1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Erkek tipi saç dökülmelerinin sebepleri nedir?
Erkek tipi saç dökülmelerinin sebepleri nedir?

Erkek tipi saç dökülmelerinin sebepleri nedir?

Erkek tipi saç dökülmelerinin sebepleri nedir?

A+A-

Saç Bakım Uzmanı Serap Öztürk Niya, erkeklerde yaygın olarak görülen erkek tipi saç dökülmesini anlattı.

Erkek tipi saç kaybı yaşanmasında değiştirilmesi mümkün olmayan 3 temel faktör vardır: Genetik yatkınlık, erkeklik hormonu testosteron oranları ve yaşlanma.

Erkek tipi saç dökülmesinde genetik faktörler

 

Erkek tipi saç kaybının %90‘ı genetik sebeplerden kaynaklanır. Kişi saç kaybı yaşamaya genetik olarak programlıdır. Bilimsel çalışmalar, saç dökülmesine neden olan genetik etkilerin kişiye anne ya da baba tarafından miras kaldığını ortaya koymuştur.

Ancak bunun yanı sıra anne ve babada saç kaybı olmadığı halde saç kaybı yaşayan kişiler görülürken, babası kel olduğu halde saç kaybı yaşamayan kişiler de mevcuttur. Çünkü erkek tipi saç kaybına yol açan gen haritasında amca, dayı, dede gibi yakın akrabaların da rolü bulunmaktadır. Genetik saç dökülmesi ergenlik sonrası herhangi bir yaşta başlayabilir. Özellikle 16-30 yaş aralığında yaygın olarak görülebilir.

Saç dökülmesinde hormon faktörü

Vücutla ilgili çoğu şey gibi, saç dökülmesi de karmaşık bir süreçtir. Yapılan araştırmalar dihidrotestosteronun (DHT) saç dökülmesine sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Saç derisinde saç folikülü olan testosteron, 5-alfa redüktaz enzimi tarafından dihidrotestosterona dönüştürülür. Saç dökülmesi süreci, spesifik reseptörler dihidrotestosteronu saç folikülüne çekip bağladığında başlar. Sadece başın üst, arka ve yanlarında bulunan bazı saç kökleri etkilenir. Saç dökülmesi süreci ilerledikçe, saç kökleri küçülür ve daha kısa, daha ince kıllar üretilir. Kalıcı saç kaybı yaşanmadan önce önlem alınmazsa tedavisi mümkün değildir. Geri dönüşü olmayan saç dökülmelerinde tek tedavi seçeneği saç ekimi yaptırmaktır.  

Yaşlanmaya bağlı saç dökülmesi

Saç dökülmelerinde %90 oranında genetik etkiler daha baskındır. Ancak yaşlanmaya bağlı olarak da saç kaybı artmaktadır. Saç dökülmesinin artmasında sağlık durumu, stres seviyesi, düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı,  beslenme şekli gibi faktörler de etkilidir. Aşırı yağlanma, kepeklenme gibi saç derisi sorunları da saç kayıplarının artmasına yol açabilir.

Genetik saç kaybını durdurmak ve yeni saç çıkarmak, var olan bilimsel yöntemlerle henüz mümkün değildir. Saç çıkartan “mucize” bir ürün yoktur. Saç kaybı sebebi genetik dahi olsa, düzenli uygulamalarla saç deri sağlığı iyileştirilerek, saç kaybının seyri yavaşlatılabilir ve saç kalitesi artırılabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.