1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. EROĞLU: “BİR İNSANIN YURDUNDAN EDİLMESİNİN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLİYORUZ”
EROĞLU: “BİR İNSANIN YURDUNDAN EDİLMESİNİN NE DEMEK OLDUĞUNU  BİLİYORUZ”

EROĞLU: “BİR İNSANIN YURDUNDAN EDİLMESİNİN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

EROĞLU DÜNYA AHISKA TÜRKLERİ BİRLİĞİ HEYETİNİ KABUL ETTİ

A+A-

DOĞAN: “KIBRISLI TÜRKLER BİZİM İÇİN ÖRNEK BİR MİLLET”

EROĞLU: “BİR İNSANIN YURDUNDAN EDİLMESİNİN NE DEMEK OLDUĞUNU  BİLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ve Yönetim Kurulu Üyelerini kabul etti.

Ziyarete KKTC Ahıska Türkleri Derneği’nden bir heyet de katıldı.

Ziyarette konuşan Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkan Vekili Prof Dr. İlyas Doğan, KKTC’nin kendileri için örnek bir devlet ve Kıbrıslı Türkler’in de örnek bir millet olduğunu söyledi ve Kıbrıslı Türkler’in de kendileri gibi uzun yıllar yok edilmeye çalışıldığını ancak direniş göstererek sonunda devletini kurduğunu ifade etti. Doğan Kıbrıslı Türkler’in diğer topluluklara da örnek olabileceğini belirtti.

Ahıska Türkleri’nin  1944 yılında yurtlarından atıldıklarını ve hala kendilerine yapılan haksızlığı dünyaya anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Doğan, 1999’dan itibaren Ahıska Türkleri’nin yurt meselesinin uluslararası bir probleme dönüşmüş durumda olduğunu kaydetti. Doğan, birliklerinin Ahıska Türkleri’nin Ahıska Bölgesi’ne dönme mücadelesini dünyaya barışçı ve medeni  bir şekilde anlatmak ve bu anlamda devletlerin ve uluslararası kuruluşların desteğini almak uğraşı içerisinde olduğunu da anlattı.

Sorunlarının çözümünde medeni dünyanın desteğini almak için çaba harcadıklarını  dile getirten Doğan, Cumhurbaşkanı’ndan da yardım talep etti.

Ahıska Türkleri’nin KKTC’de rahat bir şekilde yaşadığını ve hiçbir sorunları olmadığını dile getiren Doğan, nüfusları 500 bin civarında olan Ahıska Türkleri’nin KKTC’yle beraber 10 ülkeye dağıldığını ifade etti.

Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Ahıska Türkleri’nin sosyal problemleri olduğunu da dile getiren Doğan, bunları elimine etmek  ve bu tür problemlerle başa çıkmak için 10 ülkede örgütlenmiş  ve birbirleriyle irtibat halinde olduklarını, kültürel bağlar kurmak için de çaba sarf ettiklerini  söyledi.

Doğan, şu an sadece 35 ailenin yaşadığı Ahıska Bölgesi’ne dönmek isteyen vatandaşlarına izin verilmesi için hem Avrupa Konseyi hem de diğer uluslar arası örgütler nezdinde mücadele verdiklerini de anlattı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da KKTC’de yaşayan Ahıska Türkleri’nin mutlu olmasını temenni etti, ancak bir insanın yurdundan edilmesinin ne demek olduğunu bildiklerini söyledi.

Eroğlu, “Yaşadığımız köylerden Rumlar’ın baskılarıyla kaçmaya mecbur bırakıldığımız zaman bile bir yerden başka bir yere naklin ne kadar sıkıntılı olduğunu bilen insanlarız” diye konuştu.

Ahıska Türkleri’nin bir ülkeden dışlandığı ve dünyanın yıllardır buna seyirci kaldığını dile getiren Eroğlu, yakın bir gelecekte Ahıska Türkleri’nin  vatanı bildiği topraklara dönmesi için gerekli kolaylıkların sağlanmasını ümit ettiğini kaydetti. Bunu uzun soluklu bir mücadeleyle mümkün olduğunu belirten Eroğlu,  Ahıska Türkleri’nin başarılı olmasını diledi.

KKTC’de yaşayan Ahıska Türkleri’ne  yardımcı olmayı her zaman  görev bildiklerini, onların da bir mücadeleden  çıktığını vurguladı.

Kıbrıslı Türkler’in de bir mücadele verdiğini ve şu an devlet sahibi olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, dünyanın gerçekleri görmesinin her zaman, zaman aldığını belirterek, dünyanın gerçekleri görmesini ve Ahıska Türkleri’nin topraklarına dönmelerine olanak sağlanmasını diledi.

Uzun yıllar bir başka ülkede yaşamanın yarattığı başka alışkanlıklar olduğunu, o ülkeye o ülkenin insanına alışıldığını ifade eden Eroğlu, dönüşün ne derece kolay olacağının tartışmasının da yapılabileceğinin, bunun ayrı bir konu olduğunu, ancak dileyenin dönme hakkı kazanması gerektiğini vurguladı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.