1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: ''BAN Kİ MOON'UN TAVRINI DESTEKLİYORUZ''
EROĞLU: ''BAN Kİ MOON'UN TAVRINI DESTEKLİYORUZ''

EROĞLU: ''BAN Kİ MOON'UN TAVRINI DESTEKLİYORUZ''

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’un, “Kıbrıs müzakerelerini kaldığı yerden başlatacak liderler görüşmesinin tarihinin belirlenmesi beklentisini” Kıbrıs Türk tarafı olarak desteklediklerini bildirdi.

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “GENEL SEKRETERİN ‘MÜZAKERELERİ KALDIĞI YERDEN BAŞLATACAK LİDERLER GÖRÜŞMESİNİN TARİHİNİN BELİRLENMESİ’ BEKLENTİSİNİ DESTEKLİYORUZ”

“MÜZAKERELERİN BİR AN ÖNCE KALDIĞI YERDEN BAŞLAYIP ÖNÜMÜZDEKİ İLKBAHAR AYLARINDA AYRI AYRI VE EŞ ZAMANLI REFERANDUMLARA GİDİLMESİ ARZUMUZU BİR KEZ DAHA DİLE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’un, “Kıbrıs müzakerelerini kaldığı yerden başlatacak liderler görüşmesinin tarihinin belirlenmesi beklentisini” Kıbrıs Türk tarafı olarak desteklediklerini bildirdi.

Eroğlu, “Müzakerelerin bir an önce kaldığı yerden başlayıp önümüzdeki ilkbahar aylarında ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumlara gidilmesi arzumuzu bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kapsamlı bir çözüme ulaşılması konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ilgili tüm taraflara bir kez daha duyurmak istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile New York’ta yaptığı görüşmeye müteakip 1 Kasım tarihinde yaptığı açıklamayla iyi niyet misyonu çerçevesinde yürütülen Kıbrıs’ta adil ve kalıcı kapsamlı bir çözüme ulaşılmasına yönelik çabalarda gelinen noktaya ilişkin önemli tespitlerde bulunduğunu vurguladı.

Genel Sekreter’in, müzakerelerin tekrar başlamasına yönelik beklentiye dikkat çekmesi ve kapsamlı bir çözüm için sınırlı bir fırsat penceresi olduğu yönündeki uyarısının, müzakere sürecinde yaşanan önemli zaman kaybının artık son bulması gerektiğini bir kez daha vurguladığını belirten Eroğlu, açıklamasında şunları ifade etti:

“RUM TARAFINCA YAPILAN SALDIRILARIBENİMSEMİYORUZ”

“Bu yerinde tespitler yüzünden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanına hatta kendisine Kıbrıs Rum tarafınca yapılan saldırıları benimsemiyoruz. Bu tür saldırılar yeniden başlatılması beklenen müzakerelerin amaç ve ruhuna da aykırılık teşkil etmektedir.

Genel Sekreter açıklamasında Özel Danışmanı Downer’in adayı ziyaret edeceği 4-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceği temaslarda müzakereleri kaldığı yerden başlatacak liderler görüşmesinin tarihinin belirlenmesi beklentisini de dile getirmiştir.

Kıbrıs Türk tarafı olarak biz bu görüşü destekliyoruz ve müzakerelerin bir an önce kaldığı yerden başlayıp önümüzdeki ilkbahar aylarında ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumlara gidilmesi arzumuzu bir kez daha dile getirmek istiyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kapsamlı bir çözüme ulaşılması konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ilgili tüm taraflara bir kez daha duyurmak istiyoruz.

“ORTAK METİN EGZERSİZİ DAHA FAZLA UZAMAMALIDIR”

Bu bağlamda Kıbrıs Türk tarafı, karşılıklı kabul edilebilir bir ortak açıklama metni üzerinde ivedilikle uzlaşmaya hazırdır ve bu yöndeki yapıcı önerileri halihazırda masadadır. Ortak açıklama metni egzersizi daha fazla uzamamalıdır. Biz, Kıbrıs Rum tarafının bir ön şart haline getirdiği ortak açıklama olmadan da müzakereleri kaldığı yerden başlatacak liderler görüşmesi yapılmasına hazırız. Bu konudaki çağrımızı Kıbrıs Rum Liderliğine bir kez daha yinelemek istiyoruz.

Gelin müzakerelere kaldığımız yerden devam edelim ve iki halkın bizden beklediği kapsamlı bir çözüme 2014’ün ilk çeyreğinde ulaşalım.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.