1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ERKEN SEÇİM
ERKEN SEÇİM

ERKEN SEÇİM

Başbakan Küçük ülkeye dönüşünü erkene aldı.

A+A-

Üç muhalefet partisinin temsilcileri ile UBP’li kırgın milletvekilleri hükümete yönelik güvensizlik önergesinde kararlı olduğunu vurgularken, UBP yönetimi, yetkili kurullarını yarın için toplantıya çağırdı, Başbakan Küçük ülkeye dönüşünü erkene aldı.

UBP Hükümeti’nin akıbeti için meclisteki muhalefet partileri; CTP, DP ve TDP’nin temsilcileri ile UBP’nin kırgın milletvekilleri, hükümeti düşürmeye yönelik güvensizlik önergesinde kararlı olduklarını vurgulayarak, “geri adım yok” mesajı verdi. 

Bunun üzerine UBP, yetkili kurullarını pazartesi toplantıya çağırırken, Başbakan İrsen Küçük de ülkeye dönüşünü bir gün erkene aldı. 

Bugün ülkeye dönecek olan Başbakan Küçük, “Erken seçim kaçınılmaz” diye konuşarak, yarın parti kurullarında erken seçimle ilgili değerlendirme yapacaklarını söyledi.

İmzalar yarın meclise sunuluyor...

Muhalefet partilerinin liderleri ve UBP milletvekili Ahmet Kaşif, toplanan imzaların bugün itibarıyla tamamlanacağını ve yarın Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacağını vurguladı.

UBP’de muhalif vekiller olarak adlandırılan 10 kişiden dokuzunun güvensizlik önergesini imzaladığı ve kararlarından dönmeyecekleri konusunda iddialı oldukları vurgulandı.

Verilen bilgiye göre, UBP’deki muhalif gruptan Ahmet Kaşif, İlkay Kamil, Türkay Tokel, Ergün Serdaroğlu, Afet Özcafer, Hasan Taçoy, Zorlu Töre ve Mehmet Tancer, güvensizlik önergesine onay verip imza atmış durumda. Kemal Dürüst’ün ise önergeye imza atmayacağı ancak arkadaşları ile aynı görüşü paylaştığı belirtildi.

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ve muhalif UBP’lilerin lideri Ahmet Kaşif, önceki gün DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın Gönyeli’deki evinde bir araya gelerek, güvensizlik önergesi verme kararı almış ve erken seçim tarihi belirlemişti.

Keşif: İmzalar pazartesi mecliste...

UBP Gazimağusa milletvekili ve parti içindeki muhaliflerin başını çeken Ahmet Kaşif, güvensizlik önergesiyle ilgili imzaların pazartesi günü Cumhuriyet Meclisi’ne verileceğini söyledi.

Hükümete yönelik “güvensizlik önergesi” konusunda imzalarda bir yere kadar gelindiğini ve sorun olmadığını ifade eden Kaşif, basında çıkan Kemal Dürüst ve Mehmet Tancer’in imza atmayacağıyla ilgili iddialara dikkat çekerek, “Mehmet Tancer imzayı attı. Kemal Dürüst imza atmayacak ancak duruşu bizimle aynıdır” dedi.

Her şeyin imza ile sonuçlanmayacağını belirten Kaşif, aslolanın memleket ve memleket insanı olduğunu vurguladı. Ülkede feryat etmeyen kesim kalmadığına dikkat çeken Kaşif, Başbakan İrsen Küçük’ten kendilerine yeni bir görüşme talebi gelmesi durumunda ne yapacağı şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi:  “Biz bunu çok çok çok yaptık, çok denedik. Altı aydır yapıyorum ancak sonuç alamıyorum.”     

Yorgancıoğlu: Süreç pazartesi başlar...

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin düşürülmesine yönelik sürecin yarın başlayacağını söyledi.

İmzalar konusunda çalışmanın sürdüğünü anlatan Yorgancıoğlu, hedeflerinin Cumhuriyet Meclisi’nde bir araya gelmek olduğunu ancak sıkışık programdan dolayı Serdar Denktaş’ın evinde bir araya geldiklerini belirtti.

Yorgancıoğlu, görüşmeye muhalefet parti liderleri ve Ahmet Kaşif’in de katıldığını ve gerekli görüşmeleri yaptıklarını kaydetti.  

Çakıcı: Erken seçim tarihinde uzlaştık...

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, önceki gün Serdar Denktaş’ın evinde bir araya geldiklerini ve imzaların dolaşmaya devam ettiğini söyledi.

Hükümete verilecek “güvensizlik önergesi” prosedürü hakkında bilgi veren Çakıcı, yarın imzaların Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na verilmesi durumunda perşembe gününe gündeme girip girmeyeceğinin konuşulacağını, cuma günü genel görüşmenin olacağını ve ardından 24 saat ara döneminin ardından gelecek pazartesi oylamanın yapılabileceğini ifade etti.

Çakıcı, yarın imzaların verilmesinin aksaması durumunda oylamanın 30 Mayıs Perşembe gününe kalabileceğini de belirtti.

Hükümetin düşmesine paralel olarak erken seçim konusunu da konuştuklarını ifade eden Çakıcı, “Erken seçimde uzlaştık. 29 Eylül veya bir hafta sonrası erken seçim olabilir” dedi.

Denktaş: Önerdiğimiz seçim tarihi 29 Eylül

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Başbakan İrsen Küçük’ün bu akşam adaya gelemsinin ardından yarın önergeyi Cumhuriyet Meclisi’ne vereceklerini söyledi.

Denktaş, imzaların yarın verilmesinin ardından ön görüşmesinin perşembe, ardından genel görüşmesinin yapılacağını ancak ön görüşme ile genel görüşmenin aynı günde olabileceğini ifade etti.

Ardından bir sonraki pazartesi ise oylamanın yapılacağını ifade eden Denktaş, gerekli olan imzaların toplandığını belirtti. Serdar Denktaş, “UBP’li muhalif grupta sorun var mı?” şeklindeki soruya ise “Onu pazartesi (yarın) göreceğiz” cevabını verdi. 

Seçim tarihi olarak 29 Eylül’ü önerdiklerini anlatan Denktaş, diğer partilerin yaklaşımı ile ele alınıp değiştirilebileceğini de belirtti. 

UBP, yetkili örgütleri toplanıyor...

Meclisteki muhalefet partileri ile UBP içindeki muhalif grupta yer alan milletvekilleri, hükümete yönelik güvensizlik önergesi verme hazırlığını sürdürürken, UBP bu gelişmeleri değerlendirmek için yetkili organlarını yarın için toplantıya çağırdı.

UBP Genel Sekreteri Necdet Numan, yarın saat 15.00’te genel yönetim kurulu, ardından da parti meclisinin toplanacağını açıkladı.

Numan, hükümete güvensizlik önergesi verileceği yönündeki haberleri ve parti içindeki son gelişmeleri değerlendireceklerini kaydetti.

Küçük: Erken seçim şart...

Meclis’teki muhalefet partileri ile UBP’li bazı milletvekillerinin hükümete yönelik güvensizlik önergesi girişimleri üzerine Başbakan İrsen Küçük ABD’den dönüşünü bir gün erkene aldı. Bugün KKTC’ye döneceğini açıklayan Küçük, “Erken seçim kaçınılmaz” dedi.

New-York’tan yazılı açıklama yapan UBP Genel Başkanı Başbakan Küçük, özetle şunları belirtti:

“Hükümet olarak hem yurt içinde, hem de yurt dışında sorumluluklarımızın gereğini en iyi şekilde yerine getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son olarak ABD’de Kıbrıs meselesinde yarım asırdır devam etmekte olan sorunu ortadan kaldırmaya dönük olarak Anavatan Türkiye ile eşgüdüm içerisinde çok önemli temaslarda bulunduk. Hem ABD, hem BM nezdinde yaptığımız temaslarımızın önemi, Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ABD’ye gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı açıklamalarla ortaya çıkmıştır. Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile New York’ta yaptığımız görüşme ile birlikte 2013 yılında Kıbrıs sorununun çözümü için Türk tarafı olarak kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyduk.”

Kıbrıs meselesinin yeniden bu kadar ivme kazandığı ve adada kalıcı bir çözümün gerçekleşmesi için fırsat penceresinin açıldığı bir dönemde ülkede halkın çıkarlarını göz ardı eden gelişmeler yaşandığını belirterek, bu durumu “manidar” diye niteleyen Küçük, şunları kaydetti:

“UBP içerisinden bazı arkadaşların bir takım hesaplarla partimizi içten çökertmeye dönük olarak yaptıkları girişimlerin hükümetimizi düşürme noktasına geldiğini öğrendik. Adadan binlerce kilometre uzakta olmama rağmen partimizi hedef alan bu girişimleri partideki yetkili arkadaşlarımızla değerlendirdik. UBP hiçbir zaman halktan aldığı görev ve sorumlulukları yarım bırakan bir parti olmamıştır. Bizim de hedefimiz 2014 yılında seçimlerin yapılacağı tarihe kadar halktan aldığımız yetki ve görevi sürdürmekti. Ancak görüldü ki parti içi demokrasiyi hazmedemeyen, girdikleri her demokratik yarışı kaybeden bazı arkadaşlar ve bunların destekçileri partiye zarar verici tutum ve davranışlarından vazgeçmeye niyetli değildirler. Bu arkadaşlar, UBP tabanının iktidara taşıdığı hükümetimizi düşürme hedefi ile harekete geçme gafletini de maalesef sergilemiştirler. Bu durumun ortaya çıkması ile birlikte, ülkenin erken seçime gitmesi kaçınılmaz olmuştur. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Amerika ziyaretimi tamamlamadan bugün adaya dönmek için yola çıkıyorum. Adaya döner dönmez parti yetkili kurullarını da toplayarak erken seçimle ilgili değerlendirmelerimizi tamamlayıp gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız.”

Anayasa’nın güvensizlik önergesiyle ilgili maddesi...

Anayasa’nın ilgili maddesine göre, Başbakan’a karşı güvensizlik önergesi, en az 9 milletvekili tarafından verilebilir. Bir güvensizlik önergesinin reddedilmesi tarihinden üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemez.

Güvensizlik önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı, verilişinden sonraki ikinci birleşimde karara bağlanır. Güvensizlik önergesi üzerine yapılan genel görüşmeler bittikten sonra, aradan bir tam gün geçmedikçe güvensizlik önergesi oylanamaz.

Başbakan gerekli görürse, Bakanlar Kurulu’nda görüştükten sonra Cumhuriyet Meclisi’nden herhangi bir zaman güven isteyebilir. Güven istemi, Cumhuriyet Meclisi’ne bildirilmesinden bir tam gün geçmedikçe görüşülemez ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçmedikçe oya konulamaz. Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilir.

Bakanlar Kurulu üyelerinin çoğunluğunun otuz günlük bir süre içinde değişmesi halinde, Başbakan tarafından güvenoyuna başvurulur.

Güvenoyu alamayan veya güven istemi reddedilen veya hakkında verilen güvensizlik önergesi üye tamsayısının salt çoğunluğu ile kabul edilen Başbakan istifasını Cumhurbaşkanına sunar.

50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin partilere dağılımı şöyle:

“UBP: 30, CTP-BG: 14, TDP: 3, DP:2, boş 1”.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.