1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU, ANASTASİADİS’İN ELEŞTİRİLERİNİ YANITLADI
EROĞLU, ANASTASİADİS’İN ELEŞTİRİLERİNİ YANITLADI

EROĞLU, ANASTASİADİS’İN ELEŞTİRİLERİNİ YANITLADI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ön koşulsuz görüşme masasına oturmaya ve iki kesimli egemen eşitliği gözeten federasyonla Kıbrıs meselesine nokta koymaya hazır olduklarını ifade etti.

A+A-

EROĞLU: “KIBRIS TÜRKLERİNİ ALDATIP RUM EGEMENLİĞİ ALTINA SOKABİLECEĞİNİ SANIYORSA ALDANAN KENDİSİ OLACAK”

“ÖN KOŞULSUZ GÖRÜŞME MASASINA OTURMAYA VE İKİ KESİMLİ EGEMEN EŞİTLİĞİMİZİ GÖZETEN FEDERASYONLA KIBRIS MESELESİNE NOKTA KOYMAYA HAZIRIZ”

Lefkoşa, 11 Kasım 13 (T.A.K): Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ön koşulsuz görüşme masasına oturmaya ve iki kesimli egemen eşitliği gözeten federasyonla Kıbrıs meselesine nokta koymaya hazır olduklarını ifade etti.

Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kendisine yönelik eleştirilerini yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu yaptığı açıklamada, “Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden, varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olmasından vazgeçemeyiz. Siyasi eşitliğimizi, Kurucu Devletlerin eşit statüsünü hiçbir şekilde feda edemeyiz” ifadelerini kullandı.

“ANASTASİADİS’E YAKIŞTIRAMADIM”

Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklamasında şunları kaydetti:

“Rum toplumu Lideri Sayın Nikos Anastasiadis’in bana küstah demesini kendisine yakıştıramadım. Ben Sayın Anastasiadis’i centilmen bir politikacı olarak görüyordum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak ben anayasal görevimin bilincindeyim ve bu sıfatla halkımın hak ve çıkarlarını korumak için ne yapmam gerekiyorsa onu savunuyor ve onu yapıyorum. Ne Kıbrıs Rum liderliğiyle olan diyalogumda, ne de Kıbrıs Rum halkına yönelik açıklamalarımda ben hiçbir zaman aşağılayıcı sıfatlar kullanmadım; onların hassasiyetlerine, kişiliklerine karşı saygılı davranmaya özen gösterdim.

Sayın Anastasiadis’in 15 gün kadar önce Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos’u ile birlikte öğle yemeği yedikten sonra bana saldırmasının ardından bu kez de EOKA Evi’ni, yani Kıbrıs’ı kana bulayan Rum terör örgütünün anısını yeni nesillere anlatmak için oluşturulan bir mekanı ziyaretinden sonra yine ağır sözlerle bana karşı suçlamalarda bulunması dikkat çekicidir.

Öyle anlaşılıyor ki Sayın Anastasiadis benim egemenliğimiz üzerinde hassasiyetle durmamdan, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamının bizler için vazgeçilmez olduğunu söylememden hiç hoşnut değildir. Belli ki Anastasiadis, partisi DİSİ’nin bağlı olduğu EOKA ideolojisi ile günümüzü değerlendirmeyi sürdürüyor ve bizleri 1974 öncesine götürebileceğini hayal ediyor.”

“KIBRIS TÜRKLERİNİ ALDATIP RUM EGEMENLİĞİ ALTINA SOKABİLECEĞİNİ SANIYORSA ALDANANIN KENDİSİ OLACAĞINI İFADE ETMEK İSTİYORUM”

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i Kıbrıs’ta var olan gerçekleri doğru algılayıp ona göre tavır takınmaya davet eden Eroğlu,  “Kıbrıs Türklerini aldatıp Rum egemenliği altına sokabileceğini sanıyorsa aldananın kendisi olacağını ifade etmek istiyorum” dedi.

Eroğlu şöyle devam etti:

“İyi niyetle öneri sunuyoruz, beğenmiyor. Zaman kaybetmeyelim, ortak bildiriye girmesini istediğiniz konuları gelin masada görüşelim diyoruz, gelmiyor. Kilise’nin başındaki Başpiskopos’a ve EOKA evine gidiyor ve bu ziyaretleri bana ve Kıbrıs Türkü’ne karşı suçlamalarda bulunmak için kullanıyor.”

“ÖN KOŞULSUZ GÖRÜŞME MASASINA OTURMAYA ...”

Ön koşulsuz görüşme masasına oturmaya ve iki kesimli, egemen eşitliği gözeten bir federasyonla Kıbrıs meselesine nokta koymaya hazır olduklarını ifade eden Eroğlu şöyle devam etti:

“Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden, varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olmasından vazgeçemeyiz. Siyasi eşitliğimizi, Kurucu Devletlerin eşit statüsünü hiçbir şekilde feda edemeyiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.