1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “BU SEÇİM HALKIN NASIL ÇÖZÜM İSTEDİĞİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM OLACAK”
EROĞLU: “BU SEÇİM HALKIN NASIL ÇÖZÜM İSTEDİĞİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM OLACAK”

EROĞLU: “BU SEÇİM HALKIN NASIL ÇÖZÜM İSTEDİĞİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM OLACAK”

EROĞLU: “BU SEÇİM HALKIN NASIL ÇÖZÜM İSTEDİĞİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM OLACAK”

A+A-

EROĞLU: “BU SEÇİM HALKIN NASIL ÇÖZÜM İSTEDİĞİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM OLACAK”

Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin  ikinci turunun oldukça önemli olduğunu belirterek, halkı iyi düşünmeye çağırdı.

Eroğlu,  “Bu seçimler bir yerde, nasıl bir çözüm istediğinizin de referandumu olacaktır” diye konuştu.

Derviş Eroğlu, bugün BRTK’da, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna yönelik  ilk televizyon konuşmasını yaptı.

Sözlerine “Sizlerin takdiri sonucu önümüzdeki pazar günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nı belirlemek üzere yeniden sandık başına gideceğiz” diye başlayan Eroğlu, şimdi durumun iyice düşünme zamanı olduğunu belirtti.

Halkın vereceği kararın geleceği belirleyeceğine dikkat çeken Eroğlu “Maceraya atılmayı mı yoksa güvenle ilerlemeyi mi tercih edeceksiniz; siz karar vereceksiniz” dedi.

Yarım kalmış bir işi sonuçlandırmak üzere aday olduğunu yineleyen  Eroğlu, mayıs ayının ikinci yarısında Kıbrıs müzakerelerinin devam edeceğini söyledi.

Eroğlu şöyle devam etti:

“ÇALIŞMALARIMIZIN SONUÇLARINA ULAŞMAK ÜZEREYİZ”

“5 yıldır yaptığımız çalışmaların sonuçlarına ulaşmak üzereyiz. Rum lider NikosAnastasiades masaya geldiği zaman al-vere geçeceğiz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Sayın Eide son ziyareti sırasında bizim söylediklerimizi doğruladı ve yıl sonuna kadar bir referanduma gidilmesinden söz etti. Kardeşlerim ben sizin nasıl bir antlaşma istediğinizi iyi biliyorum. İyi bir ekibimiz var. Gereken hazırlıklar tamamlanmıştır. Anavatan Türkiye ile tam bir uyum içindeyiz. Hükümetimiz, Meclisimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Danışma Kurulumuz, Halk Konseyimiz ve bunlara ekleyeceğimiz Kadın Konseyi, Gençlik Konseyi ile sıkı diyalog içinde Kıbrıs meselesini ele alacağız. Var olan kadrolarımızı daha da güçlendirecek bu son aşamada toplumumuzun tüm değerlerinin sürece fiilen destek vermelerini sağlayacağız.”

“HALKIN NASIL ÇÖZÜM İSTEDİĞİNE YÖNELİK BİR REFERANDUM OLACAK”

Kıbrıs konusunu mümkün olan en kısa süre içinde sonuçlandırma kararında olduklarını vurgulayan Derviş Eroğlu, “Kimse Kıbrıs Türk Halkı’nı 50 yıl daha masa başında oyalama  ve dünyadan izole etme hakkına sahip değildir” diye konuştu.

Bu seçimin bir anlamda halkın nasıl bir çözüm istediğiyle ilgili bir referandum olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu,  “Ben doğru çözümü, sizin istediğiniz çözümü sağlama gayreti içindeyim” dedi.
Eroğlu şu şekilde devam etti:

“SORDUM, YANIT ALAMADIM”

“Çözüm aslında kolaydır. Eğer karşı tarafın istediklerine boyun eğer , evet derseniz bir günde de çözüm olur. Ama çözümün içeriği önemlidir. Sayın Akıncı’ya televizyon programında sordum ama yanıt alamadım. Gördüğümüz kadarıyla Sayın Akıncı görüşlerini saklamayı marifet sayıyor ama daha önce söyledikleri ortadadır. Ben kendi pozisyonumu tekrar ediyor ve siz vatandaşlarımdan Sayın Akıncı’nın görüşlerini sorgulamanızı rica ediyorum. Bizim, “Yönetm ve Güç Paylaşımı” alanındaki tutumumuz, temel parametreler olan iki toplumlu, 2 kesimli, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonu öngörmektedir. Ama bu federal yapı nasıl olmalıdır. Bize göre bu federal yapı, eşit statüde 2 Kurucu Devlet'ten oluşacaktır. Bunu Birleşmiş Milletler de kabul etmektedir ve 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklamaya da girmiştir. Burada bizim için egemenlik büyük önem taşır. Az önce bahse konu ettiğim 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nda egemenliğin eşit şekilde Kıbrıslı Türkler ve  Kıbrıslı Rumlardan, yani Ada'daki iki halktan kaynaklandığı teyit ve tescil edilmiştir. Dolayısıyla Kıbrıs Rum tarafının, öngörülen yeni ortaklığın sözde 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin evrimsel dönüşümüyle ortaya çıkacağı’ iddiası mesnetsizdir. Birleşmiş Milletler parametrelerine de terstir. Ortaklık ruhu ve siyasi eşitlik, öngörülen federal yapının, yürütme erki dâhil,  her seviyesinde Kıbrıslı Türklerin eşit katılım ve temsiliyetini gerektirir.  Ortak olacaksak, ülkenin en yüksek makamı olan Başkanlık makamında yine bizim seçeceğimiz bir Kıbrıslı Türk'ün de oturması, Rum toplumunun seçeceği bir Kıbrıslı Rum'un oturması kadar önemlidir.”

“AB’Yİ İSTEMEMİZİN NEDENİ...”

Eroğlu, Avrupa Birliği tarafından ilan edilen insanlık onuru, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı gibi temel değerlere ve ideallere  yürekten inandıklarını belirtti.

“Bizim Avrupa Birliği  vizyonumuz  ülkemizdeki kimi siyasi yaklaşımlar gibi ekonomik hayalciliğe ve gerçeklikten uzak vaatlere dayalı değildir” diyen Derviş Eroğlu, Avrupa Birliği’ni ülkenin her alanda yüksek standartları  yakalaması için istediklerini söyledi.

Bir çözümle birlikte Avrupa Birliği içinde yer almayı hedeflediklerinin altını çizen Derviş Eroğlu, “Varılacak antlaşmanın  Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması ise bizim için temeldir. İki toplumluluk, iki kesimlilik gibi temel parametrelerin gereği olan düzenlemeler ancak bu şekilde kalıcı olur. Yoksa kısa zamanda kaybolup giderler” dedi.

“ÖNERİLERİMİZ BM TARAFINDAN TAKDİR GÖRMÜŞTÜR”

Derviş Eroğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bizim Kıbrıs sorununun en hassas konularından biri olan Mülkiyet başlığında sunduğumuz kapsamlı öneriler BM Genel Sekreteri tarafından takdir görmüştür. Konunun takas, tazminat ve sınırlı iade yöntemiyle çözümlenmesi prensibimiz gerçekçi ve uluslararası hukuk ve uygulamalara uygundur. Kimse mülkiyet konusunun ekonomik, sosyal ve insani boyutlarını gözden uzak tutamaz. Toprak ayarlamaları konusu da büyük hassasiyet gerektiren konulardan biri olup, bu konunun harita ve rakam boyutlarının en son görüşülecek noktalar olduğu hususunda mutabakat vardır. Mülkiyet alanında olduğu gibi Toprak ayarlamaları alanında da riayet edilmesi gereken ana prensip, iki kesimliliğin korunması ve konunun halkımız açısından ekonomik, sosyal, insani ve güvenlikle ilgili sıkıntılar, yeni riskler yaratmamasıdır. Kardeşlerim ; ‘Güvenlik ve Garantiler’ bizim için yaşamsal bir konudur. Biz mevcut garanti sisteminin, yani Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam edeceği bir antlaşma istiyoruz ve geçmiş tecrübeler, ayrıca bölgemizde ve dünyada cereyan eden olaylar ışığında bunu talep etmek en doğal hakkımızdır. Vatandaşlık konusuna gelince; Biz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları arasında hiçbir şekilde ayrım yapılmasına müsaade edemeyiz.  Kimsenin bizim vatandaşlarımızı şu veya bu zamanda geldi diye  huzursuz etme, hakkından mahrum etme gibi bir durum yaratması söz konusu olamaz.”

“BU DEVLETİN İLANINA NASIL BAKIYOR?”

“Uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak; güvenliğimizden, demokrasimizden ve geleceğimizden emin yaşamak istiyoruz” diyen Eroğlu, kendileri için Cumhurbaşkanlığı makamında oturmak değil Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenliği, refah ve mutluluğunun önemli olduğunu söyledi.

“Güvenli geleceğimizi haklarımızı değerlerimizi koruyarak inşa etmeliyiz” diye konuşan Eroğlu şöyle devam etti:

“Sayın Akıncı’nın yanında yakınında olup da Türkiye’yi Kıbrıs’ta işgalci olarak gösteren kişiler var... Kendisi bu konudaki görüşlerini net bir şekilde ortaya koymalıdır. Sayın Akıncı’nın bir dönem Türkiye’ye yönelik,  ‘Kıbrıs’a nüfus taşıdı. Demografik yapısını bozdu. Bu Cenevre Konvansiyonuna göre bir savaş suçudur’  şeklinde söylemleri olmuştu.. Aynı görüşte mi? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaşkanlığı’na aday olduğuna göre bu Devlet’in ilanına nasıl bakıyor... Mülkiyet, Toprak konusunda ne düşünüyor? Hala Güzelyurt verilsin noktasında mı? Bütünlüklü çözüm olmadan toprak konusu içinde olan Maraş’ı verecek mi?  Kardeşlerim, masadaki Rum istekleri aşırıdır. İstekleri bizim güvenliğimizi, iki bölgeliliği, sosyo-ekonomik yaşantımızı olumsuz etkileyecek, hatta yok etme potansiyeli taşıyan unsurlardır…”

“DOĞRU YOLA GELMELERİ GEREKİYOR”

Rumların akıl, mantık, barış ve işbirliği yoluna gelmeleri yönünde beklentisini ifade eden Derviş Eroğlu, Rumların bu doğru yola gelmesi gerektiğini söyledi.

“Biz çaresiz değiliz. Kimse bize dayatmada bulunamaz. Kimse bizi yanlış adım attıramaz. Atmamalıyız. Atarsak geleceğimiz kararacaktır” diyen Derviş Eroğlu bir çözümün barışı koruması gerekliliği üzerinde durdu.

Barış yapacağım diyerek barışın tehlikeye atılamayacağını ifade eden Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“BENİM DE HATALARIM OLABİLİR”

“Bu konuşmam tarihi bir konuşmadır. Dinleyip dinlememek, kulak verip vermemek sizin sorumluluğunuzdadır. Ben tarihi uyarılarımı yapmak zorundayım. Çünkü gün gelecek tarih bizi yargılayacaktır. Ben özgür, demokratik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  varlığından ve devamından gurur duyuyorum. Bu devleti geleceğimizin en büyük güvencesi sayıyorum. Acaba Sayın Akıncı bu Devlet’e nasıl bakıyor. Kardeşlerim; benim de hatalarım olabilir. Bazılarınızı kırmış da olabilirim. Ama ben öteden beri bir şey söylüyorum; bana şu veya bu konuda hata yaptığımı söyleyebilirsiniz, belki de yapmışımdır ama ulusal davada hata yapmadım. Bu halkın canını, malını, güvenliğini tehlikeye atmadım, atmayacağım. Dolayısı ile sizden ricam pazar günü sandıklara gitmeniz ve Devletimize sahip çıkmanızdır. Sizden ricam ben dahil kime kızmış olursanız olunuz, bunu bir tarafa bırakıp sandıktan halkımızın geleceği için doğru sonucu çıkarmanızdır. Sözlerime son verirken sizleri iyi  düşünmeye davet ediyor saygılarımı sunuyorum.”

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.