1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI FAALİYETE GEÇİYOR”
EROĞLU: “CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI FAALİYETE GEÇİYOR”

EROĞLU: “CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI FAALİYETE GEÇİYOR”

Cumhurbaşkanlığı karşısında yer alacak yeşil alan, Cumhurbaşkanlığı konser salonu ve

A+A-

EROĞLU: “TARİHSEL DOKU, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT, SPOR VE ÇEVREYE VERİLEN ÖNEM, BİR TOPLUMUN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN BÜYÜK DEĞER TAŞIYOR. CUMHURBAŞKANLIĞI OLARAK KONUNUN ÜZERİNDE ÖNEMLE DURUYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı karşısında yer alacak yeşil alan, Cumhurbaşkanlığı konser salonu ve Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası için çalışmaların devam ettiği açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tarihsel doku, kültür, sanat, edebiyat, spor ve çevreye verilen önemin bir toplumun sağlıklı gelişimi için büyük değer taşıdığını, Cumhurbaşkanlığı olarak konunun üzerinde önemle durduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun talimatları ile başlatılan yeşil alan, cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası kurulması ve eski Vakıflar Sineması’nın konser salonuna, o binanın ise tümüyle bir kültür-sanat merkezine dönüştürülmesi projelerinin sırayla, kısa süre içinde yaşama geçirilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yaz Tanzimat Sokak ile Selahattin Sonat Sokak arasında yıllardır atıl durumda olan, çevre kirliliği ve tehlike yaratan binalar yıkılmaya başlanmıştı. Gelinen aşamada, yeşil alan oluşturulması için projenin birinci etabına yönelik açılan ihale kısa bir süre önce sonuçlanmış ve birinci etabın tamamlanması için çalışmalar halen devam etmektedir. Projenin temel tasarım kriterleri Kıbrıs tarihi ve bu bölgenin kendine ait geçmişi üzerine kurgulandı. Yeşil alan içinde yer alacak iki arterle var olan yol yürümek isteyenlere olanak sunacak. Projede kullanılacak bitkilerin fazla bakım gerektirmeyen, kurakçıl türlerden oluşması planlandı. Yeşil alanla ilgili olarak gerekli çalışmaların önümüzdeki ay tamamlanması hedeflenmektedir”

“SENFONİ ORKESTRASI”

Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığının üzerinde hassasiyetle durduğu bir başka konu olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile ilgili de gerekli yasa hazırlanarak Meclis’e sevk edilmiş ve yasa Meclis’ten geçmişti” denildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda görev yapan Kıbrıslı Türk Sanatçı Mustafa Kofalı’nın da orkestranın kuruluş aşaması için çalışmalara katıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Meclis’ten onaylanarak geçen yasada, orkestrada 39 sanatçının yer alacağı belirtilmesine rağmen Bütçe Dairesi 10 sanatçıya yönelik ödeneği uygun görmüş, meclis de bunu onaylamıştı. Hali hazırda, 39 sanatçıya yönelik bütçenin, Bütçe Dairesi tarafından onaylanması konusundaki belirsizliğin aşılması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

“KONSER SALONU”

Orkestranın önümüzdeki dönemlerde konser vermesi için gerekli çalışmaların geçtiğimiz Aralık ayında hız kazandığı ve Vakıflar Çarşısı’nda bulunan Vakıflar Sineması’nın her türlü konserin verilebileceği bir salona dönüştürülmesi için başlatılan çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

Vakıflar İdaresi ile işbirliği içerisinde başlatılan çalışmalarda, nerdeyse harap durumda olan salonda temizlik ve bakım-onarım çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünün kaydedildiği açıklamada, “Sadece eski Vakıflar sinemasının bir konser salonuna dönüştürülmesi değil, o blokun tümünün bir kültür-sanat merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Hatırlanacağı üzere orkestranın Senfonik Özlem temalı konserlerinin ilki 15 Nisan 2014 tarihinde Bellapais Manastırı’nda gerçekleşmişti” ifadesi kullanıldı.

EROĞLU: “CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI FAALİYETE GEÇİYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tarihsel doku, kültür, sanat, edebiyat, spor ve çevreye verilen önemin bir toplumun sağlıklı gelişimi için büyük değer taşıdığını, Cumhurbaşkanlığı olarak konunun üzerinde önemle durduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Göreve geldiğim günden bu yana Kıbrıs konusu ve diğer Anayasal görevlerimin yanı sıra çalışma arkadaşlarımdan, sosyal sorumluluk projelerine, kültür-sanat faaliyetlerinin desteklenmesine, çocuk, kadın, gençlik konularının yakından takibine önem verilmesini ve çalışmalar yapılmasını istedim. Pek çok etkinlik yaptık, pek çok etkinliğe katıldım veya destek verdik ama bunların içinde beni en fazla memnun eden senfonik özlem konseri idi. Yurt dışından ve içinden çok sayıda gencimizi bir orkestra çatısı altında birkaç günlüğüne dahi olsa bir araya getirmek ve ülkemizde üç konser yapılmasını sağlamak güzel oldu.

Ama bu olay yarım kalmayacak. Maalesef istenilen sayıda eleman için hükümet gereken desteği vermedi ama biz yine de yola çıktık. Bir taraftan orkestra kadrolu olarak kurulmaya çalışılırken diğer yandan da konserler başlatılacak ve devam ettirilecek. Yani yıllardır faaliyete geçirilemeyen Devlet Senfoni Orkestrası, bu kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olarak kesin bir şekilde faaliyete geçiyor”

KKTC’de hükümet bünyesinde ilk Çevre Bakanlığını kendisinin ihdas ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Çevreye hem sağlık hem de görünüm açısından büyük önem vermeliyiz. Aynı şekilde ağaçlandırmaya da gereken ağırlık verilmelidir. Cumhurbaşkanlığı olarak hemen önümüzde bulunan ve çok çirkin bir görünüm oluşturan alanı düzenleyerek güzel bir görünüme kavuşturuyoruz. Herkesin Cumhurbaşkanlığımızın önünden geçerken takdir edeceği bir alan ortaya çıkarılmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.