1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERGENEKON, BURALARDAN DA GEÇTİ
ERGENEKON, BURALARDAN DA GEÇTİ

ERGENEKON, BURALARDAN DA GEÇTİ

İşte ada bağlantıları!Türkiye’deki Ergenekon davasında hapis cezası alan birçok ismin Kıbrıs’la bağlantıları var. Özellikle kimi isimler KKTC vatandaşlığına da alınmıştı, buralardaki “milli” faaliyetlere katılmış, destek olmuş, organize etmişti…

A+A-

Muzaffer Tekin…
Muzaffer Tekin… Davada darbe suçu nedeniyle iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 117 yıl hapis cezası alan Muzaffer Tekin de Kıbrıs bağlantısı ile bilinen isimlerdendi.
Tekin'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a destek için hazırlanan “Milli davamızın ve Rauf Denktaş'ın arkasındayız” isimli bildiriye emekli subay sıfatıyla imza koyduğu belirlenmişti. Denktaş'a destek kampanyası kapsamında sık sık adaya gidip gelen Tekin'in Kıbrıs ilgisi TMT dönemine dayanıyordu. Tekin, KKTC vatandaşıydı. 
Muzaffer Tekin KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'tan ödül almıştı.

Sinan Aygün…
Sinan Aygün… Davada 13 yıl 6 ay hapis cezası alan Aygün 2004 öncesindeki UBP-DP hükümeti döneminde KKTC vatandaşı yapılmıştı. Kuzey Kıbrıs’taki sağ partilerle iyi ilişkiler içinde olan Sinan Aygün CTP iktidarı döneminde açılan dava ile Yüksek İdare Mahkemesi kararıyla vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Sinan Aygün UBP-DP hükümeti döneminde Kıbrıs’taki bir konferansta “Yarım saat içinde vatandaş oldum” demişti. Daha sonra aldığı vatandaşlığı yasa dışı olduğu ortaya çıkmış  ve Sinan Aygün’ün adres olarak gösterdiği “Selçuklu Sokak. Bakanlıklar Yolu. Gelibolu / LEFKOŞA” adresinin de sahte çıktı belirlenmişti.Noter huzurunda yapılan yoklamada, bu kişinin bu adreste oturmadığı da tespit edilmişti.
O dönemde Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri Derviş Eroğlu, "İktidara gelirsek Sinan Aygün dahil iptal edilen vatandaşlıkları iade edeceğiz" demişti.

Mustafa Özbek… 
Mustafa Özbek…  Eski Türk Metal Sendikası Başkanı. Ergenekon davası kapsamında müebbet hapis cezası aldı. Mustafa Özbek'in KKTC'de taşınmazları bulunuyor... Kuzey Kıbrıs’ta Rauf Denktaş’a yakınlığı ile bilindi. Sık sık adada bulunan Musfata Özbek adada Avrasya TV isimli bir de televizyon kanalı kurmuştu. ART’nin yayınları Özbek’in tutuklanmasına kadar devam etmişti. Özbek adada çeşitli faaliyetlerde bulundu ART kanalı ile Kıbrıs Türk siyasetinde sağ partilere destek yayınları yaptı. Geçen dönem milletvekili olan Ahmet Çaluda ile yakınlığı ile biliniyordu. Hatta Çaluda, Özbek’i tutuklu olduğu dönemde hapishanede ziyaret etmişti.
Ergenekon Davası’nda ‘Müebbet hapis’ cezasına çarptırılan Mustafa Özbek, Kıbrıs’ta dudak uçuklatan 9 milyon TL’lik mal varlığı ve isminin geçtiği ‘seçimlere müdahale’ iddiaları ile yakından tanınıyor.

19 Nisan 2009 erken genel seçimi öncesinde Ergenekon tartışması yaşanan Kuzey Kıbrıs’ta, Başsavcılık Türk Metal-Sen’in eski başkanı Mustafa Özbek'in evinde bulunan raporla ilgili inceleme başlatmıştı.

Raporda, 1998 genel seçiminde, ‘üst kurul’ adı verilen bir yapının, Rauf Denktaş ekibine karşı Derviş Eroğlu'nun desteklenmesi için faaliyet yürüttüğü iddia ediliyordu.

Özbek’e ait olduğu belirtilen belgeler üzerine dönemin Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu hakkında da soruşturma açılması talebinde bulunmuştu. Soruşturmanın en önemli ayağını oluşturan Mustafa Özbek, Kıbrıs'la olan çok yakın ilişkileriyle biliniyor. Özbek'in ortaya çıkan Kuzey Kıbrıs’taki mal varlığı bir işçi sendikası başkanını aşacak boyuttaydı.

Cumhuriyetçi Türkçü Partisi (CTP) Eski Milletvekili Ali Gulle'nin Meclis’e sunduğu soru önergesine Dönemin Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in verdiği cevaba göre, Özbek ile Türk Metal'in Kıbrıs'taki mal varlığı 9 milyon liraydı (4 milyon İngiliz Sterlini).

Doğu Perinçek…
Doğu Perinçek… Türkiye’de İşçi Partisi Genel Başkanı idi…  Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı… Doğu Perinçek’in de Kıbrıs bağlantısı Rauf Denktaş’la başladı. Bazı toplantılarda  Rauf Denktaş’la bir araya gelen Perinçek milli mitinglerde Rauf Denktaş’la boy gösterdi.
Doğu Perinçek'in genel başkanı olduğu İşçi Partisi (İP) tarafından organize edilen Talat Paşa Komitesi Danışman Kurulu'na bir ara Rauf Denktaş başkanlık yapmıştı. Doğu Perinçek’in Ergenekon’dan tutuklu olduğu dönemde yapılan toplantıda Rauf Denktaş "Asıl başkanımız Doğu Perinçek'e selam gönderiyorum." ifadesini kullanmıştı.

Erol Manisalı…
Erol Manisalı… Ergenekon davasından 9 yıl 8 ay hapis cezası alan Manisalı, ulusalcı düşünceleriyle; küreselleşme ve Avrupa Birliği politikalarına karşı düşünceleriyle
İktisatçı, akademisyen olarak tanınıyor.
Rauf Raif Denktaş’ın yakın dostu olarak da bilinen Manisalı, ‘Denktaş’ın Öbür Yüzü’ kitabının da yazarı… Manisalı’nın Kıbrıs’la ilgili birçok kitabı bulunuyor.

Mehmet Eröz…
Emekli Korgeneral  Mehmet Eröz davada müebbet hapis cezası aldı.  Eröz,  9 Ağustos 2006 ile 19 Ağustos 2008 arasında Kuzey Kıbrıs’ta Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı.

Yenidüzen

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.