1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. EROĞLU, DİYALİZ VE BÖBREK HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ’Nİ KABUL ETTİ
EROĞLU, DİYALİZ VE BÖBREK HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ’Nİ KABUL ETTİ

EROĞLU, DİYALİZ VE BÖBREK HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ’Nİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’ni kabul etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’ni kabul etti.

Dernek Başkanı Zerrin Akalın, 3-6 Kasım Organ Bağışı haftası nedeniyle Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret ettiklerini belirterek, kısa süre önce meclisten geçen organ yasasıyla ilgili de memnuniyetlerini dile getirdi.

"İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakliyle İlgili Kuraları Düzenleyen Yasa" için 2008 yılından beri çalışma yapıldığını belirten Akalın, “Meclisten geçirilen bu tasarı umarız en kısa sürede sizin de onayınızı alır” dedi. Akalın, KKTC’de 200 civarında diyaliz hastası 100 de nakil bekleyen böbrek hastası olduğunu söyleyerek, organ nakliyle birlikte hastaların daha kaliteli bir yaşama kavuşacağını ifade etti.

Artık kadavradan nakil yapılabilecek olmasının yasanın geçmesinin en ümit verici noktası olduğunu kaydeden Akalın, canlıdan canlıya nakillerin zaten devlet desteğiyle yurt dışında yapılabildiğini ancak kadavradan nakille daha çok hastanın sağlığına kavuşacağını söyledi.

Akalın, bu alanda organların ticari meta olarak kullanılabileceğini bu nedenle de oluşturulacak kurula büyük görevler düştüğünü belirterek, gerekli eğitim verildiği takdirde her türlü naklin yapılabileceğine inandığını kaydetti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakliyle İlgili Kuraları Düzenleyen Yasa’sının meclisten kendisine gönderildiği ilk seferde geri gönderdiğini anımsatarak, “Aradan uzun bir zaman geçti muhtemelen çeşitli değişikliklerle eksiklikler giderilmiştir” dedi.

Nakillerin yapılacağı mekanlar ve ekipmanlarla ilgili endişeleri olduğunu söyleyen Eroğlu, şartların uygun olması ve etik kurulunun da onayının alınmasının ardından organ naklinin yapılması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, önemli olanın yasanın uygulanma safhasına gelmesi olduğunu belirterek, bu uygulamaların sağlıklı şartlarda gerçekleşmesi için Sağlık Bakanlığı’na ve uygulamaya başlayacak olan hastanelere görev düştüğünü, gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi.

Sadece böbrek hastaları değil farklı noktalarda nakile ihtiyaç duyan hastalar olduğuna da dikkat çeken Eroğlu,  derneğin bu konudaki hassasiyetinin diğer ilgili tarafları da motive ettiğini ve uygulamayı hızlandıracağına inandığını kaydetti.

Eroğlu, yasanın henüz kendisine gönderilmediğini belirtti ve herkese hayırlı olmasını diledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.