1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “ABD’NİN BAYRAKLARIN İNDİRİLMESİ TALEBİ OLMADI"...
EROĞLU: “ABD’NİN BAYRAKLARIN İNDİRİLMESİ TALEBİ OLMADI"...

EROĞLU: “ABD’NİN BAYRAKLARIN İNDİRİLMESİ TALEBİ OLMADI"...

Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile yapılan görüşmede, Cumhurbaşkanlığındaki bayrakların her zamanki yerinde olduğunu vurgulayarak, “bayrakların indirilmesi istenseydi bu görüşme gerçekleşmezdi” dedi.

A+A-

“BIDEN’İN PROGRAMI KENDİLERİ TARAFINDAN YAPILDI.  HÜKÜMETLE BİRARAYA GETİRMEM MÜMKÜN DEĞİLDİ”

“AP SEÇİMLERİ TÜRKLER İÇİN FİYASKO”

 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapılan görüşmede, Cumhurbaşkanlığındaki bayrakların her zamanki yerinde olduğunu vurgulayarak, “bayrakların indirilmesi istenseydi bu görüşme gerçekleşmezdi” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in danışmanlarının görüşme öncesinde Cumhurbaşkanlığı’nı gezdiğini ve görüşmede tercüme yapılacak olmasından dolayı da konutun şeref salonunun uygun bulunduğunu dile getiren Eroğlu, görüşmenin konutta yapılmasının nedeninin tercümeden kaynaklandığını, bayraklardan kaynaklanmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün, bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın zamanından beri kabul odasında bayrak olmadığını söyleyen Eroğlu, “Benim çalışma odamda bayrak vardır. Girişte göndere çekilmiş bayrak vardır. Bu salonda simültane tercüme yapılması mümkün değildi, dolayısıyla da Sayın Biden’in danışmanları bütün Cumhurbaşkanlığını dolaşmışlardır ve simültane tercümenin ancak konutun şeref salonunda yapılmasını uygun görmüştür” dedi.

Amerika Birleşik Devleti’nin, bayrakların indirilmesi konusunda bir talepte bulunmadığına dikkat çekerek,  “Eğer maksat dışarıdaki bayraklarsa, bu bayraklar inmez, ziyaret olmazdı” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığına giriş için iki kapının olduğunu söyleyen Eroğlu, bu kapıların birinin protokol kapısı olduğunu, kendisinin de bu kapıdan girip çıktığını; diğerinin ise (Biden’in çıktığı kapı) halkın, sivil toplum örgütlerinin, kurum ve kuruluşların poliste kayıt yaptırarak içeriye girdiği kapı olduğunu kaydetti.

“BIDEN DE BU BAYRAKLARIN ALTINDAN GEÇTİ”

Girişte ve çıkışta bu bayrakların altından geçilerek Cumhurbaşkanlığı’na girildiğini dile getiren Eroğlu, Biden’in de bu bayrakların altından geçtiğini, Cumhurbaşkanlığına arka kapıdan değil protokol kapısından geçtiğini söyledi.

“BIDEN’İN PROGRAMI KENDİLERİ TARAFINDAN YAPILDI.  HÜKÜMETLE BİRARAYA GETİRMEM MÜMKÜN DEĞİLDİ”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Rum tarafında bütün siyasi partilerle yemekte bir araya geldiğini bildiğini, Kuzey’de de böyle bir görüşmenin olabileceğini, gazetelerde yazan kişiler gibi kendisinin de düşünebileceğine dikkat çeken Eroğlu, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bize programını bildirmiştir. Bize ayırdığı saat bir saat görüşme saatiydi, bir de akşam yemeğinde Anastasiades ile bana verdiği yemekti. Bunun dışında bizimle başka bir program yapma düşüncesinde olmadığı gibi, vakti de olmadığı ifade edilmiştir. Ben, özellikle ABD Büyükelçisinden bizim, Biden ile görüştükten sonra, parti başkanlarımızla da Cumhurbaşkanlığında bir başka salonda veya aynı salonda görüşmeleri için zamanları olmasını temenni ettiğimi söyledim, bunun üzerine bize programlarını gönderdiler. Bu konuyu programlarına almadılar. Müzakere masasına kimler oturacağı konusunda da ısrarla 24 saat önce isimler aldılar. Dolayısıyla hükümetle bir araya getirmem mümkün değildi. Biden’in programında böyle bir şey yoktu. Ben de, gazetelere yazı yazan arkadaşlar gibi düşünmüş ve talepte bulunmuştum ama kabul ettiremedim” şeklinde konuştu.

“BIDEN BENİM DEAVETLİM OLSA PROGRAMI BEN YAPARDIM...HERKESİN DÜŞÜNDÜĞÜNÜ BEN DE DÜŞÜNECEK DURUMDAYIM”

Biden’in Larnaka Havaalanı’na iner inmez “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığını ve Anastasiadis’in davetlisi olarak geldiğini açık ve net bir şekilde ifade ettiğini” dile getiren Eroğlu, “Benim davetlim olsaydı programı ona göre ben yapardım. Ama başkalarının davetlisi olduğu için programı da Başkan yardımcısının uzmanları yapmıştır. Bizim önerilerimiz maalesef dikkate alınmamıştır. Neticede herkesin düşündüğünü ben de düşünecek durumdayım. 1966’dan beri ülkenin siyasetinde ve siyasi mekaziması içinde olan bir kişi olarak bunu düşünecek kapasiteye sahibim ama neticede size nezaket ziyareti yapma düşüncesi içerisinde olan bir kişiyle karşı karşıyasınız ve onun daha önceden hazırlanmış programını benim değiştirmem mümkün değil” dedi.

“ZİYARETİN ANLAMI ÖNEMLİYDİ”

“Amerika Devlet Başkan Yardımcısının görüşmesini tabi ki kabul etmek durumunda olduğunu” söyleyen Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı’nın KKTC’yi ve Cumhurbaşkanlığını ziyaret etmesinin anlamının önemli olduğuna işaret etti. Eroğlu şunları kaydetti:

“Bugüne kadar bize gelmemek için direnen başka ülke temsilcileri ABD dahil bizi toplum olarak kabul etse de, müzakere masasında toplum lideri olarak kabul etse de bizi ziyaret etmesi tabiî ki önemlidir...kimse ‘Sayın Biden ile görüşmeseydin’ diyecek durumda değildir diye düşünüyorum. Tabi tenkitler var. Tenkitlere cevap vermeye gerek yok ..olay olmuştur bitmiştir. Keşke dünyanın tanıdığı bir devlet olsaydık... ama bunu söylediğim zaman da ‘zaten Eroğlu anlaşma istemez’ diyecekler. Keşke dünyanın tanıdığı bir devlet olsak ve bizi Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmiş olsalar. Ama maalesef o durumda değiliz ve müzakere masasında bir anlaşma arayışı içerisindeyiz.”

“RUM TARAFININ TUTUMU KARŞISINDA BİDEN BİLE ŞAŞIRDI”

“Biden ile gerçekleşen yemekte tabi ki bazı konular tartışıldı” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu görüşmede, dört madde üzerinde anlaşıldığını; varılan mutabakat neticesinde, Rum tarafının sergilediği tutum karşısında Biden’in bile  şaşırdığını kaydetti.

Biden’in, tarafların anlaştığı takdirde yardımcı olacağını dile getirdiğini söyleyen Eroğlu, üzerinde durulması gerekenin, bu ziyaretten nasıl sonuçlar çıkarılabileceği ve KKTC Cumhurbaşkanı’nı ziyaret etmesi olduğunu belirtti.

“AP SEÇİMLERİ TÜRKLER İÇİN FİYASKO”

Avrupa Parlamentosu seçimlerini de değerlendiren Eroğlu, seçimlerin Türkler için fiyaskoyla sonuçlandığını kaydetti.

Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Ben zaten seçim günü bir açıklamada bulunmuştum. Sayın Talat yine ‘Eroğlu açıklama yapmadı’ şeklinde bir ifade kullanmıştır. Zaten AP seçimleri KKTC seçimleri değil. Bunu bilmeyen yok; bazı arkadaşlar aday olmak istemişler, kazanmayacakları ve çeşitli ayak oyunlarıyla KKTC vatandaşlarına oy kullandırmayacakları bilinmeyecek gerçekler değildir. Nitekim öyle olmuştur... bu konudaki tavrımızı da ortaya koyduk...bu,  Güney’in seçimleridir; bir anlaşma olmadığı sürece de işgal edilmiş 6 koltuk Rumlar tarafından maalesef kullanılacak. Avrupa Birliği de buna göz yumacaktır. Dün yapılan seçimlerde yaşananlar bizim söylemlerimizi doğrulamıştır.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.