1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ERKEKLERDE İNTİHAR ORANI DAHA FAZLA
ERKEKLERDE İNTİHAR ORANI DAHA FAZLA

ERKEKLERDE İNTİHAR ORANI DAHA FAZLA

Erkeklerde intihar oranı daha fazla

A+A-

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kuşat ve Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Reyhancan, ölümle sonuçlanan intihar sayısının erkeklerde daha fazla olduğunu söyledi.  
  Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kuşat ile Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Reyhancan, son günlerde sayısı artan intihar vakaları üzerine değerlendirmelerde bulundu.
 
  "SANAYİLEŞME VE ŞEHİRLEŞME İNTİHAR NEDENİ"

 
  Doç. Dr. Ali Kuşat, kişinin bilinçli olarak kendisine zarar vermesi anlamına gelen intihar vakalarının psikotik hastalıklara dayalı vakalar ile sosyoekonomik ya da sosyokültürel nedenlere dayalı intiharlar olarak iki şekilde sınıflandırıldığını belirtti. Psikolojik bir hastalığa dayalı olmayan intihar vakalarının, Avrupa’da 19. yy’daki Sanayi Devrimi sonrasında, Anadolu’da ise Tanzimat ile birlikte görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Ali Kuşat, “Sanayileşme, şehirleşme ve büyük şehirlere akım, insanların, köylerinde ve kırsal alanlarda sahip oldukları bir takım destek ve değerlerden uzaklaşmalarına neden oldu. Bu da, onların zor durumlarında kendilerine yardımcı olacak sosyal desteklerden mahrum kaldıkları için intiharı kurtuluş olarak görmelerinin yolunu açtı” diye konuştu.
 
  "40 YAŞINDAN SONRAKİ İNTİHARLARIN SAYISI ARTIYOR"
 
  Psikotik hastalıklardan dolayı görülen intiharlarda yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi sınıflandırmaların söz konusu olmadığını kaydeden Doç. Dr. Ali Kuşat, diğer intihar vakalarının en fazla 15-25 yaş aralığında, ikinci olarak da 60 yaş üstünde görüldüğünü ifade etti. Doç. Dr. Ali Kuşat, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
  “Üçüncü sırada da 40-50 yaş aralığında görülüyor. Ergenlik dönemindekiler hayata adaptasyon sürecinden, yaşlılık dönemindekilerin yalnızlıktan, orta yaşlardaki intiharlar ise hayata yeni bir anlam kazandırma çabasına bağlı olarak yaşanan krizden kaynaklanıyor. Bazı psikologlara göre 40’lı yaşlar insan yaşamında bir dönüm noktasıdır. Çünkü insanlar 40 yaşına kadar yaşamdan bekledikleri dünyasal amaçlarına belli ölçüde ulaşıyorlar. 40’ından itibaren de hayatın artık, geçmişte yaşanan gibi bir şey olmaması gerektiği düşüncesi ortaya çıkıyor. Bu da krizlere, bazılarında da intihara neden oluyor. Bu orta yaş intiharlarında sayıca artış var. Ergenlik döneminde de intiharlar, trafik kazaları ile birlikte en yaygın ölüm nedeni arasında. Yaşlılık dönemi intiharları ise ülkemizde Batı ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha az.”
 
  "DİNİ İLGİ İNTİHARA ENGEL OLUYOR"
 
  Araştırmalara göre dini ilgisi az olan insanların intihara daha meyilli olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Ali Kuşat, dünya ölçeğinde İslam dünyasında, Hristiyan dünyasında da dine daha bağlı olan Katoliklerde intihar vakalarına daha az rastlandığını sözlerine ekledi.
 
  KADINLARIN İNTİHAR GİRİŞİMİ ‘İMDAT ÇAĞRISI’
 

  Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Reyhancan da ölümle sonuçlanan intiharların erkeklerde daha fazla olduğunu belirtti. Kadınların intihar girişimini yaşamına son verme isteğinden ziyade imdat çağrısı olarak değerlendiren Uzm. Dr. Mustafa Reyhancan, “Acile gelen vakalarda gördüğümüz üzere de, dünyada yapılan istatistiklere baktığımızda da intihar girişimi ile gelen hastalarda kadın oranı yüksek ama ölümle biten intiharlarda da erkek oranı yüksek. Kadınlar uygun dille sıkıntımızı ve isteğimizi anlatamayınca bir yardım arayışı olarak intihara başvuruyor. Bu, ilgi çekmekten ziyade bir yardım ya da imdat çağrısı. Ama erkeklerde intihar çağrıdan ziyade son çaresizlik ya da son kurtuluş. Onlardaki intiharlar daha ciddi girişimlerle oluyor” diye konuştu.
 
  "MEDYANIN İNTİHAR HABERLERİNDE KULLANDIĞI DİL ÖZENDİRİCİ OLABİLİR"

 
  Bunun yanı sıra, ilkbahar ve sonbaharda intihar vakalarında artış gözlendiğini de kaydeden Uzm. Dr. Reyhancan, medyayı intihar haberlerinde kullanılan dil konusunda uyardı. Medyanın kullandığı dilin özendirici olabileceğinin altını çizen Reyhancan, "Bir mahallede, bir okulda, bir şehirde intihar vakası gerçekleştiğinde, bilinçaltında ölsem de kurtulsam düşüncesi olan ya da bir takım sosyoekonomik sıkıntılar olan insanlar, intihar bir kaçış ya da çareymiş şeklinde düşünebiliyor o nedenle medyanın kullandığı dil bunu tetikliyor. Bazen köprüye çıkan bir kişi dakikalarca gösteriliyor ya da atlamak için çatıya çıkan bir kişinin, ailesi, sevdikleri her şeyi ortaya dökülüyor. Bu, belki bireysel olarak görülüyor ama arkasından birkaç gün sonra benzer tarzda intiharları mutlaka görüyoruz. Bu nedenle intihar haberlerini magazinsel malzeme haline getirmemek lazım" ifadelerini kullandı.
 
  KAYSERİ’DEKİ VERİLER BİLİMSEL SONUÇLARI DOĞRULUYOR
 
  Kayseri  Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 2016 yılı intihar teşebbüslerine dair verileri, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kuşat ve Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Reyhancan’ın görüşlerini doğrulamaktadır. Verilere göre, 2016 yılının ilk üç ayında 154’ü kadın olmak üzere toplam 216 kişi intihara teşebbüs etti. Aylara göre sınıflandırıldığında ise; Ocak’ta 46 kadın, 13 erkek; Şubat’ta 59 kadın, 29 erkek; Mart’ta ise 49 kadın, 20 erkeğin intihara teşebbüs ettiği görüldü.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.