1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU DENKTAŞ’TAN DAHA AKILLI VE GÜÇLÜ
EROĞLU DENKTAŞ’TAN DAHA AKILLI VE GÜÇLÜ

EROĞLU DENKTAŞ’TAN DAHA AKILLI VE GÜÇLÜ

Eroğlu’nun Denktaş’tan daha akıllı ve çok daha güçlü olduğu yorumu

A+A-

Politis Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun bugün, merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın 2003-2004’te olduğu gibi Kıbrıs sorununda zor bir durumda bulunduğu ancak Eroğlu’nun Denktaş’tan daha akıllı ve çok daha güçlü olduğu yorumunu yaptı.

Gazete “Gergin İpte... Eroğlu Rauf’tan Daha Akıllı ve Çok Daha Güçlü” başlığıyla verdiği Katerina Zorba imzalı yorumsal haberinde Eroğlu’nun Denktaş’ın yaptığı hatayı yapmadığını çünkü Ertuğ’un Özersay’la değiştirilmesini kabul etme noktasına varacak kadar Ankara’nın suyuna gittiğini yazdı.

Gazete Eroğlu’nun sakağında, Kurucu Cumhurbaşkanı’nın sahip olmadığı silahları bulunduğunu dolayısıyla, gelişmelerin kendisini sürüklemeyi başaramayabileceğini belirterek özetle şöyle devam etti:

“ 2014’teki Eroğlu’nun 2003’teki Denktaş’tan açık ara farkı, şimdiki Kıbrıslı Türk liderin, seçim dengelerinin Cumhuriyetçi Türk Partisi ve genel olarak çözüm kampına karşı avantajına olması ve Kıbrıs Türk sağını neredeyse tamamen kontrolünde bulundurmasıdır. İlaveten Eroğlu’nun karşısında güçlü ancak yaralanmış bir Adalet ve Kalkınma Partisi var ve Türkiye’deki peş peşe seçimler kendisine değişiklik ümidi veriyor. Eroğlu Rauf Denktaş’ın yaptığı hatayı da yapmadı, Osman Ertuğ’u Kudret Özersay’la değiştirmeyi kabul noktasına varacak kadar yavaş yavaş Ankara’nın suyuna gitti.

Ortak açıklama metninin içeriği de Eroğlu’nun Kıbrıs sorunundaki mantığına aykırı terminoloji ve söylemler yoktur. Kıbrıs Türk çevreleri, Kıbrıslı Türk liderin grubu ortak açıklama metninin içeriğini Kıbrıs Türk aşırı sağına halkla ilişkiler açısından zor satabileceğini söylüyor.

Eroğlu Demokrat Parti Ulusal Güçler Başkanı Serdar Denktaş ve (kendi kurduğu) Ulusal Birlik Partisi Başkanı Hüseyin Özgürgün’den yeşil ışık istedi, iki siyasetçi de –Eroğlu ile görüştükten sonra-  ortak açıklamaya itiraz belirtmelerine karşın, müzakerelerin yeniden başlaması için açıklamaya rıza gösterme kararını destekliyor. Aslında gerek Serdar Denktaş’ın gerek Hüseyin Özgürgün’ün fazla değişiklik olanağı yoktu ve Eroğlu her an partilerini ellerinden alabilirdi.

Kıbrıslı Türk siyaset çevrelerinin gazetemize söylediği üzere Eroğlu 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimleri arifesinde planını yaptı ve diğer muhtemel rakipleri (Talat, Akıncı ve Nami) karşısında açık ara önde bulunuyor. Etrafında Kıbrıs Türk sağı bulunan Eroğlu’nun paramparça merkez sol alanından herhangi bir rakibe karşı çok avantajlıdır. Bu çerçevede Eroğlu’nun tek korkusu Erdoğan hükümetinin ‘entrikalarıdır’, ancak Eroğlu son yıllarda Erdoğan hükümetinin entrikalarını iki kez bozguna uğrattı: birincisi 2010’da Erdoğan’ın desteklediği Talat’a üstün gelerek, ikincisi de İrsen Küçük’ü bozguna uğratıp sonunda UBP’yi tamamen ve DP’nin meclis grubunun neredeyse yarısını denetimi altına alarak.

Şunu da belirtmek gerekir, Nisan 2015’e kadar Eroğlu Kıbrıs Türk çözüm güçlerini darbeleyebilir çünkü, Kıbrıs Türk sağı koalisyonuna onay vererek CTP-DP hükümetini derhal bozabilecek durumdadır.

Elbette bütün bunlar Türkiye’deki duruma, daha doğrusu AKP’nin mart ayındaki yerel seçimlerden güçsüzleşmiş çıkıp çıkmayacağına bağlıdır.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.