1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “ANASTASİADİS MASAYA GELECEK...”
EROĞLU: “ANASTASİADİS MASAYA GELECEK...”

EROĞLU: “ANASTASİADİS MASAYA GELECEK...”

EROĞLU: “TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNE İNANAN BİRİYİM”

A+A-

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu, 5 yıllık  görevi süresince iki Rum liderle görüştüğünü ancak Rumların tutumları nedeniyle anlaşma sağlanamadığını belirtti. Önümüzdeki dönemde Rum lider Anastasiadis’in masaya geleceğini söyleyen Eroğlu, bir zaman limiti ve 2 yıl içerisinde  Kıbrıs sorununu bir şekilde sonuca bağlayacağını ifade etti.

 

Eroğlu seçim gezileri kapsamında  dün sırasıyla Turunçlu, Akdoğan çarşısı, Akdoğan ve Akıncılar Spor Kulüplerini, Türkmenköy  ve Köprü’yü ziyaret etti.

Seçim Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Derviş Eroğlu’na ziyaretleri sırasında, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı, DP-UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, UBP Gazimağusa Milletvekilleri  Ahmet Kaşif,  Erdal Özcenk, Hamza Ersan Saner, Dursun Oğuz, Vadili  Belediye Başkanı Mehmet Adahan UBP Gazimağusa İlçe Başkanı Resmiye Canaltay ve eski milletvekili Turgay Avcı eşlik etti.

“İKİ RUM LİDERLE GÖRÜŞTÜM, ANLAŞMA OLMADI”

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu ziyaretlerinde yaptığı konuşmalarda, 5 yıllık görev süresi boyunca iki Rum liderle masada müzakereleri yürüttüğünü belirterek, “Son Rum lider bildiğiniz gibi masayı terk etmiştir” dedi.

Hristofyas ile yoğunlaştırılmış müzakereler yaptığına ve hatta 5 kez de Kıbrıs zirvesi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Derviş Eroğlu, bu zirvelerin sonuncusunda, Hristofyas’ın Ulusal Konsey’den çıkarttığı 5 ‘hayır’ nedeniyle sonuç alınamadığını belirtti.

“BİRBİRİMİZİ SUÇLAMAKTAN VAZGEÇELİM”

Anastasiadis ile 17 Eylül’de yapılan son toplantıda, pazarlıkların yapılacağı üçüncü safhaya geçme kararı alındığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekimde ise müzakerelere başlayacaktık. Gün geldi baktık, Anastasiadis masada yok. Kendine göre gerekçeler yaratmıştır. Gerekçe yaratmak istersen bir çok gerekçe yaratırsın. Mesela, Anastasiadis seçildi ve kendisini ilk arayan ben oldum. 10 yıllardan beridir süren bir sorun vardır. Gel bu işi kısa zamanda bitirelim dedim. Bana verdiği cevap, ekonomik sorunları var. Bunları hallettikten sonra masaya geleceğim dedi. Bu bir ön koşuldu kabul ettik. Sırf müzakere masasına geldik diye. BM Genel Sekreteri tarafından hazırlanan her ortak açıklama metnine biz evet dedik. O ancak dokuzuncu veya onuncuya evet dedi. Geldiğimiz aşamada adam masada yok. Geldiğimiz noktada bir gerçeği ortaya koymak istiyorum. Biz birbirimizi suçladığımız sürece dünya bizi uzaktan seyredecek.”

“SAHADAN KAÇAN HÜKMEN MAĞLUP OLUR”

“Anastasiadis masadan kaçtıktan sonra sol diye geçinen bazı partilerin temsilcileri veya adaylarının  ‘Eroğlu anlaşma istemez’ dediğini” söyleyen Eroğlu,  “Adam masadan kaçtı. Hiç olmazsa bir kere olsun gerçeği söyleseler dünya da bizi daha iyi anlayacak” dedi.

Masadan kaçanın hükmen mağlup sayılacağını ifade eden Eroğlu, Anastasiadis’in eninde sonunda masaya geleceğini söyledi.

Rum liderin masaya döndüğü zaman da müzakereleri ucu açık sürdürmek isteyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, , ucu açık müzakerelerin 47 yıldır  sürdüğünü vurguladı. Eroğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:

“ZAMAN LİMİTLİ MÜZAKERE”

“O günden bugüne 4-5 kez anlaşma metinleri çıkmıştır. Denktaş-Klerides. 1967-1973. Federal bir cumhuriyet kurulsun diye anlaştılar ama papaz reddetti. 1977-1979 doruk anlaşmaları. Rumlar bunu raflara kaldırdı. Perez De Cuellar anlaşması 1986. Evet dedik; Rumlar hayır dedi. 2004 Annan Planı’na  bizim halkımız evet dedi onlar hayır dedi. Demek ki Rumların ‘hayır’ demesi devam anlamına geliyor. Bu sefer, aday olmamın bir nedeni de, bu müzakereleri bir zaman limiti içerisinde bitireceğiz. Bu da 1-2 yıldan fazla olmaması lazım. Eğer anlaşma niyetleri varsa pazarlıklara başlarız. Anlaşırsak anlaşırız. Anlaşamazsak da Rumların uzlaşmazlığını dünyaya göstermeliyiz.”

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ÇETİN GEÇECEK”

Rumların toprak konusunda aşırı  istekleri bulunduğunu  söyleyen Eroğlu, bunların dışında Kuzey’de kalacak topraklarda da malı olan Rum’un ilk tercih hakkını yapmasını istediklerini söyledi.

Bir anlaşmanın olup olmayacağının ancak ve ancak müzakere masasında ortaya çıkacağını ifade eden Derviş Eroğlu, önümüzdeki ilk 2 yılın  oldukça çetin geçeceğini vurguladı.

“TALAT BEY ATATÜRK MEYDANI’NDA KENDİMİ Mİ ASAYIM DEMİŞTİ”

Eroğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu müzakereleri ben 5 sene sürdürdüm. Bu sürede bir anlaşmaya varamadık. Benden önce görüşen de bir anlaşmaya varamadı. Talat bey benden önce cumhurbaşkanıydı. Kiminle muhataptı? Hristofyas ile. Hristofyas kim? AKEL’in genel sekreteri. AKEL kim? CTP’nin ortağı, arkadaşı, yoldaşı. CTP’nin parti yetkilileriyle AKEL’in yetkilileri ile yaklaşık 3 ayda bir toplanırlardı ve hep kendilerine göre çözüm formülleri bulurlardı.

Buldukları formüllerden biri de askersizleştirilmiş Kıbrıs idi. Bunun yanında daha bir çok şey var. Ama gün geldi bu iki lider müzakere masasına oturdular. İki yoldaş. Ne oldu? Anlaşma olmadı. Talat bey şimdi ‘Eroğlu anlaşma istemez’ der ama kendisinin sözlerini hatırlatayım. ‘Hristofyas’a her istediğini verdim ama bir türlü kabul etmiyor. Bunlar, elinden gelse nefes aldığımız havayı kesecekler. Ne yapayım? Atatürk Meydanı’nda kendimi mi asayım?’ Bu Talat beyin tarihe geçen sözleridir. Bir sözü daha tarihe geçti. ‘KKTC kurulduğunda ağladım’ dedi.”

“TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNE İNANAN BİRİYİM”

Türkiye’yi anavatan bildiğini ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine inandığını belirten Eroğlu, Orta Doğu’da kan akarken Kıbrıs adasında tek kurşun sesinin duyulmadığını söyledi.

Bunun nedeninin de Türkiye’nin garantisi ve Türk ordusu olduğunu belirten Eroğlu, KKTC vatandaşları hakkında kimsenin pazarlık da yapamayacağını ifade etti.

Eroğlu bulunacak çözümün Kıbrıs Türk halkını 1974 öncesine döndürmeyerek, yarınları da bugünlerden daha iyi yapması gerektiğini belirtti.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.