1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: "İKİ HALKIN DA KALICI ANLAŞMAYA İHTİYACI VAR"
EROĞLU: "İKİ HALKIN DA KALICI ANLAŞMAYA İHTİYACI VAR"

EROĞLU: "İKİ HALKIN DA KALICI ANLAŞMAYA İHTİYACI VAR"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkı anlaşmaya mecbur, Rum mecbur değil” anlayışının kabul edilemeyeceğini belirterek, Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşmaya iki halkın da ihtiyacı olduğunu vurguladı.

A+A-

EROĞLU:”KIBRIS TÜRK HALKI ANLAŞMAYA MECBUR, RUM MECBUR DEĞİL ANLAYIŞI KABUL EDİLEMEZ. İKİ HALKIN DA KALICI ANLAŞMAYA  İHTİYACI VAR”

TÖRENDE, İNCİRLİ MAĞARASININ YANINA ZİYARETÇİLERİN DİNLENMESİNE İMKAN TANIMAK İÇİN İNŞA EDİLEN BİNA DA AÇILDI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  “Kıbrıs Türk halkı anlaşmaya mecbur, Rum mecbur değil” anlayışının kabul edilemeyeceğini belirterek, Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşmaya iki halkın da ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugüne kadar Rum tarafının bir anlaşma niyetiyle müzakere masasında oturmadığına işaret ederek, Mayıs ayı başında başlayacak özlü görüşmelerde, Rum tarafından daha anlayışlı ve kalıcı bir anlaşma arzusunda olmasını beklediğini söyledi.

Çınarlı’da yaptırılan Şehitler Anıtı ve Atatürk Büstü ile İncirli mağarasının yanına ziyaretçilerin dinlenmelerine imkan sağlamak amacıyla inşa edilen bina, düzenlenen toplu törenle Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıldı.

EROĞLU:”YOKTAN BİR DEVLET YARATTIK… AMACIMIZA ULAŞTIK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Çınarlı’nın, küçük bir köy olmasına karşın çok şehit verildiğini belirtti. Eroğlu; “Bir avuç insanın yaşadığı köyden bu kadar şehit verildiğine göre, Kıbrıs’ın genelini düşündüğümüz  zaman ne büyük mücadelelerden  sonra bugünlere geldiğimiz kendiliğinden ortaya çıkar” dedi.

1950’li yıllardan itibaren Kıbrıs Türkü’nün yaşadıklarını ve mücadelelerini gören bir kişi olarak bugün gelinen noktadan onur ve mutluluk duyduğunu söyleyen Eroğlu, “Yoktan bir devlet yarattık. Bütün uğraşlarımız özgürlük ve bağımsızlık içindi. Kendi çatısı altında yaşayacağımız bağımsız bir devlet kurmaktı. Amacımıza ulaştık” dedi.

Eroğlu, sadece Türkiye tarafından tanınsa dahi KKTC’nin bir devlet olduğunu ve devlette olması gereken tüm unsurlara sahip olduğunu söyledi.

“EKSİK OLAN RUM TARAFININ SAMİMİ ANLAŞMA  İRADESİ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta iki halkın yan yana barış içerisinde  yaşayabileceği bir anlaşma arayışı içerisinde olduklarını belirtti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının yıllardır adanın barış adası olması yönünde her türlü tavizi verdiğini ve esnekliği gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti.:

“Demek ki burada eksik bir taraf vardır. Eksik taraf, Rum tarafının bir samimi anlaşma iradesiyle müzakere masasına oturmamasıdır. Temennim, Mayıs’ın ilk haftasında başlayacak özlü konulara yönelik görüşmelerde Kıbrıs Rum halkının da daha anlayışlı ve daha fazla Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir yeni bir anlaşma arzusunda olabilmeleridir”

Kıbrıs’ta olayları başlatanların Türkler  olmadığını, aksine akan kanı durdurmak için uğraş veren tarafın Türkler olduğunu ve bunun Barış Harekatı ile durdurulduğunu belirten Eroğlu,  Türk tarafının olmazsa olmazlarından birisinin de Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamı olduğunu söyledi.

“ANLAŞMANIN KİLİDİ TEK TARAFLI AÇILMAZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının Kıbrıs’ta anlaşma gayretlerinin devam ettiğini ancak bunun bir noktaya kadar sürdürülebileceğini ifade ederek, “ Eğer karşınızda olanlar sizinle anlaşma arzusunda değilse, veya ‘sizin hep  vereceğinizi onların hep alacağını’ düşünürse, anlaşmanın kilidinin açmak kolay olmaz” dedi.

Barış Harekatı’ndan bugüne geçen 40 yılın neler getirdiğini iki tarafın da dikkate alması gerektiğini belirten Eroğlu, özellikle Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkının kendi topraklarında bir devlet ve gelecek kurduğunu görmesi, anlaması ve takdir etmesi gerektiğini söyledi.

Eroğlu “Eğer bunu görmez, anlamaz ve anlamazlıktan gelir, takdir etmezse, anlaşmanın  zorluğu da kendiliğinden ortaya çıkar ve devam eder” dedi.

Eroğlu, Rum tarafının, karşılıklı al-ver süreci anlayışını  hakim kılarsa bir yere varılabileceğini belirtti.

Kıbrıs’ta sadece Türk tarafının anlaşmaya mecbur olduğu anlayışının kabul edilemeyeceğini söyleyen Eroğlu, “Her iki halkın da bu topraklarda yan yana, barış içerisinde yaşayabileceği  bir anlaşmaya ihtiyacı vardır.Bu kabul edildiği takdirde anlaşmaya varmak daha kolaydır” dedi.

Uzun yıllardır belediye başkanlığı yapan Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara’nın tekrar belediye başkanlığı için aday olmayarak, yenilere yol açmasının  önemli bir davranış olduğunu belirten Eroğlu, Buhara’nın yaptığı hizmetlerin hep anılacağını söyledi.

BUHARA

Geçitkale Belediye  Başkanı Kıvanç Buhara da,  dağ köyü Çınarlı’nın acil ihtiyaçlarından birisi olan ve erozyonu önleyecek istinat duvarlarını inşa ettiklerini söyledi. Buhara, Atatürk Büstü ile Şehitler Anıtı’nı açtıklarını, ayrıca İncirli Mağara’yı ziyaret edecek turistlerin dinlenmesi amacıyla bir bina yaptıklarını belirtti.

Buhara, Çınarlı şehitlerinin her yıl devlet töreniyle anılması dileğinde bulundu.

BAŞKAN

Çınarlı Muhtarı Sami Başkan da, Çınarlı’ya Atatürk Büstü ve Şehitler Anıtı yapılmasından büyük onur duyduklarını söyleyerek, katkılarından  ötürü Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Geçitkale Belediyesi ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na teşekkür etti.

ENVER

Çınarlıyı Sevenler Derneği adına konuşan Hayrettin Enver de, Çınarlı’da mücadele yıllarında şehit olanlar hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından katkıları nedeniyle Sivil Savunma Teşkilat  Başkanı Fırat Alakuş, Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara ile Çınarlı Muhtarı Sami Başkan’a plaket verildi.

Toplu açılışın ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, İncirli Mağara’da inşa edilen binayı de gezdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.