1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “GELİŞMELER ORTAYA ÇIKTIKÇA DEVAM EDECEĞİZ”
EROĞLU: “GELİŞMELER ORTAYA ÇIKTIKÇA DEVAM EDECEĞİZ”

EROĞLU: “GELİŞMELER ORTAYA ÇIKTIKÇA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, siyasi parti yetkilileriyle Kıbrıs konusunda gerçekleştirdiği görüşmeyi “anlamlı düşünce ve öneriler ortaya çıkan güzel bir toplantı” olarak değerlendirdi.

A+A-

EROĞLU: “ÇOK GÜZEL BİR TOPLANTI OLDU. ANLAMLI DÜŞÜNCE VE ÖNERİLER ORTAYA ÇIKTI… GELİŞMELER ORTAYA ÇIKTIKÇA DEVAM EDECEĞİZ”

KÜÇÜK: “DOWNER’İN TARAFLARA SUNDUĞU 77 SAYFALIK ÇALIŞMA SÜRATLE DEĞERLENDİRİLMELİ…”

YORGANCIOĞLU: “KIBRIS KONUSU YENİDEN GÜNDEM OLACAK… TÜRK TARAFININ ÖNERİ YAPICI, İNİSİYATİF GELİŞTİRİCİ BİR KONUMDA OLMASI GEREK”

RAŞİT: “ANASTASİADİS’İN GÖRÜŞMELERDE ZEMİNİ VE YÖNTEMİ DEĞİŞTİRME GAYRETİ ÇÖZÜMÜ GECİKTİRMEYE YÖNELİK BİR HAREKET”

TAÇOY: “ANASTASİADİS ÖZEL TEMSİLCİSİNİ BİR AN ÖNCE ATAMALI”

ÖZYİĞİT: “HEDEF YILBAŞINA BİR ÇERÇEVE ANLAŞMASI DENİLİYOR AMA BUNA YÖNELİK CİDDİ BİR HAZIRLIK GÖREMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, siyasi parti yetkilileriyle Kıbrıs konusunda gerçekleştirdiği görüşmeyi “anlamlı düşünce ve öneriler ortaya çıkan güzel bir toplantı” olarak değerlendirerek, gelişmeler ortaya çıktıkça yeniden bir araya geleceklerini belirtti.

Eroğlu’nun, Mecliste temsil edilen 4 siyasi parti yetkilileriyle Kıbrıs konusunda gelinen son aşamayla ilgili toplantısı yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Eroğlu, UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, DP-UG yetkilileri Atay Ahmet Raşit ve Hasan Taçoy ile TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit değerlendirmelerini basınla paylaştı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, siyasi parti yetkililerine, gerek Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile geçen hafta gerçekleştirdikleri yemekli görüşmede konuşulanlar hakkında, gerekse BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı’nın yapmış olduğu görüşmelerde ele alınan bazı konular hakkında bilgi aktardığını belirtti.

77 sayfalık yakınlaşmalarla ilgili görüş ve düşüncelerini de paylaştıktan sonra onların görüşlerini de aldığını anlatan Eroğlu, “Çok güzel bir toplantı oldu. Çok anlamlı düşünce ve öneriler ortaya çıktı” dedi.

Eroğlu, henüz müzakereler başlamasa da, gelişmeler ortaya çıktıkça bu toplantılara devam edeceklerini söyledi.

KÜÇÜK

UBP Genel Başkanı, Başbakan İrsen Küçük, Cumhurbaşkanı’nın davetiyle katıldıkları toplantıda, Kıbrıs konusunda son dönem gerçekleştirilen temaslarla ilgili bilgi aldıklarını, bu arada Downer’in taraflara sunduğu 77 sayfalık çalışmanın da gündeme geldiğini belirtti.

En çok ilgilendikleri  konunun görüşmelerin ne zaman başlayacağı olduğuna işaret eden Küçük, Cumhurbaşkanı’ndan aldıkları bilgiyle Anastasiadis’in görüşlerini söyleyebilmek için 15-18 Haziran tarihleri arasında yapılacak Ulusal Konsey toplantısını bekleyeceği ve orada alınacak kararlar ışığında kendi kararını üreteceğini öğrendiklerini kaydetti ve bunun da Ekim ayına kadar sarkacak bir olay olduğunu ifade etti.

77 sayfalık çalışmanın süratle değerlendirilmesinin önemine işaret eden Küçük, bu görüşmeler ışığında Downer’in yaklaşımlarından, görüşmelerde bir kural değişikliğinin olabileceğinin görüldüğü ve yıl sonuna kadar bir çerçeve anlaşması üzerinde durulabilmesinin de önemli konulardan olduğunu kaydetti.

Küçük, “77 sayfalık çalışmanın bundan önce yapılan toplumlararası görüşmelerde alınan sonuçlar ya da, olumlu veya olumsuz yönleriyle olayların özetlenmesi ayrıca görüşmelerin, bir kural değişikliğine gidilmesi söz konusuysa, bunların da değerlendirilmesi gerekir inancındayım. Yararlı bir toplantı olmuştur. Yine çağrı olması halinde bu toplantılara UBP olarak katılacağız” şeklinde konuştu.

YORGANCIOĞLU

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, geçen günlerde gerek Cumhurbaşkanı Eroğlu, gerekse diğer diplomatlarla yapılan diplomatik temaslarla ilgili bilgi aldıklarını ve süreçle ilgili düşüncelerini Cumhurbaşkanıyla paylaştıklarını ifade etti.

İlk temasın Eylül ayında olabilecek gibi göründüğünü belirten Yorgancıoğlu, o güne kadar tüm tarafların bazı hazırlıklar yapması gerekeceğini dile getirdiklerini aktardı ve ileriki günlerde yeniden bir araya gelebileceklerini söyledi.

“Kıbrıs konusu yeniden gündem olacak” diye Yorgancıoğlu, müzakereler başladığında Türk tarafının öneri yapıcı, inisiyatif geliştirici bir konumda olması gerektiği düşüncesinde olduklarını ifade etti.

Yorgancıoğlu, bu konulardaki görüşlerini bugün Eroğlu’na bir kez daha aktarma imkanı buldukları bu toplantının yararlı olduğuna inanç belirtti.

RAŞİT

DP-UG Dışilişkiler Sorumlusu Atay Ahmet Raşit de, Cumhurbaşkanının Anastasiadis’le yemek de dahil müzakerelere yönelik hazırlık  çalışmalarıyla ilgili bilgilendirildiklerini ifade ederek “oldukça yararlı bir görüşme ve bilgilendirme oldu” dedi.

Annan Planı döneminde “evetçi” olan Anastasidis’in şimdi bundan da daha geri bir noktada olduğu ve sonbaharda başlaması öngörülen görüşme ve müzakerelerde zemini ve yöntemi değiştirme gayreti içerisinde olduğunun anlaşıldığını ifade eden Raşit bu tutumunu “çözümü büyük ölçüde geciktirmeye yönelik bir hareket” olarak değerlendiklerini söyledi.

Müzakerelerin bir an önce, zaman kaybı olmadan başlaması ve Kıbrıs Türk halkının önünün açılarak bu siyasi belirsizliğin ortadan kaldırılmasının gerekliliğine işaret eden Raşit, “DP ve  Ulusal Güçler olarak, şimdiye kadar hep altını çizerek söylediğimiz, ne tür bir süreç veya yöntem olursa olsun bizim olmazsa olmazlarımız siyasi egemen eşitliğimiz ve Türkiye’nin garantisidir. Kıbrıs Türk halkını 1974 öncesine götürmeye yönelik tüm çabalara karşıyız” dedi.

Raşit, bu bağlamda ortaya atılan Maraş konusu ve güven yaratıcı önlemler başlığı altındaki konuları da “oyalama ve saptırmaya yönelik” bulduklarını ekledi.

TAÇOY

DP UG Milletvekili Hasan Taçoy ise, Anastasiadis’in müzakere sürecinin değiştirilmesi yönündeki girişimleriyle ilgili olarak bu hareketle toprak konusunu öne alacakmış gibi, Maraş’a karşılık Ercan havalimanının açılması gibi konuları daha ön plana aldığını  belirterek Anastasiadis’in bunu yapacağına özel temsilcisinin bir an önce atanmasını sağlaması gerektiğini, Cumhurbaşkanı’na da aktardıklarını söyledi.

Özel temsilcinin atanmasıyla birçok konunun görüşülmeye başlanacağı bir ortam yaratılarak süreç daha da geciktirilmeden kapsamlı çözümün dikkate alınmasının şart olduğu görüşünü de dile getirdiklerini kaydeden Taçoy, dünya tarafından verilen sözlerin yerine getirilmediğini de hatırlattı.

Taçoy, müzakereler çerçevesinde Cumhurbaşkanı’na desteklerini de yineledi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit de, görüşmelerde, son gelişmelerle ilgili bilgi aldıklarını belirtirken “bu arada ortaya çıkan bir gerçek var ki Rum tarafı ısrarla özlü görüşmelerin eylül-ekim aylarına bırakılmasına sağladı ve bu doğrultuda BM’yi de ikna etmiş bulunuyorlar” dedi.

Rum yönetimi başkanının bu süreci verimli kullanmak yerine, henüz bir özel temsilci atamamasını da eleştiren Özyiğit, bunu yanlış bulduklarını; en azından eylül-ekime kadar özel temsilciler düzeyinde bazı hazırlıklar yapılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

“Bir yandan hedef yılbaşına bir çerçeve anlaşması deniliyor ama buna yönelik ciddi bir hazırlık göremiyoruz” diyen Özyiğit, NATO ve AB’nin devrede olduğu; ABD’nin ise bu olayda daha etkin rol almak istediğini anlattı.  Kıbrıslı Türkler olarak Türk tarafı olarak ne yapıldığı konusunda bilgi almaya çalıştıklarını ifade eden Özyiğit, “bir takım hazırlıklar yapıldığını söylediler. Bize göre bu hazırlıklar yeterli değil” dedi.

Özyiğit, 77 sayfalık belgeden anladıklarını, “esas tıkanıklık olan konunun, Rum tarafının Yönetim ve Güç Paylaşımı konusunda çekinceleri olduğu, Türk tarafının ise Toprak ve Mülkiyet konusunda daha gerçekçi bir açılım yapmaktan imtina ettiği” şeklinde dile getirerek bu konularda birtakım çalışmalar yapılması ve daha aktif olunması gerektiği görüşlerini dile getirdi.

Bütünlüklü çözümün 40 yıldır bir şey kazandırmadığı görüşünü belirten Özyiğit, ”Maraş’ın Rumlara devredilmesi karşılığında Mağusa Limanı’nın serbest ticarete açılmasının, akabinde de Ercan Havalimanının direkt uçuşlara açılması ve Türkiye’nin de Rum bandıralı gemilere limanlarını açması” önerisini “çözüm sürecinde en önemli mihenk taşlarından biri ” olarak değerlendirdi.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.