1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “EROĞLU İLE BİR DAHA GÖRÜŞMEM”
“EROĞLU İLE BİR DAHA GÖRÜŞMEM”

“EROĞLU İLE BİR DAHA GÖRÜŞMEM”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs Türk tarafının iç vatandaşlıkta,

A+A-

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU, KABİNESİNDEN BAKANLARLA BİRLİKTE GÜNEY’E GİDİYOR

TOPLANTIDAN ÇARPICI NOTLAR... “PAPADOPULOS PARTİ BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ DEVLET BAŞKANLIĞINA DEĞİL”

ORTAK AÇIKLAMA BU HAFTA İÇİNDE... YA TÜRK TARAFININ “YAPICI BELİRSİZLİKLER” METODU BENİMSENECEK VEYA 2008 TALAT-HRİSTOFYAS ORTAK AÇIKLAMALARINA GERİ DÖNÜLECEK

RUM ULUSAL KONSEYİ TMK’YA BAŞVURULAR İÇİN ARALIK’TA ÖZEL TOPLANTI YAPACAK, BAŞVURULARI ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLENLER ARASINDA CEZAİ TEDBİRLER DE VAR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs Türk tarafının iç vatandaşlıkta, egemenliği oluşturucu devletçiklerin devredeceğinde ısrar ettiğini, ortak açıklamadan kaçmak istediğinin de aşikâr olduğunu söyledi ve ortak açıklamada mutabakat sağlanmaması halinde Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile bir daha görüşmeyeceğini açıkladı.

Bu açıklamayı dünkü Rum Ulusal Konseyi toplantısı sırasında yapan Anastasiadis, aynı toplantıda, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Bakanlar Kurulu üyeleriyle birlikte, Güney Kıbrıs-İsrail işbirliğinin hayata geçirilmesine yönelik pratik adımları görüşmek üzere Rum tarafına gideceğini de açıkladı.

Rum Ulusal Konseyi’nin dünkü toplantısıyla ilgili haberler bugünkü gazetelerde geniş yer buldu.

Fileleftheros “Kıbrıs Sorununda Görüntü Sisli... Başkan Anastasiadis Ortak Açıklama Olmadan Eroğlu’yla Görüşmeyeceğine İşaret Ediyor... Netanyahu Gelecek” başlık ve spotlarıyla yansıttığı haberinde, Anastasiadis’in dünkü toplantıda Kıbrıs sorunuyla ilgili anlattıklarının, çabalar devam edecek olsa da müzakerelerin yakında başlamayacağını gösterdiğini yazdı.

Habere göre ortak açıklama yapılmasında ısrarlı olduğunu, bu tutumunu yabancı hükümetlere de izah ettiğini söyleyen Anastasiadis “İngilizler ortak açıklamayı Amerikalılardan daha çok gerekli görüyor” ifadesini kullandı.

Haberde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e 9 Kasım’da mektup gönderdiği, Kerry’in müzakere prosedürünün perspektiflerine değindiği mektubuna, Anastasiadis’in ortak açıklama yapılmasına ilişkin tezini izah ederek cevap verdiği kaydedildi,  başka detay verilmedi.

Rum siyasi partilerinin, ortak açıklama yapılması konusunda Anastasiadis’e destek verdiklerini yazan gazete, bu desteğin hem uluslararası camiaya olumlu mesaj verdiğini, hem de Anastasiadis’in müzakerecilik olanaklarına itibar kazandırdığını belirtti.

Gazete Anastasiadis’in Konsey üyelerine, Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası alanda yaptığı bütün temaslar ve geçen hafta Cumhurbaşkanı. Derviş Eroğlu ile yaptığı görüşme de dâhil Ada’da gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Gazete Rum tarafının yine de müzakereler için hazırlık yaptığını, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Pazar günü Ada’ya gelecek olması ışığı altında dün öğleden sonra Rum müzakereci Mavroyannis’i destekleyecek Hukukçular Grubu’nun toplantı yaptığını yazdı.

Gazete Hukukçular Grubu’nun “Rum Başsavcı Kostas Kliridis, yardımcısı Rikkos Erotokritu, Hristos Kliridis, Nikos Kleanthus, Panayotis Dimitriu, Tumazos Çelebis, Marios İliadis ve diğer bürokratlardan oluştuğunu yazdı.

Dünkü Konsey toplantısı sırasında Anastasiadis’in, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Bakanlar Kurulu üyelerinin Güney Kıbrıs’a gideceğini açıkladığını yazan gazete, ziyaret tarihine yer vermemesine karşın, Anastasiadis-Netanyahu telefon görüşmesi ile kararlaştırılan ziyarette amacın, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki işbirliğinin hayata geçirilmesine yönelik pratik adımları ele almak olduğunu kaydetti.

TOPLANTIDAN ÇARPICI NOTLAR... “PAPADOPULOS PARTİ BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ DEVLET BAŞKANLIĞINA DEĞİL”

Gazete toplantıdan küçük çarpıcı notlara da yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi eski Bakanı Dimitris Hristofyas’ın, DİKO Başkanlığı’na seçilen Nikolas Papadopulos’u kutlayıp, kabinedeki DİKO’lu bakanları değiştirip değiştirmeyeceğini sorduğuna işaret ederek şunları yazdı:

“Papadopulos daha cevap vermeden konuşmaya Averof Neofitu (DİSİ Başkanı) katıldı ve ‘parti başkanlığına seçildi devletin başkanlığına değil’ dedi. Toplantıda Papadopulos’un yanında Eğitim Bakanı Kiriakos Kenevezos oturuyordu.”

AKEL TÜRKİYE ALEYHİNE ULUSLAR ARASI DÜZEYDE KAMPANYA BAŞLATILMASINI ÖNERDİ

Gazete haberinin “Hareketlilik... İşgale Karşı Uluslar Arası Kampanya... AKEL’in Önerisi” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise dünkü toplantıya katılan siyasi parti başkanlarının konuşmalarından kesitler aktardı.

Habere göre AKEL karar merkezleri başta olmak üzere uluslar arası düzeyde, Güney Kıbrıs’ın 10 yıldır AB üyesi olmasına karşın 40 yıldır sözde “Türk işgali altında olduğunun” öne çıkarılacağı bir kampanya başlatılmasını önerdi. Top yükün mü yoksa partiler arası bir kampanya önerdiği sorusuna karşılık AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu  “ilk söz sahibi hükümet olmalı düşüncesindeyim. Elbette meclis de Ulusal Konsey de kendisine destek versin” dedi.

PAPADOPULOS: ORTAK AÇIKLAMANIN İÇERİĞİ NETLEŞTİRİLMELİ, AKSİ HALDE....”

Nikolas Papadopulos  “DİKO Başkan Anastasaiadis’in Kıbrıs sorunundaki müzakerecilik pozisyonunu her şekilde güçlendirmeye çalışacak” dedi ve şunları ekledi:

“Başkan’ın ortak açıklama konusundaki icraatlarına katılıyoruz. Başkan’ın türler uğruna özün feda edilmemesi tezinde ısrarlı olması gerek. Müzakerelerin zemini netleştirilmeli. Ortak açıklamanın içeriğindeki yapıcı belirsizlikler sadece Türk tarafının müzakere çerçevesinden kaçmasına yardımcı olur.”

OMİRU: “MÜZAKERE ZEMİNİ OLMADAN MÜZAKERELERİN BAŞLAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ”

EDEK (ve Meclis) Başkanı Yannakis Omiru, tezini çok net ve açık şekilde ortaya koydu. Omiru “Müzakere zemini olmadan, müzakerelerin başlaması düşünülemez. Çünkü o zaman 39 yıldır cereyan edenleri tekrarlamış oluruz. Dolayısıyla bizim görüşümüz, geniş stratejik konuları görüşmemiz gerektiğidir” dedi.

ŞİLLURİS: TÜRKİYE BABACAN DAVRANIP RAHAT KALMAMALI”

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris  “Türkiye, Kıbrıs’taki işgalle hiçbir alakası yokmuş gibi babacan davranıp rahat kalmamalı” ifadesini kullanırken, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis , partisinin Konsey toplantısında, çıkmazın aşılması için alternatif plan önerisinde bulunduğunu belirterek “Başkan Anastasiadis önerilerimize katılmıyor” dedi.

ORTAK AÇIKLAMA İÇİN SİYASİ PARTİ BAŞKANLARI SÜREKLİ TOPLANACAK

Politis “Birlikte Şekillendirme Kotarıyorlar... Konsey Toplantısının Ardından Hükümet Başkan’a Destek Görüyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü toplantıda Konsey üyelerine, ortak açıklama ışığı altında siyasi parti başkanlarının sürekli toplantı yapacağı ve mülkler konusunda Konsey’in toplanacağı vaadinde bulunduğunu yazdı.

Anastasiadis hükümetinin, koalisyon ortağı DİKO’nun yeni başkanı Nikolas Papadopulos’un niyetini tartma fırsatı bulduğu dünkü Rum Ulusal Konseyi toplantısı sonrasında, siyasi liderliğin Anastasiadis’i desteklediği mesajını vermek istediğini yazan gazete,  dün ortak açıklamanın şekillendirilmesi ışığı altında Konsey’in toplantılarına devam edeceğinin açıklandığını da kaydetti, özetle şunları yazdı:

“Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis dünkü toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Başkan Anastasiadis’in üyelere Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Aleksander Downer ve Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu ile görüşmeleri ve Brüksel’de Herman Van Rompuy ve Jose Manouel Barroso ile yaptığı temaslar hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Anastasiadis’in Konsey toplantısı sonrasında DİKO yeni başkanı Papadopulos’la yaptığı görüşmeyle ilgili soruya karşılık ‘Hükümet her partinin demokratik prosedürlerine saygılıdır. DİKO ile hükümet içerisindeki işbirliği, şu ana kadar olduğu gibi devam edecek gözüküyor’ dedi.

Stilianidis Anastasiadis’in Ulusal Konsey ve Siyasi Parti Başkanları toplantıları konusunda önümüzdeki döneme ilişkin programını da verdiğini belirterek, bu ayki toplantıların özellikle işgal bölgelerindeki Kıbrıs Rum mallarıyla ilgili olacağını, Ocak ayında da Kıbrıs sorunuyla ilgili stratejilerin ele alınacağını açıkladı.

AKEL’in, uluslararası düzeyde kampanya başlatılması önerisiyle ilgili soruya karşılık da bunun alınması gereken siyasi bir karar olduğunu, ancak önce ortak açıklama konusunun nasıl gelişeceğine bakılması gerektiğini, ki bunun da ocak ayında olabileceğini anlattı.”

MAVROYANNİS BRÜKSEL’DE BİR DİZİ TEMASTA BULUNDU

Gazete haberinin “Andreas Mavroyannis Brüksel’de Bir Dizi Temasta Bulundu” başlığıyla ayırdığı bölümünde, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in dün Brüksel’de AB’nin kurumsal organlarının üst düzey yetkilileriyle bir dizi temasta bulunduğunu, muhataplarına mevcut durum, Rum Yönetimi’nin çabaları hakkında geniş bilgi verdiğini yazdı.

Gazete Brüksel’de Mavroyannis’e çok saygı ve güven duyulduğunu, AB içerisinde kilit noktadaki birçok yetkiliyle sıkı ilişkileri olduğunu belirtti.

ORTAK AÇIKLAMA BU HAFTA İÇİNDE... YA TÜRK TARAFININ “YAPICI BELİRSİZLİKLER” METODU BENİMSENECEK VEYA 2008 TALAT-HRİSTOFYAS ORTAK AÇIKLAMALARINA GERİ DÖNÜLECEK

Haravgi “Ortak Açıklama Hafta İçinde!.. Görünen İki Seçenek Var: Ya Ortak Açıklamalara Geri Dönülecek Veya Yapıcı Belirsizlikler Olacak” başlıklı haberinde, ortak açıklamanın bu hafta, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’ya geleceği 8 Kasım’dan önce yapılacağına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını bildirdi.

Rum Ulusal Konseyi’nin dünkü toplantısındaki ana konunun bu olduğuna işaret eden gazete özetle şunları yazdı:

“Dünkü Ulusal Konsey toplantısının ana konusu buydu ve değerlendirmelere göre, Kıbrıs Rum tarafı Türk tarafının ‘yapıcı belirsizlik’ metodu karşısında ‘tavizkâr’ görünmezse Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir ortak açıklama yapılması mümkün olmayacak. Diğer bir seçenek ise AKEL’in, 2008’deki Talat-Hristofyas ortak açıklamalarına geri dönülmesidir.

Hafta içerisinde ve her halükârda Mavroyannis’in Brüksel’den dönmesiyle birlikte Başkanlık Köşkü’nün ortak açıklama taslağını partilere gönderebilecek durumda olması bekleniyor. Koalisyon ortaklarından göreceği destek de o noktada ortaya çıkacak.  Başkan Anastasiadis dün Ulusal Konsey üyelerinden, ortak açıklama metni konusunu şahsen yürütmek istedi, bunun gerekliliğine hepsi katıldı.”

RUM ULUSAL KONSEYİ TMK’YA BAŞVURULAR İÇİN ARALIK’TA ÖZEL TOPLANTI YAPACAK

Aynı gazete “Ve... ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’na Başvurulara Cezai Tedbirler... Ulusal Konseyin Özel Toplantısı Aralıkta” başlıklı haberinde ise, Rum Ulusal Konseyi’nin aralık ayı içerisinde yapacağı özel bir toplantıda, Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) kitlesel başvuruları konusunda, Rum partiler tarafından oluşturulan komisyonun önerdiği tedbirlerin ele alınacağını haber verdi.

Gazete partiler arası komisyonun konuyla ilgili belge hazırladığını,  belgenin dünkü toplantıda Rum Ulusal Konseyi üyelerine dağıtıldığını yazdı ve güvenilir bilgilerine dayanarak, belgede yer alan tedbir önerileri arasında Rumların TMK’ya başvurmalarını caydırmak ve TMK’ya gidiş-gelişlerinin “milli zararının göğüslenmesi” maksatlı sosyal, ekonomik ve hatta hukuki tedbirler de bulunduğunu belirtti.

Gazete Rumların TMK’ya başvurma nedenlerinin iskân, eğitim ve çoğu zaman da hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları parayı sağlamak olduğunun saptanmasına karşın, karar ve tedbirlerin Rum mallarının Rum elinde kalmasını hedeflediğine vurgu yaptı.

Fileleftheros ise “‘Komisyon’a Panzehir Arıyorlar... Ulusal Konsey Kıbrıs Rum Malı Satışlarını Son Anda görüşecek... Toplantı Aralık’ta” başlıklı haberinde dünkü Konsey toplantısının ardından Rum Sözcü’nün, KKTC’deki eski Rum malları ve TMK ile ilgili konuların Rum Ulusal Konseyi’nin Aralık ayında düzenlenecek özel toplantısında ele alınacağını açıkladığını yazdı.

Simerini haberini “Ortak Dil... Partiler Ortak Açıklama Yapılmasını Destekliyor... Dünkü Ulusal Konsey Toplantısında Başkan Anastasiadis’in Ortak Açıklama Yapılması Çabalarına destek Belirtildi”  başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Rum Yönetimi Sözcüsü’nün toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in Konsey’in son toplantısından düne kadar yaptığı temaslar hakkında detaylı bilgi verdiğini, şunları da açıkladığını yazdı:

“Başkan Anastasiadis Ulusal Konsey’e Kıbrıs-İsrail ilişkileriyle ilgili bütün konularda ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı bölgemizdeki yeni jeopolitik olgularla ilgili stratejik analize ilişkin detaylı bilgi verdi. Yine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in bazı noktalara ilişkin Başkan’a gönderdiği mektup hakkında da bilgi verildi. Başkan adına cevap verdik ve Ulusal Konsey bu konuda sistemli bilgilendirildi.

Devamında müzakereciler arasında yapılan görüşmeler, kronolojik sırayla sunulan belgeler, ihtilaflı konuların görüşülmesi ve varılan sonuçlar, elbette Başkan’ın Sayın Eroğlu ile yaptığı görüşme detaylı aktarıldı ve Konsey’e bu görüşmenin tutanakları da verildi.”

Alithia “Ulusal Konsey Tam Bilgilendirildi... Kıbrıs Siyasi Liderliği Kıbrıs Sorununun Çözüm Çerçevesiyle İlgili Ortak Açıklama Yapılması Çabasında Başkan Anastasiadis’i Destekliyor” başlığını attı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.