1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. EROĞLU: "GÖRÜŞMELERE ANCAK EKİM AYINDA BAŞLAYABİLİRİZ”
EROĞLU: "GÖRÜŞMELERE ANCAK EKİM AYINDA BAŞLAYABİLİRİZ”

EROĞLU: "GÖRÜŞMELERE ANCAK EKİM AYINDA BAŞLAYABİLİRİZ”

CUMHURBAŞKANI EROĞLU ZARAR GÖRMÜŞ GÜNEYLİ GÖÇMENLER DERNEĞİ’Nİ KABUL ETTİ

A+A-

EROĞLU: “DEVLETİN ELİNDE DAĞITILACAK TOPRAK VARDIR. SEÇİM FASLI BİTSİN… KURULACAK HÜKÜMETLE BU KONULARI ENİNE BOYUNA GÖRÜŞÜRÜZ”

“GÖRÜŞMELERE ANCAK EKİM AYINDA BAŞLAYABİLİRİZ”

ÖZTEKİNER:“ÜYELERİMİZ HÜKÜMETE PAKET ÇIKARILMASI İÇİN BASKI YAPILMASINI İSTİYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, elinde eşdeğer puan kalan Kıbrıslı Türklere, güneydeki mallarının karşılığını vermek için erken seçimin ardından kurulacak hükümetle görüşeceğini söyledi.

Puanların karşılığı vermek için devletin elinde toprak bulunduğunu da kaydeden Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı hedefleyen müzakerelerin ancak Ekim ayında başlayabileceğini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Zarar Görmüş Güneyli Göçmenler Derneği Başkanı Öztekin Öztekiner ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Görüşmede İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası altında, Güney’deki mallarına karşılık KKTC’de mal alabilmesi için verilen puanların karşılığını alamayanların durumu ele alındı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, ilgili yasada topraklandırmada önceliğin Güneyde mal bırakanlara verilmesinin öngörüldüğüne işaret etti.

Geçmişte puan verilen vatandaşların topraklandırılması için pakete tarla nitelikli taşınmazların konduğunu, ancak o dönemde halkın şehre yakın yerlere rağbet gösterdiğini, değerinin düşük olmasından dolayı tarla nitelikli araziler için başvuru yapılmadığını anlatan Eroğlu ancak bugün tarlaların da ciddi değer kazandığını ifade etti.

Güneyde mal bırakan puan sahiplerine yönelik paket açılması için erken seçimlerin ardından kurulacak hükümetle istişarede bulunacağını kaydeden Eroğlu, “Devletin elinde dağıtılacak toprak vardır. Seçim faslı bitsin, kurulacak hükümetle bu konuları enine boyuna görüşürüz. Eşdeğer puanlarına son verebiliriz inşallah” dedi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla sürdürülen müzakerelerde toprak konusunun çok önemli olduğunu, bundan dolayı topraklandırma için yapılan paket uygulamasının durdurulduğunu ifade eden Eroğlu, müzakerelerde ekim ayında başlanabileceğini kaydetti

Eroğlu, “Öyle anlaşıldı ki, ekim ayında görüşmelere ancak başlayacağız” dedi.

Toprak konusunun müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının esas gücü olduğunu belirten Eroğlu, “Bugün müzakere masasında belki de en büyük sorun toprak sorunudur…Rumlar bizim olmazsa olmazımız topraktır der, dolayısı ile elimizde ne kadar toprak var ise o bizim gücümüzdür” dedi.

Güney Kıbrıs’ta kalan Kıbrıslı Türk mallarının değerinin düşük, KKTC’de bulunan Kıbrıslı Rum mallarının değerinin yüksek tutulması yöndeki değerlendirmelerle ilgili olarak Eroğlu, güneydeki Kıbrıslı Türk mallarının değer kazanmaması için Kıbrıslı Rumların söz konusu bölgelere bilinçli olarak yatırım yapmadığını, müzakerelerde toprak konusu ele alınırken, Kıbrıslı Türk mallarının iyileştirilmesi de dikkate alınarak hesaplaşmaya gidileceğini ifade etti.

ÖZTEKİNER

Kıbrıs Türk Zarar Görmüş Güneyli Göçmenler Derneği Başkanı Öztekin Öztekiner ise, üyelerinin en ciddi sorununun geçmiş hükümetler tarafından taşınmaz malların dağıtılmasından dolayı puan sahibi Kıbrıslı Türklere puanlarının karşılığının verilmemesi olduğunu kaydetti.

Üyelerinin talebinin ellerindeki puanları değerlendirmek için yeni bir paketin açılması olduğunu kaydeden Öztekiner, “Üyelerimiz bu puanların değerlendirilmesi için hükümete paket çıkarılması için baskı yapılmasını istiyorlar” dedi.

TAZMİNATLAR

Kıbrıslı Rumların kuzeyde bıraktıkları mallar için mallarını kullanamamadan dolayı Mal Tazmin Komisyonu veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava açarak tazminat aldığına işaret eden Öztekiner, Kıbrıslı Türklerin de Güney Kıbrıs’ta çok değerli taşınmaz malları bulunduğunu, Kıbrıslı Türklerin güneyde bıraktığı malların Kıbrıslı Rumların kuzeyde bıraktığı malların değeri ile hemen hemen eşit olduğunu söyledi.

Öztekiner, “Maddi ve manevi zararımız büyüktür” dedi. Adanın deniz kıyılarının çoğunun Kıbrıslı Türk malı olduğunu savunan Öztekiner, Kıbrıslı Türklerin de Güney’de bıraktığı malları kullanamamasından dolayı tazminat alabilmesi için yol açılmasını istediklerini kaydetti.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.