1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “ANAVATANLA ARAMIZDA TAM BİR GÖRÜŞ BİRLİĞİ VARDIR”
EROĞLU: “ANAVATANLA ARAMIZDA TAM BİR GÖRÜŞ BİRLİĞİ VARDIR”

EROĞLU: “ANAVATANLA ARAMIZDA TAM BİR GÖRÜŞ BİRLİĞİ VARDIR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortak açıklama üzerinde çalışmaların Rum tarafının katı ve uzlaşmaz tutumu nedeniyle hala sonuçlandırılamadığını vurguladı.

A+A-

EROĞLU ANSATASİADES’E ÖN KOŞULLARDAN VAZGEÇME VE MASAYA GELME ÇAĞRISINI TEKRARLADI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortak açıklama üzerinde çalışmaların Rum tarafının katı ve uzlaşmaz tutumu nedeniyle hala sonuçlandırılamadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda toplamda 3.5 saat süren baş başa görüşmeleri ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Eroğlu konuşmasında, dost ve kardeş olarak tanımladığı Davutoğlu’nu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Davutoğlu ve heyetiyle ortak dava olan Kıbrıs sorunu ile ilgili çok yararlı bir görüş alış-verişte bulunduklarını ifade eden Eroğlu, “Gelinen aşamada konunun ne noktada olduğunu ve buradan nereye gidebileceğimizi konuştuk. Aramızda tam bir görüş birliği vardır” dedi.

Rum lider Nikos Anastasiades’in Şubat 2013’te Rum Yönetimi Başkanı seçilmesinden sonraki sürece işaret eden Eroğlu, “Ayak sürüyen uzlaşmaz bir tutumla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Tam teşekküllü görüşmeleri yeniden başlatabilmek için üç aydan uzun bir süredir Kıbrıs Rum kesiminin ön koşulu olan ortak açıklama metni üzerinde çalıştıklarına da dikkat çeken Eroğlu, “Bu konuda Kıbrıs Türk tarafının gösterdiği tüm esneklik ve yapıcı tutum, karşı tarafın katı ve uzlaşmaz tutumu nedeniyle maalesef sonuçsuz kalmıştır” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının müzakerelere ortak açıklama yapılmadan başlanması önerisini hatırlatan Eroğlu, “Aslında biz herhangi bir ortak açıklama olmaksızın, yani ön koşulsuz olarak görüşme masasına oturmaya ve müzakerelere bırakıldığı yerden devam etmeye hazırız. Sayın Anastasides ortak açıklamasız müzakerelerin yeniden başlamasına karşı ise, bununla ilgili olarak da bir öneri sunduk. Yalın ve müzakere masasında konuşulması gereken öze ilişkin konuları içermeyecek, görüşmeleri yapılandıracak bir yol haritası içeren bir öneri de yaptık. Onu da kabul etmediler” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının 2008-2012 yılları arasında “iki tarafın birlikte hazırladıkları yazılı yakınlaşmaları” da kabul etmediğini anlatan Eroğlu, Cumhurbaşkanı olduğu tarihten önce sağlanan “yazılı yakınlaşmaları ve görüşmelere kalındığı yerden devam etmeyi” kabul ettiğini ve bunu BM Genel Sekreterine bir mektupla bildirdiğini hatırlattı.

Eroğlu, “Ancak, Sayın Anastasiades halen bunu yapmaktan kaçınıyor. Sayın Anastasiades bunu yapmadığı gibi, ortak açıklama oyunu ile zamana oynuyor. Geldiğimiz nokta budur. Kıbrıs Rum tarafı, ortak açıklamanın çıkmasını engelleyerek müzakereleri kaldığı yerden başlatacak Liderler görüşmesini de engelliyor” dedi.

Yunanistan’ın  Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerinin Özel Temsilcilerin Atina ve Ankara’ya yapacakları eş zamanlı ziyaretleri “Liderler görüşmesinin yapılması koşuluna”  bağladığını da kaydeden Eroğlu, “Sayın Anastasiades masaya gelmemekle tüm bunların önünü tıkamaktadır. Biz müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için elimizden gelen, bizden beklenen, BM tarafından bize getirilen önerileri kendi haklarımızı koruyarak; Rumların beklentilerini de karşılayacak şekilde gereken açılımları yaptık. Bu durum, hem Birleşmiş Milletler hem Kıbrıs Rum tarafı hem de diğer ilgili tüm taraflarca bilinmektedir. Size sunduğum bu tablo karşısında, bundan sonra ne gibi bir hareket tarzı izleneceğini ilgili taraflarla istişare içerisinde belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı..

ANASTASİADES’E ÇAĞRI

Kıbrıs Rum Lider Sayın Anastasiades’e masaya gelme çağrısını tekrarlayan Eroğlu, “Bu vesileyle çağrımı yinelemek istiyorum: Bu ön şartlarından vazgeç, müzakerelerin önünü aç, masaya gel ve bu sorunu en erken zamanda tarihin sayfalarına gömelim” dedi.

Eroğlu ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı ve ekibine bir kez daha verdikleri destek ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.