1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ERKEKLERDE CİNSEL İSTEKSİZLİK ALARMI!
ERKEKLERDE CİNSEL İSTEKSİZLİK ALARMI!

ERKEKLERDE CİNSEL İSTEKSİZLİK ALARMI!

Salgın gibi yayılıyor...

A+A-

Cinsel ilişki için daha az arzu duyan, cinsellikle ilgili düşüncelerinde azalma yaşayan pek çok erkek var. Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat bu durumu şöyle açıklıyor: “Cinsel istek biyolojik, psikolojik, duygusal pek çok faktörden etkileniyor. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron ise cinsel istek üzerinde önemli bir etkiye sahip. Testosteron size erkeklik özelliklerinizi verirken sağlıklı bir fiziksel-duygusal-zihinsel yapı da sağlıyor. Cinsel iktidarı, fiziksel ve zihinsel performansı, kısacası dinamik, aktif ve güçlü bir erkekten beklenen her şeyi kontrol ediyor ve düzenliyor.”  

 
İKTİDAR HORMONU TESTOSTERON
 
Prof. Dr. Halim Hattat testosteron erkek özelliklerinin gelişimi ve fonksiyonu için gerekli olduğunun altını çiziyor: “Testosteron etkisini daha anne karnında göstermeye başlıyor. Ergenlikte cinsiyet özelliklerinin oluşumunu, erişkinlikte ise cinsel isteği ve cinsel performansı etkiliyor.  Bu hormonun genel sağlığınız üzerinde de önemli etkilerde bulunuyor. Kemik yoğunluğunu, kas gücünü, kan yapısını etkiliyor. Zihinsel performans, hafıza, duygusal durum ve motivasyonu iyileştiriyor. Üreme fonksiyonlarını da destekliyor.”  
 
NEDEN DÜŞER?
 
Hattat, testosteron düşüşünü şöyle açıklıyor: “Cinsel bölgeyi ilgilendiren travmalar, kabakulak gibi enfeksiyonlar, kanda demir fazlalığı, böbrek-karaciğer sorunları, şeker hastalığı, tiroit problemleri testosteron üretimini düşürebiliyor. Testosteron üretimini destekleyen beyin bölgelerinde oluşan problemler veya bazı ilaçlar da testosteron üretimini azaltabiliyor.  Ayrıca kilo fazlalığı, hareketsiz bir yaşam ve aşırı stres de testosteronu baskılıyor.  Testosteronun yaşla birlikte de azaldığını da bilmelisiniz. 30'lu yaşlardan itibaren başlayan bu düşüş 40-50'lı yaşlarda kendini belli edebiliyor.  Testosteronunun ne hızda düşeceği erkekten erkeğe değişse de 65 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık %30'unda testosteron seviyeleri normalin altında bulunuyor.” 
 
CİNSEL İSTEKSİZLİĞİN TEK SEBEBİ HORMONLAR MI?
 
Prof. Hattat’ın verdiği bilgilere göre cinsel istek sadece hormonlara bağlı değil. Duygusal durumunuz, yorgunluk seviyeniz, eşinizle olan ilişki kaliteniz,  stresli- öfkeli bir ruh hali, vakitsizlik, eşinizle birbirinize yeterince vakit ayıramamak, iş-aile sorunları ve daha pek çok faktör cinsel isteği azaltabiliyor. Bu nedenle cinsel isteksizliğin altında yatan nedenleri dikkatle incelemek ve çifte özel bir tedavi planı oluşturmak gerekiyor. 
 
BİR ŞEHİR EFSANESİ : ERKEK HER ZAMAN CİNSEL İSTEK DUYAR
 
Prof. Dr. Halim Hattat sanılanın aksine, erkeklerin her zaman ve sürekli cinsel istek duymadıklarını belirtiyor: “ Hormonlar, hastalıklar, ilaçlar, duygular, düşünceler, ilişkiye dair nedenler,  sigara-alkol kullanımı ve stres gibi birçok faktör cinsel isteği azaltabiliyor.  Bir erkeğin cinsel isteksizlik yaşaması her zaman eşinden soğuduğu anlamı da taşımıyor. Ancak her erkek hayatın getirdiği sorunlardan dolayı veya geçici sebeplerle dönem dönem cinsel isteksizlik yaşayabiliyor. Bu durum ısrarlı bir şekilde devam ediyorsa isteksizliğe neyin yol açtığını anlaması için doktora başvurulması gerekiyor.”
 
CİNSEL İSTEK DÜŞMANLARI
 
• Erkeklik hormonlarının yetersizliği 
• Diğer hormon sorunları
• İlaçlar (örneğin anti-depresanlar)
• Kalp-damar hastalıkları ve kalp yetmezliği
• Diğer hastalıklar (diyabet, tiroit sorunları, böbrek-karaciğer sorunları, ağrı) 
• Öfkeli, endişeli veya depresif bir ruh hali
• Aşırı stres
• İlişki sorunları 
• Cinsel yolla bulaşan hastalık kapma veya hamilelik korkusu
• Yaşlanma süreci
• Yetersiz zaman
 
NE KADAR AZ, AZDIR?
 
Cinsel istek azlığının tanısında ne kadar azın az olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.  Prof. Dr. Halim Hattat’a göre maalesef bu konuda kesin kriterler yok. Ancak bu durumu şöyle anlatıyor: “Yapılan çalışmalar genel nüfusta cinsel istek sıklığının  haftada 1-4 kez ile ayda 2 kez civarında olduğunu gösteriyor. Bu durumda bu sıklıktan az cinsel istek duyanlar cinsel istek azlığı yaşıyor denebilir. Ancak burada önemli olan sizin kendi değerlendirmenizdir. Cinsel isteğinizin azaldığını düşünüyorsanız nedenini bulmak için hekiminize başvurmalısınız.”
Milliyet
Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.