşüyle ilgili bir soruya ise “kendileriyle ilgili konuşmayı, liderlere bırakacaklarını” sözlerine ekledi.

“Doğal gaz konusu Türkiye’nin gündeminde”
  
   Gazete yukarıdaki başlıkla yer ayırdığı haberinde ise, Ankara’nın, doğal gaz konusunun müzakere masasına konmasına dair çabasının, açık olduğunu ileri sürdü.
   Türkiye hükümetinin basına sızdırdığı şeylerin, Ankara’nın bu konudaki niyetlerini gözler önüne serdiği iddiasında bulunan gazete, Türkiye’nin buna paralel olarak, doğal gaz konusundan Rum kesimindeki ekonomik durumla alakalı olarak faydalanılmasına dair niyetinin de ortaya çıkmasına müsaade ettiğini ekledi.
   Sabah Gazetesi’nin yazdıklarının, Ankara’nın niyetlerini kafi derecede gösterdiği yorumunda bulunan gazete, devamla Sabah Gazetesi’nde yazanları aktardı.
   Aleksander Downer’e, temasları sırasında doğal gaz konusunun ele alınıp alınmadığının önceki gün sorulduğunu da kaydeden gazete, Downer’in, doğal gaz konusunun hiç görüşülmediğini söylediğini iletti.
   Gazeteye göre, Maraş konusu ve Türkiye’nin Anastasiadis’in bu husustaki önerisine herhangi bir tepki gösterip göstermediğinin kendisine sorulması üzerine de Downer “Türklerle, Kıbrıslı Türklerle ve diğerleriyle bir dizi konuyu görüştüğünü, ancak bunlardan hiçbirini yorumlamayacağını” sözlerine ekledi.

Haravgi: Görüş ayrılıkları müzakerelerin başlamasını engelliyor

   Haravgi Gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in, iki taraf arasında görüş ayrılıkları olduğunu ve iki liderin görüşmesinin, anlaşmazlıkların giderilmemesi durumunda gerçekleşmesinin söz konusu olmadığını, önceki gün ilk kez teyit ettiğini yazdı.
   Gazeteye göre Downer, Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, anlaşmazlığın giderilmesi için bu hafta çaba harcanacağını söyledi.
   Buna yönelik olarak, Downer’in önümüzdeki pazartesi ve çarşamba günleri iki tarafın müzakerecileriyle bir araya geleceğini kaydeden gazete, pazartesi günü yapılacak görüşmenin 17,30’da olacağını, akşam 20,00’de ise müzakerecilerin Downer’le akşam yemeğinde bir araya geleceklerini anlattı.
   Downer’in görüşmelerdeki anlaşmazlığın ne olduğunu somutlaştırmayı kabul etmediğini, ancak iki lideri atacakları bir sonraki adımlara yönelik çalışmaya davet ettiğinin açık olduğunu kaydeden gazete, “güvenilir hükümet kaynaklarına” dayanarak, anlaşmazlığın hem Kıbrıs sorununun özü, hem de müzakerelerin temeliyle alakalı olduğunu öne sürdü.
   Anastasiadis ve Rum liderin Kıbrıs sorunundaki danışmanlarının arzusunun, müzakerelerin yeniden başlamasının, çözüm çabalarındaki yeni bir momentuma işaret etmesi olduğunu anımsatan gazete, iki müzakereci arasındaki çabanın da bu yüzden, doğru bir hazırlık yapılmasına, daha da somut olarak müzakerelerin temeliyle ilgili olacak bir ortak açıklamaya odaklandığını ifade etti.
   Müzakerelerin yönteminin önemli olup olmadığının kendisine sorulması üzerine de Downer, yöntemin doğal olarak önemli olduğunu kaydetti.
   İki müzakerecinin ortak açıklamasına neyin dahil olacağının kendisine sorulması üzerine, bunun müzakerecilerin neyi müzakere edeceklerine bağlı olacağını ifade eden Downer, devamla, uluslar arası örgütten zaman zaman beklendiği üzere, BM’nin liderlere bazı önerilerde bulunduğunu sözlerine ekledi.
   Gazete, Sabah Gazetesinin haberine ise “Erdoğan’dan 3 Ay İçerisinde Çözüm Önerisi” başlığıyla yer ayırdı.
   Alithia Gazetesi ise “Downer: Görüş Ayrılığı” başlıklı haberinde ise, Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni sürecin başlamasının, ortak bildirinin hazırlanmasına “yapışıp kaldığı” yorumunda bulundu.
  Tarafların, müzakerelerin yöntemi ve temeli konusunda aynı fikirde olmadıklarını kaydeden gazete, Kıbrıs Türk tarafının ortak bildiriye, zaman takvimleri dahil edilmesini istediğini yazdı.
   Downer’in, Anastasiadis ile Eroğlu arasında bir görüşme/yemek organize etmeyi planladığını da yazan gazete, ancak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ortak bildiriyle ilgili anlaşmaya varılmadan önce, buna niyeti olmadığını açıkça gösterdiğini öne sürdü.
   Gazete ayrıca, her şeyin, müzakerelerin başlamasının, kasım ayına kadar biraz erteleneceğini gösterdiğini de iddia etti.

Erdoğan “Üç ay içinde” çözüm önerdi

   Gazete haberinde Sabah Gazetesi’nde yer alan habere de yer ayırdı ve TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM Genel Sekreteri Ban’a, Kıbrıs sorununun 3 ay içinde çözümünü önerdiğini aktardı.
   Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’in, önümüzdeki pazartesi günü Güney Kıbrıs’a yapacağı planlı bir ziyareti bulunduğu da belirtildi.
   Simerini Gazetesi ise “Erdoğan Kıbrıs Sorununun Birkaç Aylık Bir Mesele Olduğunu Söylüyor… Müzakerelerin Yöntemine Dair Anlaşmazlıklar Uçurum Denebilecek Kadar Derin” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “müzakerelerin başlama zamanının önemi olmadığı” söylemine, Türk tarafının ise, yılsonuna kadar çözüm hedefi ortaya koydukları zaman takvimleri tekrarıyla yanıt verdiğini yazdı.
   Gazete haberinde, Sabah Gazetesinin haberi yanı sıra, Downer-Anastasiadis görüşmesine de yer verdi.
   Politis ise “Hazırlıkta Görüş Ayrılığı… Bunu Downer de Söylüyor” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, önceki gün Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile görüşen BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer’in, iki müzakereci (Ertuğ ile Mavroyannis) arasında, müzakerelerin yöntemi ile iki liderin ilk görüşmelerinde okuyacakları ortak bildiri konusunda görüş ayrılığı bulunduğunu kabul ettiğini yazdı.
   Gazete, Sabah Gazetesinde yer alan haberi ise okurlarına “Sabah, Erdoğan’ın BM Genel Sekreterine Öneride Bulunduğunu Yazıyor… Üç Ay İçinde Çözüyor” başlıklarıyla aktardı.

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.