1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU BAN’LA GÖRÜŞECEK, MÜZAKERECİLER GÜNEY AFRİKA’DA TOPLANTILARA KATILACAK
EROĞLU BAN’LA GÖRÜŞECEK, MÜZAKERECİLER GÜNEY AFRİKA’DA TOPLANTILARA KATILACAK

EROĞLU BAN’LA GÖRÜŞECEK, MÜZAKERECİLER GÜNEY AFRİKA’DA TOPLANTILARA KATILACAK

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 21 Nisan’da BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmek için New York’a gidecek.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  21 Nisan’da BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmek için New York’a gidecek.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Mavroyiannis ise,  25 Nisan’da Güney Afrika’da düzenlenen toplantılara katılacak.

BRT’nin sorularını yanıtlayan Özersay, “ Müzakere süreci, BM’nin taraflara eşit muamele yaptığı bir süreçtir. Bu yüzden Sayın Genel Sekreter, iki liderle de konuları ele alır. Bir süre önce Genel Sekreter ile Rum Lider Anastasiadis Brüksel’de görüşmüştü” dedi.

Özersay, “ Kıbrıs Türk tarafı olarak muhatabımızı şikayet etmeye  gitmiyoruz. Sürecin sonuç alıcı olması için düşüncelerimizi paylaşacağız” diye konuştu

Basında müzakerecilerin Güney Afrika’da toplantılara katılacağı şeklindeki haberlerin sorulması üzerine Özersay,  söz konusu toplantıları ABD’nin organize ettiğini söyledi.

25-29 Nisan tarihleri arasında Güney Afrika’nın çeşitli şehirlerinde yapılacak toplantılarda, uzmanlardan, uyuşmazlık konuları ve yöntemlerle ilgili deneyimler dinleyeceklerini belirten Özersay, “Biz sürece katkı koyacağını düşündüğümüz her şeyde varız Halklarımızı gözeten görüşmelerden kaçınmayız” dedi.

Toplantılarda, Mandela’ya yakınlığı ile bilinen Güney Afrikalı eski müzakereci ve Bakan Roelof Meyer’in önemli görev üstlendiğini kaydeden Özersay, Meyer’in daha önce Kıbrıs’a geldiğini ve Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüştüğünü belirtt.

“Neden Güney Afrika? Oradaki uyuşmazlık mı örnek alınacak?” sorusu üzerine Özersay,  “Aslında Güney Afrika ile Kıbrıs uyuşmazlığının çok fazla benzerliği yok. Birbirinden farklı. Kıbrıs sorunu nevi şahsına münhasır bir sorundur. Güney Afrika’daki toplantılarda daha çok yöntem ve müzakere teknikleri ile ilgili deneyimlerini bizimle paylaşacaklar.  Dünyadaki diğer uyuşmazlıklarla ilgili konularda tecrübeleri dinleyeceğiz” yanıtı verdi.

Özersay toplantıların, Kıbrıs’taki iki müzakereci arasında daha sağlıklı diyaloğa yarar sağlayacak bir ortam yaratabileceğini kaydetti.
İki müzakerecinin Brüksel’de de sosyal ortamda bir araya geldiklerini hatırlatan Özersay, Güney Afrika’daki toplantıları da bu kapsamda değerlendirmek gerektiğini sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.