1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU, DOWNER İLE GÖRÜŞTÜ
EROĞLU, DOWNER İLE GÖRÜŞTÜ

EROĞLU, DOWNER İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, al-vere başlamadan müzakerelerden sonuç almanın mümkün olmadığını söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, al-vere başlamadan müzakerelerden sonuç almanın mümkün olmadığını söyledi. Rum tarafının yeni liderinin görüşlerini masaya yansıtmasından sonra al-ver sürecinin başlaması gerektiğini kaydeden Eroğlu, “Al- ver başlamazsa bu müzakereler 40 sene daha devam eder. Kağıtlar gelir gider. Ancak al-verle sonuca gidebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile 31 Mart’ta gerçekleştireceği görüşmede, müzakerecilerin bugüne kadar yaptığı görüşmeleri gözden geçireceklerini belirtti.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in görev süresinin sona ermesiyle ilgili olarak da “Bir başka BM görevlisinin daha görev süresi sona erdi ama Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılamadı” değerlendirmesinde bulundu.

Downer’ın yerine birinin atanmasının zaman kaybına neden olabileceğini kaydeden Eroğlu, bu yöndeki endişelerini BM Genel Sekreteri ile de paylaştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, adaya veda ziyaretinde bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorunlarını yanıtladı.

Downer ise basına açıklama yapmayarak, göreviyle ilgili görüşlerini yarın düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacağını söyledi.

“ANASTASİADİS İLE BUGÜNE KADAR YAPILAN GÖRÜŞMELERİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile 31 Mart’ta gerçekleştireceği görüşmenin gündemine ilişkin soruya yanıtında, bugüne kadar yapılan görüşmeleri gözden geçirip, müzakerecilerine verecekleri talimatları değerlendireceklerini söyledi.

Müzakerecilerin yürüttüğü müzakerelerde henüz sonuç alıcı noktada olunmasa da masaya konan konular bulunduğunu kaydeden Eroğlu, müzakere hazır gibi görünmese de Rum tarafının bazı öneriler ortaya koyarak, beklentilerinin yüksek olduğu mesajını vermeye çalıştığını belirtti.

“AL-VERLE SONUCA GİDEBİLİRİZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, başka bir soruya yanıtında, al-vere başlamadan müzakerelerden sonuç almanın mümkün olmadığını söyledi. Eroğlu, yürütülen müzakerelerde tarafların pozisyonlarının ve yeniden ortaya koyduğu görüşlerin önümüzdeki günlerde daha da detaylandırılacağına işaret etti.

Eroğlu, “Ortak açıklama konusu, Rum tarafının bırakıldığı yerden devam edilmesine taraf olmadığı için gündeme geldi. Bugüne kadar yapılan müzakerelerde sağlanan yakınlaşmaları yok sayamayız. Yakınlaşmalar sağlanırken köprü kurucu önerilerimiz olmuştur. Henüz değişmediğime göre, masaya koyduğum önerilerin arkasındayım. Dolayısıyla Rum tarafının yeni liderinin görüşlerini masaya yansıtmasından sonra al-ver başlaması gerekir ki sonuç alabilelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının düşüncelerini içeren kağıtları masaya koymaya başladığını ancak Rum tarafının henüz değerlendirme aşamasında olduğunu ileri sürdüğünden masada Türk tarafının önerilerinin bulunduğunu söyledi.

Rum tarafının müzakerelere hazır olmasından sonra karşılıklı al-ver olması gerektiğini kaydeden Eroğlu, “Al-verle sonuca gidebiliriz” dedi.

 “DOWNER’IN İYİ NİYETİNDEN ŞÜPHE ETMEDEN MÜZAKERELERİ SÜRDÜRDÜK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, veda etmek için gelen Downer’ın ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Eroğlu, 4 yıl kendisiyle çalışma fırsatı bulduğu diplomatın Kıbrıs sorununun çözümlenebilmesi için almış olduğu göreve bağlı olarak yoğun bir çalışma temposu içinde olduğunu söyledi. Eroğlu, “Kendisine teşekkür ettik. Yeni görevinde başarılar diledik. Yeni bir torunu daha olmuş. O konuda da kendisini kutladık ve yeni toruna sağlıklı yaşam diledik” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bizimle burada görevi başında olduğu sürede her zaman samimi diyalog içinde oldu. Biz de kendisine her zaman samimi davrandık... Görevde bulunduğu süre içinde ortaya koyduğu tavırlarda ve bizimle ilişkilerinden her zaman memnun olduğumuzu belirttik. Kendisinin gıyabında aleyhinde bir kampanya yürütmediğimiz konusunda o da memnuniyetini dile getirdi” dedi.

Esas konu Kıbrıs sorununu çözmek olduğundan, Downer’ın iyi niyetinden şüphe etmeden ve BM’nin iyi niyet misyonunun ne olduğunu bilerek müzakereleri sürdürdüklerini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

“ORTAK HEDEF YAŞAYABİLİR BİR ANLAŞMA BULMAKTI”

 “Ortak çalışmalarımızda hedef hep Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir anlaşma bulmaktı. Bugüne kadar yapılan uğraşlarda bu sonucu elde edemedik... Görevde bulunduğu süre içinde müzakereleri bir anlaşmayla neticelendirme ve referanduma götürme amacını gerçekleştirememesinden dolayı o da üzüntü içindedir”

Eroğlu, Downer’ın 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve kendisinin Rum Yönetimi eski Lideri Dimitris Hristofyas ile gerçekleştirdiği müzakerelerde elde edilen yakınlaşma kağıtlarından oluşturduğu 77 sayfalık raporu her iki tarafa da sunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Avustralya’nın Londra Yüksek Komiseri olarak önümüzdeki günlerde görevine başlayacak olan Downer’ın, İngiltere’de olduğu süre içinde de Kıbrıs ve kendileriyle olan ilişkisini devam ettireceğini söyledi. Eroğlu, Downer’a küçük bir de hatıra hediye ettiklerini de ifade etti.

“YENİ BİRİNİN ATANMASINA İLİŞKİN ENDİŞELERİM VAR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir soru üzerine, Downer’ın yerine şu an birinin atanmadığını, Downer’in de yerine birinin atanıp, atanmadığı konusunda bilgisi olmadığını kaydetti.
 
Yeni birinin atanmasına ilişkin bir takım endişeleri olduğunu ve bu endişelerini BM Genel Sekreteri’ne de ilettiklerini söyleyen Eroğlu, “Bizim zaten yeni bir atamaya gerek olmadığı, çünkü atanacak yeni kişinin Kıbrıs sorununun içine girebilmesinin zaman alacağı ve bunun zaman kaybına neden olabileceği yönünde endişelerimiz var”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.